2017-01-24 23:18


China ''colonizează economic'' Europa

 |  18:33
China ''colonizează economic'' Europa
Criza datoriei publice europene a devenit unţel declarat al investiţiilor străine chineze în Europa. China sare în ajutorulzonei euro, dar nu dezinteresat. În fapt, s-ar putea spune că în acest momentChina exploatează declinul relativ al Europei pentru a coloniza mici părticeledin bătrânul continent, comentează The Guardian.

Un studiu alConsiliului European pentru Relaţii Externe (ECFR) estimează că 40% dintreinvestiţiile chineze din UE se găsesc în Portugalia, Spania, Italia, Grecia şi estulEuropei. Cu cele mai mari rezerve valutare din lume - în prezentîn jur de 3 trilioane de euro -, China ar putea cumpăra jumătate din bunurileGreciei care se pot privatiza. Răscumpărarea de către Beijing a titlurilordatoriei ţărilor aflate în dificultate din zona euro, cum ar fi Spania,Irlanda, Portugalia sau Grecia, ca şi setea sa pentru tehnologie suscităsimpatia Europei şi a trezit simţulafacerilor părţii chineze.Rezervele de schimb au pus China într-o poziţie puternică pentru a ajutaEuropa, dar sprijinul nu este lipsit de ambiţii proprii, spun analiştii. Unsfert din rezervele Chinei este investit în active exprimate în euro, potrivitdiverselor estimări, prin urmare are un interes puternic pentru ca euro să nuintre în colaps. Înplus, Beijingul este dispussă îşi asume riscuri pentru a-şi atinge obiectivul pe termen lung, ca monedaeuro să servească ca o alternativă la dolar ca monedă de rezervă. Acorduri importante cu încă treiparteneri europeni

Aflatîntr-un turneu european, premierul chinez Wen Jiabao a spus că ţara sa vrea sădea o mână de ajutor Europei în criza datoriilor şi, la nevoie, poate cumpăraobligaţiuni de stat. Cu toate acestea, premierul chinez nua dat detalii cu privire la valoarea datoriei care o poate achiziţiona saudatoria cărei ţări. Premierul chinez, Wen Jiabao, a ajuns şi înGermania, la finalul unui turneu european care a inclus Ungaria şi MareaBritanie. Liderul de la Beijing s-a întâlnit cu cancelarul german AngelaMerkel. În timpul conferinţei comune, premierul chinez şi-a arătat din nou sprijinulpentru Europa. În cadrul vizitei, companiile chineze şi cele germane auîncheiat contracte de peste 15 miliarde de dolari. Înaintede a ajunge în Germania, Wen Jiabao a făcut o vizită în Marea Britanie, unde aîncheiat acorduri comerciale bilaterale în valoare de 1,6 miliarde de euro.Prima oprire din turneul european al premierului a fost însă Ungaria, căreiai-a oferit un credit de un miliard de euro, prin intermediul Băncii Naţionalede Dezvoltare a Chinei, pentru a promova proiecte comune. Mai mult, premierul apromis să cumpere obligaţiuni de stat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-06-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image