2018-12-11 13:47


China se dezice de Europa

 |  16:50
China se dezice de Europa

China a salutat înţelegerile liderilor europeni privind gestionarea crizei datoriilor suverane, însă continuă să aibă o atitudine prudentă într-un moment în care mulţi analişti se aşteptau la o intervenţie fermă pentru a confirma semnalele pozitive care au fost generate de concluziile summitului de la Bruxelles de miercuri.

La doar o zi după ce impasul aproape imposibil de depăşit din punctul de vedere al experţilor a fost soluţionat în Europa, semnele de întrebare care au persistat după acordurile încheiate de reprezentanţii Uniunii Europene au determinat Beijingul să afirme că economiile emergente nu trebuie privite sub nici o formă drept „bunii samariteni” ai Europei, scrie „The Guardian”. Preşedintele Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară (EFSF), Klaus Regling, s-a deplasat deja în China pentru a prezenta planul de ajutorare financiară oficialităţilor de la Beijing pentru a încerca atragerea unor finanţe din afara zonei comunitare pentru a sprijini rezolvarea crizei datoriilor.

Atitudinea precaută a Chinei stă la baza unor întrebări legitime din partea specialiştilor: este planul de salvare al zonei euro un simplu foc de paie sau puterea economică a Chinei nu este atât de importantă pe cât se vehiculează în prezent? Oficialii de la Beijing sugerează că problema Europei trebuie rezolvată de statele zonei euro sau, cel mult de cei 27 de membri ai Uniunii, motivând că „Europa trebuie să-şi rezolve singură problemele”. Argumentul este infirmat însă de faptul că interesul Chinei este să încerce să ajute Uniunea, atâta vreme cât relaţiile comerciale dintre UE şi China s-au accelerat, iar statul asiatic a devenit deja cel mai important partener economic al comunităţii europene, cu 17% din importuri.

Criza economică este văzută de China şi ca o oportunitate pentru reaşezarea influenţelor politice şi economice la nivel global. Potrivit analistului Duncan Innes-Ker, o posibilă participare a Chinei la planul de salvare al zonei euro ar putea fi facilitată printr-o participaţie semnificativă sub auspiciile Fondului Monetar Internaţional. Strategia este confirmată şi de Alistair Thornton, de la IHS Global Insight, care susţine că, în acest caz, China va dori ceva în schimb. „Îşi vor construi strategia astfel încât să obţină un punct de vedere mai ferm în cadrul organizaţiilor financiare internaţionale, cel mai probabil în cadrul FMI... Dar va fi greu de obţinut mari concesii dacă nu vor acţiona consistent”, a concluzionat acesta.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-03-05
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...