2017-01-24 17:21


China şi Rusia ar fi “furat” tehnologia militară de la un avion american F-117 Nighthawk, doborât de sârbi în 1999

 |  17:44
China şi Rusia ar fi “furat” tehnologia militară de la un avion american F-117 Nighthawk, doborât de sârbi în 1999

Avionul de vânătoare invizibil J-20, lansat recent de oficialii chinezi şicare ar putea reprezenta o ameninţare semnificativă la superioritatea aerianăamericană, ar folosi tehnologie de la un aparat american F-117 Nighthawk,doborât în Serbia în 1999. F-117 a fost dezvoltat în mare secret în 1970şi a început zborurile în 1983.

Chiar dacă a fost considerat greu de detectat pe radar, F-117 Nighthawk, printre primele avioane de luptăinvizibile, a fost doborât în timp ce efectua un raid împotriva ţintelor dinSerbia. Pe 27 martie 1999, o rachetă SA-3 trasă de apărarea antiaeriană aSerbiei a produs surpriza. Pilotul a reuşit catapultarea şi a fost salvat deforţele NATO. Acesta a fost primul incident în care un aparat invizibil a fostlovit. Pentagonul crede că a fost vorba de o combinaţie de tactici inteligenteşi de foarte mult noroc. Rămăşiţeleavionului s-au împrăştiat pe o rază mare pe teritoriul sârb, iar civilii dinzonă au strâns bucăţile aparatului, unele de dimensiunea unui autoturism, şile-au ţinut ca suveniruri.

Amiralulcroat Davor Domazet-Loso, şef de stat major în timpului războiului din Kosovo,a declarat că “la acea vreme informaţiile noastre au indicat că agenţi chinezi inspectauregiunea în care s-a dezintegrat avionul F-117, cumpărând bucăţi din el de la localnici.Credem că chinezii au folosit acele materiale pentru a avea o perspectivăasupra tehnologiei secrete a aparatelor invizibile... şi pentru a lereproduce". Un înalt oficial militar sârb a confirmat că rămăşiţele avionuluiamerican au fost luate ca suveniruri de localnici, iar unele dintre bucăţi auajuns "în mâinile unor ataşaţi militari străini". Bucăţi din aparat -aripa stângă, scaunul pilotului - sunt expuse la Muzeul Aviaţiei din Belgrad."Nu ştiu ce s-a întâmplat cu restul aparatului. O mulţime de delegaţii ne-au vizitat în trecut,inclusiv chinezi, ruşi şi americani... dar nimeni nu a arătat nici un interesîn a lua orice parte aavionului”, a spus Zoran Milicevic,directorul adjunct al muzeului.

Zoran Kusovac, un consultant militar cusediul la Roma, a declarat că regimul fostului preşedinte sârb SlobodanMilosevic a capturat echipamente din Vest, împreună cu aliaţii săi chinezi şiruşi. Avionul de luptă rusesc T-50 a făcut zborul inaugural anul trecut. Sespeculează că şi acest aparat ar fi conceput totpe baza cunoştinţelor tehnologice furate de la avionul doborât F-117 .

Chinezii sunt recunoscuţipentru spionajul industrial din Europa de Vest şi Statele Unite. Pentagonulşi Ministerul chinez al Apărării nu au vrut să comenteze.

J-20 a făcut zborul inaugural pe 11 ianuarie,dezvăluind progresele şi eforturile părţii chineze de a dezvolta tehnologii devârf militare. Aparatul a fost lansat de China chiar înainte de o vizită la Beijing a secretaruluiamerican al Apărării Robert Gates, ceea ce a determinat pe unii analişti săspeculeze că momentul a fost destinat să demonstreze creşterea forţelor armate aChinei. În ciuda vizitei la nivel înalt a preşedintelui chinez Hu Jintao în StateleUnite, de la Washington, mulţi văd China ca pe o ameninţare economică şi ca peo viitoare concurentă în domeniul militar.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-06-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image