2018-12-19 06:31


China este gata să ajute Europa

 |  21:00
China este gata să ajute Europa

Economia mondială este pe punctul de a intra într-o nouă recesiune, mult mai profundă, în condiţiile în care şomajul a atins deja cote alarmante la nivel global, a avertizat Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM). Separat, Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OCDE) a făcut un apel la liderii G20, care se vor reuni la Cannes în această săptămână pe tema crizei europene, să ia „ decizii îndrăzneţe”. În context, europenii sunt presaţi să „joace” alături de China în problema datoriilor.

Potrivit OIM, ar fi nevoie de cel puţin cinci ani pentru ocuparea forţei de muncă în economiile avansate. În raportul pe 2011 se arată că stagnarea economică afectează în mod dramatic piaţa forţei de muncă. Aproximativ 80 milioane de locuri de muncă noi ar fi necesare în următorii doi ani pentru a ajunge înapoi la nivelul ocupării forţei de muncă de dinainte de criză. Organizaţia a menţionat că în 45 din 118 ţări riscul de tulburări sociale este în creştere, în special în statele din UE şi din regiunea arabă. Separat, OCDE a declarat că planul de salvare anunţat de liderii UE la 26 octombrie a fost un prim pas important, dar măsurile trebuie să fie puse în aplicare "rapid şi în forţă". "O mare parte din slăbiciunile actuale se datorează unei pierderi generalizate a încrederii în capacitatea politicienilor de a pune în aplicare răspunsuri adecvate şi de a restabili pe termen lung viabilitatea fiscală", potrivit OCDE.

La mâna Chinei

Cu UE în pericol din cauza datoriilor suverane, liderii europeni au nevoie ca ţările bogate în lichidităţi din afara Uniunii să injecteze parţial fonduri în planul lor de salvare. China, având cea mai mare rezervă de valută, a devenit o ţintă prioritară.Fostul şeful al BCE, Jean Claude Trichet, a spus că ajutorul chinez pentru zona euro este "normal".În context, directorul Fondului European de Stabilitate Financiară (FESF), Klaus Regling, a avut întâlniri cu oficialii chinezi într-un efort de a spori capacitatea fondului cu aproximativ 100 miliarde dolari din China. Pe de altă parte, preşedintele chinez Hu Jintao a sosit duminică la Viena pentru o vizită de stat, înainte de reuniunea crucială G20 care se va desfăşura în zilele de 3 şi 4 noiembrie. Vizita lui Hu în Europa, a doua în acest an, vine după ce liderii UE au făcut apel la China să investească în regiune pentru a ajuta Europa să depăşească o criză a datoriilor în spirală. China a anunţat ieri că este dispusă să ajute Europa, cerând în acelaşi timp Austriei să intervină împotriva restricţiilor impuse anumitor exporturi chineze în ţările occidentale. Liderii europeni ştiu că în schimbul unor fonduri trebuie să ofere Chinei anumite avantaje şi în acest moment negociază. Participarea Chinei ar putea aduce o cantitate considerabilă de capital şi ar îmbunătăţi în mod semnificativ şansa de succes a planului de salvare. Beijingul ar putea cere UE să-i recunoască statutul de economie de piaţă, asigurându-şi o victorie simbolică. De asemenea, China ar putea folosi această ocazie pentru a creşte cota sa de drepturi de vot în cadrul FMI prin preluarea de voturi suplimentare din ţările europene. Acest lucru ar spori influenţa Chinei în această instituţie. Prin participarea la planul de salvare, China ar anunţa lumii că este un actor dispus şi responsabil. Dincolo de politizarea excesivă, ambele părţi sunt în situaţia de a avea nevoie una de alta.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-03-17

TAGURI: China, Europa
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...