2019-01-22 21:53


CIA a cerut informaţii despre secretarul general ONU

 |  15:58
CIA a cerut informaţii despre secretarul general ONU

CIAle-a cerut diplomaţilor americani să strângă informaţii despre secretarulgeneral al ONU, Ban Ki-moon, şi despre alte personalităţi din cadrulorganizaţiei, potrivit The Guardian.

Documentedifuzate de site-ul WikiLeaks sugerează că secretarul american de Stat le-acerut diplomaţilor americani să strângă informaţii despre poziţia lui Ban cuprivire la Iran şi Orientul Mijlociu şi să se informeze despre "modul săude administrare şi stilul de luare a deciziilor".

Listacu informaţiile cerute este stabilită în fiecare an deadministratorul "Humanint" (informaţii despre persoane), o funcţieînfiinţată în 2005 de administraţia George W. Bush pentru a facilitacoordonarea informaţiilor, precizează cotidianul.

Administraţiaamericană a încercat, de asemenea, să obţină numeroase cărţi de credit, adreseelectronice, numere de telefon, de fax, mesaje şi carduri de fidelitate de laagenţiile de voiaj pentru liderii ONU, adaugă cotidianul.

Unoficial CIA a justificat acest demers: "Nu va surprinde pe nimeni să aflecă oficialii americani la ONU încearcă să obţină informaţii despre modul încare celelalte ţări abordează probleme de interes comun".

"Nimeninu trebuie să considere diplomaţii americani spioni. Dar diplomaţii noştricontribuie în mod indiscutabil la creşterea numărului de informaţii de caredispune ţara noastră. Acest lucru este logic şi corespunde pe deplin misiuniilor. Fac acest lucru în strictă conformitate cu legea americană",subliniază el.

Acesteremarci sunt similare celor ale purtătorului de cuvânt al Departamentuluiamerican de Stat, Philip Crowley, care declarase anterior: "Aceştia suntdiplomaţi, nu sunt agenţi ai serviciilor de informaţii. Ei strâng informaţiicare sunt folositoare elaborării politicii noastre şi pentru acţiuneanoastră... Departamentul de Stat nu le cere diplomaţilor săi să fiespioni".

Pede altă parte, a explicat purtătorul de cuvânt, "toate documentele provenindde la Departamentul de Stat poartă numele secretarului de Stat. Ea esteresponsabilă, dar ea nu este autorul documentului în cauză, iar conţinutulacestuia vine din afara Departamentului de Stat".


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638951-10-09
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...