2018-12-13 06:18


China colonizează economic Islanda

 |  17:45
China colonizează economic Islanda

Islanda, aflată încă în stadiul de recuperare de la criza bancară din 2008, va beneficia de “colonizarea” chineză. Un magnat din China, Huang Nubo, este pe cale să achiziţioneze o vastă suprafaţă din Islanda pentru un proiect eco-turistic în valoare de 100 de milioane de dolari, care va include şi un teren de golf, potrivit Financial Times.

Huang, un fost oficial guvernamental chinez, a semnat un acord de cumpărare pentru o suprafaţă de 300 de kilometri pătraţi în nord-estul Islandei. Acordul de pre-achiziţionare încheiat cu proprietari de terenuri, între care şi guvernul islandez, trebuie  aprobat de Beijing şi Reykjavik.Oponenţii s-au întrebat de ce o asemenea suprafaţă mare de teren este necesară pentru un proiect turistic. Ei au avertizat că planul ar putea oferi acoperire pentru interesele geopolitice ale Chinei în Oceanul Atlantic. Situată pe drumul dintre Europa şi Arctica, Islanda este din ce în ce mai mult considerată ca având o poziţie strategică, topirea gheţarilor deschizând noi căi maritime şi făcând mai accesibile resursele minerale din această regiune."China a fost foarte activă în cumpărarea de teren în jurul lumii, astfel că trebuie să fim conştienţi de ramificaţiile internaţionale", a spus ministrul de interne islandez. Apropiaţii magnatului susţin însă că interesul acestuia pentru Islanda este motivat de dragostea pentru natură.

Huang se află pe locul 161 între cei mai bogaţi oameni din lume, potrivit clasamentului din 2010 al Revistei Forbes. Societatea sa, grupul Zhongkun, deţine infrastructuri turistice în China şi în întreaga lume. El a deţinut înainte funcţii în Ministerul chinez al Construcţiilor, precum şi în Departamentul Central de Propagandă. Huang se descrie ca un poet şi aventurier - a urcat pe Everest şi a ajuns la Polul Nord şi Sud.  

 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-11-02
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...