2018-12-14 20:05


Cine sunt miniștrii lui Cioloș

 |  21:06
Cine sunt miniștrii lui Cioloș

Vasile Dâncu - VICEPREMIER, DEZVOLTARE REGIONALĂ. A fost membru al PSD, în „grupul de la Cluj”, timp de aproape zece ani, din 1999 până în 2008, iar în timpul Guvernului Adrian Năstase a deţinut portofoliului Informaţiilor Publice, în perioada 2001 - 2003. Ulterior, în 2003, în urma restructurării guvernamentale, când Ministerul Informațiilor Publice a fost transformat în Agenția Pentru Strategii Guvernamentale, a rămas la conducerea acesteia, până în 2004.

În perioada 2004 - 2008, a fost senator PSD de Cluj, după care a fost observator în Parlemantul European, din partea Grupului Socialist, iar în 2007 a fost membru al PE. Pe linie de partid, a fost o perioadă lider al PSD Cluj, dar şi vicepreşedinte PSD la nivel naţional, pe domeniul Analiză politică şi comunicare.

Este președintele Institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) ale cărui rezultate au fost nu odată controversate. IRES a realizat şi exit-poll-uri la ieşirea de la urne în cadrul unor alegeri care au avut loc în România şi Republica Moldova. A predat şi încă predă la mai multe universităţi din Cluj-Napoca şi Bucureşti, este şi membru al unor asociaţii sociologice internaţionale, dar şi membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj.

S-a născut la 25 noiembrie 1961, în orașul Năsăud din județul Bistrița-Năsăud. Este doctor în Sociologie şi absolvent al Facultăţii de Istorie și Filosofie a Universităţii ”Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca.

Costin Grigore Borc - VICEPREMIER, ECONOMIE

Lucrează de 15 ani pentru producătorul de materiale de construcţii Lafarge, în România şi în alte ţări. A fost șef al cabinetului prim-ministrului Radu Vasile (între 1998-1999).

Borc este licențiat al Facultății de Energetică, Specializarea Hidroenergetică (1989), Universitatea Politehnica din București, instituție în cadrul căreia a absolvit și cursuri masterale. Și-a obținut diploma de doctorat în economie la Universitatea din Wisconsin-Madison (2000). În cadrul acestei instituţii, a fost şi asistent universitar pentru o perioadă de cinci ani, între 1995 şi 2000.

Între 2000-2001 a fost Project Manager în cadrul companiei Lafarge America de Nord şi a condus, timp de patru ani, activitatea de agregate și betoane din cadrul Lafarge România, iar de la 1 aprilie 2006 a preluat un post de conducere în sediul central al companiei, de la Paris, ca director regional de dezvoltare și strategie. Din iulie 2008, a fost numit director general al Lafarge BFC Serbia, țară în care a devenit președinte al Consiliului Investitorilor Străini, în 2011. În 2013, și-a început mandatul de director general al Lafarge România, de la 1 septembrie 2013 preluând coordonarea tuturor operațiunilor locale ale Grupului Lafarge, structurate pe trei linii de afaceri principale — ciment, agregate, betoane. Din august 2015, a devenit Managing Director CRH România — noua denumire a companiei Lafarge.

În perioada 1991 - 1994, Grigore Borc a fost asistent special al preşedintelui PNŢCD, Corneliu Coposu şi, ulterior, între 1998 - 1999, Şeful Cancelariei Primului-Ministru Radu Vasile, în timpul mandatului de preşedinte al lui Emil Constantinescu.

Claudia Ana Moarcăș - MUNCĂ

Născută la 25 februarie 1967, este licențiată în Drept, șefă de promoție a Facultății de Drept, Universitatea București. Ea a activat în cadrul unităţii de învăţământ superior din 1991, fiind pe rând, preparator, asistent, lector şi conferenţiar universitar. A fost profesor asociat la alte Universități din țară. A absolvit un master în Drept, în domeniul ''Dreptul muncii și securității sociale'', la Facultatea de Drept, Universitatea din Geneva, Elveția (1990-1991) și cursul post-universitar în domeniul ''Relații internaționale'', la Ministerul Afacerilor Externe (1993-1994).

În 1998 şi 2014, a fost profesor invitat la celebra universitate Sorbona. Între 2002 şi 2008 a fost consultant la Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale din cadrul ONU.

În martie anul acesta a fost printre cele trei nominalizări în urma interviurilor susţinute la Ministerul Justiţiei, pentru funcţia de judecător la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Aura Carmen Răducu - FONDURI EUROPENE

Este expert în finanţări europene şi internaţionale al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Răducu s-a născut la 9 martie 1956. A absolvit studii universitare de chimie industrială (1980).

Are o bogată experienţă în problematica fondurilor europene. Înainte de BERD, ea a lucrat ca manager de program şi politici UE în Direcţia Generală Politici regionale (DG REGIO) a Comisiei Europene.

