2017-01-18 10:22

POLITICA


Cinci oameni au decis soarta noului guvern

 |  18:24
Cinci oameni au decis soarta noului guvern

Guvernul  Ungureanu a fost învestit ieri de Parlament, cu 237 de voturi pentru şi 2 împotrivă. Asta în condiţiile în care, pentru a trece de votul Legislativului, noul executiv a avut nevoie de minimum 232 de voturi, însumând majoritatea din voturile totale ale paralamentarilor.

Votul a fost secret, cu bile. Anunţul învestiturii a fost făcut de secretarul general al PDL, Ioan Oltean, care după numărare a exprimat euforic: „Yes, avem Guvern!”. Ulterior, a anunţat şi situaţia votului oficial: 237 de voturi pentru şi două împotrivă. Opoziţia nu a participat la învestire, voturile fiind ale parlamentarilor din Coaliţia de guvernare (PDL, UDMR, UNPR şi minorităţi) şi ale independenţilor. Deşi reprezentanţii minorităţilor au declarat că nu sunt siguri dacă vor susţine guvernul, urmând să se decidă înainte de vot, conform rezultatului, aceştia au votat noua listă de miniştri. Printre cei care au votat împotrivă, se poate spune că una dintre împotriviri îi aparţine lui Mircea Geoană, independent, care a susţinut în discursul de la microfonul plenului că va vota împotriva învestirii guvernului. La ieşirea din plen, după ce s-a anunţat la microfon trecerea guvernului, noul  premier învestit, Mihai Răzvan Ungureanu, şi-a exprimat regretul pentru lipsa Opoziţiei de la vot. Întrebat în legătură cu votul pe care l-a primit din partea Parlamentului, Ungureanu a răspuns: „Până la urmă, acesta este rezultatul. Nu mai contează restul. Urmează o ceremonie de depunere a jurământului de învestitură la Palatul Cotroceni, iar cât de repede trebuie să trecem la treabă”, a conchis Ungureanu.

Marko Bela, vicepremierul din noul cabinet, a dat de înţeles că trecerea guvernului este un semnal al faptului că Coaliţia de guvernare funcţionează, deşi chiar UDMR a pus probleme susţinerii guvernului, solicitând în schimb un protocol de guvernare pentru 2012. Printre solicitările lor  se află şi înfiinţatrea unei catedre în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu- Mureş. Actualul guvern se va afla la conducere până în noiembrie, când, conform calendarului, vor avea loc alegeri parlamentare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-01-18

TAGURI: PDL, miniştri, Ioan_Oltean, UDMR, OpoziţieComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image