2019-03-19 08:11


CIA şi MI6, complice cu regimul lui Gaddafi

 |  21:00
CIA şi MI6, complice cu regimul lui Gaddafi

CIA şi MI6  au fost complice la încălcarea drepturilor omului de către regimul libian. Dosare secrete descoperite de organizaţia Human Rights Watch la Tripoli arată o cooperare strânsă între serviciile secrete britanice, americane şi libiene în timpul domniei lui Muammar Gaddafi.

Aceste documente au fost descoperite în biroul din Tripoli al lui Musa Kusa, fostul şef al serviciului libian de informaţii, care a fugit din ţară la începutul acestui an. Se crede că acum este refugiat în Qatar.

Documentele dezvăluie cum, în perioada 2002-2007, MI6 a furnizat omologilor săi libieni detalii despre adversarii disidenţi ai regimului care trăiau în Marea Britanie şi modul în care CIA a răpit militanţi suspectaţi şi i-a predat la Tripoli.SUA au trimis suspecţi de terorism pentru a fi interogaţi în Libia, de cel puţin opt ori, în ciuda reputaţiei acestei ţări privind tortura.Acţiunea americanilor a făcut parte din programul extrădărilor extraordinare, ce prevedea transferarea în străinătate a deţinuţilor consideraţi o ameninţare pentru securitatea naţională a SUA. Organizaţiile pentru drepturile omului consideră că scopul real al acestui program era torturarea acestor deţinuţi în afara jurisdicţiei americane.De altfel un raport al Departamentului de Stat din 2005 privind drepturile omului în Libia susţinea că forţele de securitate supuneau deţinuţii unor condiţii crude, inumane sau degradante, refuzând îngrijiri medicale adecvate, ceea ce a dus la moartea mai multor persoane aflate în custodia libiană. Un alt document relevă ajutorul acordat de Marea Britanie pentru redactarea unui discurs al colonelului Gaddaficare viza renunţarea la programul libian de arme chimice. Un altul descrie întâlnirea fostului premier britanic Tony Blair cu liderul Gaddafi în 2004 şi sugerează că a fost ideea guvernului britanic ca întrevederea să aibă loc într-un cort beduin.

Ministerul britanic de Externe a precizat că nu comentează pe tema problemelor de informaţii şi securitate naţională.În schimb, un purtător de cuvânt al CIA a declarat că este normal ca Agenţia Centrală de Informaţii să colaboreze cu guvernele străine pentru a ajuta la protejarea SUA de diverse ameninţări.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-03-08
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...