A deținut funcțiile de Programme Manager - Unit Romania, Directoratul General pentru Politică Regională, Comisia Europeană (CE), și de Principal Manager, EU Programme în cadrul Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), coordonând planurile de mobilitate urbană durabilă (PMUD) pentru București, Ilfov și polii de creștere.

Anca Dana Dragu Paliu - FINANŢE

Este analist economic la Direcția Generală pentru Afaceri Economice și Financiare, din carul Comisiei Europene, începând din februarie 2013 şi până în prezent. Este doctor în economie şi absolvent al Facultăţii de Finanțe, Bănci și Contabilitate din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) din București.

În perioada septembrie 2001 - ianuarie 2013, a fost economist la Fondul Monetar Internațional (FMI), Biroul Regional pentru România și Bulgaria, București. În această funcţie a fost responsabilă pentru monitorizarea economică și analiză sectorială a economiei românești şi totodată cu evaluarea performanței economice în cadrul programelor de sprijin FMI.

A lucrat şi la BNR, în două rânduri. Ca economist la Direcția de Reglementare și Autorizare, între august 2000 - august 2001, a răspuns de elaborarea regulamentului privind regimul rezervelor minime obligatorii, lichiditatea băncilor, expunerea valutară, derivați, fondurile proprii și de provizionare, îmbunătățirea sistemului de asigurare a depozitelor, instrumentelor  financiare derivate, rezervelor minime obligatorii și analiza impactului economic al acestor reglementări.

Victor Vlad Grigorescu - ENERGIE

A lucrat ca expert în cadrul Departamentului pentru Energie (devenit ulterior Minister al Energiei), fiind în prezent membru în Consiliul de Administraţie al furnizorului şi distribuitorului de electricitate Electrica SA.

Grigorescu este licenţiat în drept la Facultatea de Drept a Universității București. Este, de asemenea, specializat la Joint Vienna Institute în proceduri de soluționare a diferendelor în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (în colaborare cu Secretariatul OMC).

Are experienţă profesională în domeniul administraţiei publice, atât în România, cât şi la nivelul Uniunii Europene. Anterior, a ocupat timp de 2 ani poziţia de director al AG Industrial Consult, societate specializată în consultanță în domeniul politicilor publice. Din această postură a consiliat clienţi din domeniul privat abordând, între altele, dosare din aria Politicii agricole comune a UE sau a Directivei REACH.

În perioada 2007-2011, Victor Vlad Grigorescu a ocupat poziţia de secretar II în cadrul Reprezentanței Permanente a României pe lângă UE. A reprezentat România în mai multe grupuri de lucru permanente la nivelul Comisiei Europene şi Consiliului UE și, anterior, a fost expert UE, cu participare în negocierile de aderare a României.

Începând cu 2006, a fost reprezentant al României în Comitetul 133 Oțel, ca invitat, în perioada de preaderare, iar apoi ca membru cu drepturi depline, după 1 ianuarie 2007. Înainte de a lucra în administraţia publică, a fost director de dezvoltare pentru o firma de comerţ cu produse textile și alte produse industriale.

Achim Irimescu - AGRICULTURĂ

Este în prezent ministru - consilier în cadrul Reprezentanţei permanente a României la Bruxelles şi este şeful secţiei Agricultură, reprezentant al României în Comitetul Special Agricol.

El a fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii între mai 2012 - februarie 2014, la propunerea ministrului Agriculturii, Daniel Constantin. De altfel, el a mai lucrat în cadrul ministerului în perioada august 1990 – noiembrie 1998 ca şef serviciu şi consilier superior.

Achim Irimescu s-a născut la 24 aprilie 1958 şi a terminat Universitatea Politehnică Bucureşti, Facultatea Tehnologia Construcţiilor de Maşini.

Doctor în economie agrară, Irimescu a fost, din 1998 şi până în mai 2012, şeful secţiei Agricultură, Pescuit şi Dezvoltare Rurală al Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uninea Europeană.

Irimescu a lucrat şi la Institutul de cercetări ştiinţifice şi inginerie tehnologică pentru maşini şi utilaje agricole, între 1986 şi 1990.

Achim Irimescu a primit totodată Ordinul Naţional „Meritul Agricol” în grad de ofiţer, precum şi Ordinul Naţional “Meritul Diplomatic” în grad de ofiţer, decernate pentru merite în negocierile de aderare ale României la UE.

Dan Marian Costescu - TRANSPORTURI

Începând din martie 2015 este director general al Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA.

Costescu, 46 de ani, a mai ocupat poziţii reprezentative în companii private sau de stat, din România şi Europa, din domenii precum industrie sau exploatare feroviară.

Este absolvent al Universităţii Politehnica din Bucureşti şi a publicat mai multe studii din domeniul transporturilor.

