2016-10-24 13:45

POLITICA


China nu intenţionază să cumpere Europa

 |  14:57
China nu intenţionază să cumpere Europa

Chinanu are intenţia ''să cumpere Europa'', a dat asigurări Cotidianul Poporului, înaintea unui summit China-UE care va avea loc în această săptămână la Beijing.

Publicaţia oficială a Partidului Comunist a reiterat astfel o poziţie susţinută de mai multe ori în ultimele luni de către Beijing. ''China nu numai că nu doreşte sau că n-are capacitate de a cumpăra sau de a controla Europa, cum spun unele ţări, ci, mai mult, ea este în favoarea euro şi a Uniunii Europene de la A la Z'', a indicat ziarul, citat de Agerpres.

China n-are nici intenţia, nici capacitatea ''de a cumpăra Europa'', a declarat la începutul lunii februarie premierul chinez Wen Jibao în cadrul unui forum economic la Canton /sud/, la care a participat împreună cu cancelarul german Angela Merkel.

Subliniind voinţa ţării sale de a ajuta Europa să depăşească criza datoriei, el afirma: ''Unii cred că aceasta înseamnă că Beijingul ar vrea să cumpere Europa'', dar ''China n-are această intenţie şi nici capacitatea''.

China ar deţine peste 550 miliarde de euro din datoria suverană europeană, potrivit informaţiilor unor experţi neconfirmate oficial. Societăţile chineze şi-au înmulţit recent achiziţiile de întreprinderi din Europa, în sectoare foarte diferite, precum apa sau energia. China, ale cărei rezerve de schimb sunt în total de ordinul a 3.200 miliarde de dolari, a spus că vrea să participe la Fondul european de salvare pentru a ajuta statele din UE aflate în dificultate, dar nu şi-a luat nici un angajament în cifre.

Preşedintele Uniunii Europene Herman Van Rompuy şi preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barroso efectuează o vizită oficială în această săptămână în China.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-03-05

TAGURI: china, summit, UE, cotidianul poporului, wen jibao, barroso, Herman Van Rompuy, datorii, reserve valutareComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image

Citeste si...

Avocatul Poporului, anchetă în cazul bărbatului supraponderal plimbat între spitale Avocatul Poporului a anunţat luni, într-un comunicat de presă, că a demarat o anchetă şi face... 10 Oct 2016 | (0)
Românii înglodați în datorii își pot declara falimentul, de la 1 noiembrie Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat marți Proiectul de Lege privind... 04 Oct 2016 | (1)