2019-02-21 08:01


Chişinăul, pe lista de aşteptare din punctul de vedere al Olandei. Prietenia Moldovei cu UE, deranjantă pentru Rusia

 |  16:51
Chişinăul, pe lista de aşteptare din punctul de vedere al Olandei. Prietenia Moldovei cu UE, deranjantă pentru Rusia

RepublicaMoldovaînaintează cu paşi lenţi, dar siguri, spre Uniunea Europeană. AmbasadoareaOlandei la Bucureşti este de părere că drumul spre aderare este lung, însăMoldova se află pe lista de aşteptare. Faptul că R. Moldova a devenit mult maiactivă în ceea ce priveşte comunicarea cu UE şi SUA, iar problematransnistreană a apărut pe agenda dialogului între UE şi Federaţia Rusă îideranjează pe unii oficiali de la Moscova, potrivit expertului OazuNantoi.

Din punctul de vedere al ambasadoarei Olandei la Bucureşti, Tanya van Gool,Moldova este pe lista de aşteptare, cu toate că drumul către Uniune este unullung. Ambasadoareaa afirmat că Olanda urmăreşte cu atenţie evoluţiile din R. Moldova. “Am văzutschimbările, vedem că noul guvern are o orientare prooccidentală. Moldova mai areînsă un drum lung de parcurs în spre aderare”, a menţionat diplomatul olandez. Eaa adăugat că deocamdată UE are discuţii în vederea aderării cu Croaţia, iarlucrurile nu pot evolua rapid în ceea ce priveşte alte state. TanyavanGoolapreciază că dosarul transnistrean este o problemă aMoldovei cu Rusia, în principiu, şi a adăugat că acesta nu se va soluţiona prinaderarea Chişinăului la UE."Este o problemă a Moldovei, şi nu esteuna uşoară", acompletat ambasadoarea Olandei.

Rusia se aratăînsă deranjată de această comunicare dintre Republica Moldova şiUniune. Purtătorul de cuvânt al MAE rus, Andrei Nesterenko, a declarat căFederaţia Rusă este uimită de încercările de a o înlătura de la procesul dereglementare a diferendului transnistrean. În opinia sa, compromitereaoperaţiunii de pacificare va duce părţile conflictuale direct spre învrăjbire,ceea ce ar declanşa un nou val al confruntărilor. Diplomatul a amintit că de 18ani, de când în zonă se află trupele ruse de menţinere a păcii, în regiuneatransnistreană nu a curs sânge şi nu a fost efectuată nici o împuşcătură.Referindu-sela declaraţia reprezentantului oficial al Ministeruluirus deExterne,expertul în dosarul transnistrean Oazu Nantoi este de părere că Federaţia Rusăexploatează foarte eficient greşelile comise de guvernările de la Chişinău.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638946-04-27
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...