2017-01-22 05:49

POLITICA


Cinci pentru preşedinţie. Şefia PDL, scoasă la licitaţie în primăvară

 |  20:31
Cinci pentru preşedinţie. Şefia PDL, scoasă la licitaţie în primăvară
Biroul PermanentNaţional al PDL stabileşte astăzi data la care va avea loc Convenţia Naţională apartidului în cadrul căreia va fi aleasă o nouă conducere. Cel mai probabil,congresul pentru alegeri va avea loc la finalul lunii martie. Cu toate acestea,nimeni nu şi-a anunţat candidatura până acum şi nici nu a depus moţiunea decandidatură care trebuie prezentată cu 45 de zile înainte de Convenţie. PotrivitStatutului partidului, fiecare pretendent la preşedinţie va candida în bazaunei moţiuni ce trebuie susţinută de alţi 34 de membri PDL. Candidatul a căreimoţiune va fi câştigătoare va deveni preşedintele partidului, iar primii patrususţinători ai săi devin prim-vicepreşedinţi. Moţiunea câştigătoare devineprogramul partidului pentru umrătorii patru ani, iar vicepreşedinţii vor fialeşi separate, uninominal.

Printre posibiliicandidaţi la şefia PDL se numără Emil Boc, Sorin Frunzăverde, Adriean Videanu,Gheorghe Falcă şi Vasile Blaga. Emil Boc are cele mai multe şanse de a rămâneîn fruntea partidului, el având şi sprijinul preşedintelui Traian Băsescu. Deşipână la finalul anului trecut Boc şi-a ţinut secretă intenţia de a candida,anul acesta l-a început în forţă. Cel mai clar semn că şi-a început campaniainternă a venit la sfârşitul săptămânii trecute, când într-o declaraţie depresă a atacat Opoziţia chiar din sediul PDL, din Modrogan. De remarcat că Bocnu mai dăduse de luni bune pe la partid, cea mai mare parte a activităţii saledesfăşurând-o la Palatul Victoria. Emil Boc a fost singurul candidat la şefiapartidului în 2005, atunci când au avut loc ultimele alegeri interne în PDL. Ela moştenit partidul de la Traian Băsescu, după ce acesta din urmă a câştigatprimul său mandat la Cotroceni.

Frunzăverde, Videanu,Blaga şi Falcă

Sorin Frunzăverde aanunţat sâmbătă că intenţionează să candideze pentru şefia PDL. El a avut otentativă de candidatură şi la alegerile din 2005, când şi-a pregătit chiar oplatformă populară. Şi-a retras însă candidatura pe ultima sută de metri şi i-aîmprumutat platforma sa lui Boc, pe care l-a şi sprijinit să ajungă lider alPDL. Adriean Videanu, actualul prim-vicepreşedinte al PDL, este şi el în cărţipentru şefia partidului. Sprijinit de secretarul general Vasile Blaga care arede partea sa mai mult de jumătate dintre filialele teritoriale ale partidului,Videanu ar avea ceva şanse într-o luptă unu la unu cu Emil Boc. Nu este exclusănici varianta cu Blaga candidat şi Videanu secundul său. Videanu şi Blaga auvrut să candideze şi la alegerile din 2005, dar până la urmă Băsescu i-aconvins să renunţe şi să-l sprijine pe Boc. Un alt jucător în acest meci arputea fi Gheorghe Falcă, primarul Aradului, preferatul Elenei Udrea. Falcă şi-adat seama că nu are foarte multe şanse la şefia PDL cu toată susţinereaministrului turismului şi a făcut un pas înapoi, precizând că nu a avutniciodată de gând să candideze.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-08-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image