Dan M. Costescu a fost responsabil individual sau în echipe complexe, pentru strategiile de achiziţie, restructurare, repoziţionare pe piaţă sau integrare în structura dorită de acţionariat, ori autoritatea tutelară a unor companii precum Romvag SA Caracal (România, cu 900 salariaţi), Karsdorfer Eisenbahn - KEG/ Cale Ferată Privată (Germania), Autoritatea Feroviară Română (AFER).

Costescu a înfiinţat, dezvoltat şi condus companii de inginerie feroviară, precum Forschung Mess - und Daten-Technik Zentrum (Germania, în perioada aprilie 2001-mai 2004) şi Sistematic Engineering România (la conducerea căreia s-a aflat timp de 11 ani). A reprezentant totodată Căile Ferate Române în Comitetul Director pentru Cercetare Aplicată şi Elaborare a Normelor Feroviare Internaţionale, din cadrul European Railway Research Institute - ERRI (din Olanda), Organismul de Cercetare al UIC.

A oferit consultanţă pentru privatizarea SC Electroputere Craiova, cu 5.000 de angajaţi şi a fost responsabil pentru preluarea de către Waggonbau Brunninghaus-Krupp a unui producător de vagoane cu 300 de salariaţi.

Marius Raul Bostan - COMUNICATII

Este în prezent membru al Consiliului de Administraţie la operatorul Telekom România, numit de Ministerul pentru Societatea Informațională.

Marius Bostan are experienţă extinsă în domeniul administraţiei publice locale şi centrale, managementului serviciilor publice şi atragerii de finanţări destinate investiţiilor în infrastructură.

Este licenţiat în matematică şi absolvent al cursurilor postuniversitare de management din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative. A lucrat pentru implementarea unor programe ale Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID), Băncii Mondiale şi ale Comisiei Europene, pentru administraţia publică locală. A fost organizator al primei Conferinţe Internaţionale de Descentralizare Fiscală din România. A urmat cursuri de specializare în Anglia şi Italia, şi a studiat sistemele administrative din Germania şi Olanda.

A lucrat cu experţii americani ai Research Triangle Institute în cadrul operaţiunilor de emitere de obligaţiuni municipale. A lucrat la majoritatea emisiunilor de obligaţiuni din România.

Petre Tobă - INTERNE

Este chestor principal de poliţie şi inspector general al Inspectoratului General al Poliţiei Române din ianuarie 2009. În perioada martie-mai 2012, Petre Tobă (51 de ani) a fost secretar de stat în MAI, șef al Departamentului Ordine și Siguranță Publică, iar între martie 2011 și martie 2012 a fost secretar general adjunct al MAI. El a mai fost Inspector general între 2009 și 2010 și adjunct al șefului Poliției Române în perioadă 2007-2009. între 2003 și 2007 a ocupat funcții de conducere în direcția de poliție a Capitalei. 

Are titlul de Doctor în științe militare și Informații al Universității Naționale de Apărare “Carol I”. În anul 1989, a absolvit Facultatea de Mașini și Utilaje pentru Construcții, iar în anul 2000 facultatea de drept din Academia de poliție “A.I. Cuza."

Mihnea Motoc - APĂRARE

Este ambasador al României în Marea Britanie. A condus reprezentanta Romaniei la Comisia Europeana din 2008-2015.  Anterior a fost ambasador al Romaniei la ONU și reprezentat România în Consiliul de Securitate ONU. A fost șef al Departamentul pentru Afaceri Europene și Euro-atlantice, având ca atribuții monitorizarea relațiilor României cu UE, NATO, OSCE în perioada 1997-1999. Ulterior, a fost ambasador al Romaniei în Olanda și secretar de stat pentru integrare europeană și afaceri multilaterale (2001-2003).

Este absolvent al Facultății de Drept a Universității București (1989), cu studii post-universitare la Nisa (Franța) și master la Universitatea din Washington.

Lazăr Comănescu - EXTERNE

Diplomat de carieră, doctor în relații internaționale, în prezent consilier pe politică externă al președintelui Iohannis, a mai fost ministru al Afacerilor Externe în 2008, respectiv secretar de stat. A fost ambasador în Germania. Lucrează în MAE din 1972.

Dr. Patriciu Achimaş-Cadariu - Sănătate

Șef de lucrări la UMF Cluj-Napoca, este medic primar cu supraspecializare ginecologie oncologică şi chirurgie oncologică. Are un master în advanced oncology (Universitatea Ulm, Germania). Are titlul de doctor în ştiinţe medicale și o bogată activitate profesională, didactică şi de cercetare. Activitatea de cercetare se axează, în mare parte,  pe chirurgia cancerului ovarian, factori de evoluţie şi prognostic în cancerul ovarian, evaluarea calităţii vieţii în oncologie, cancerul în sarcină, conservarea fertilităţii la pacientele oncologice, tumori rare.

Adrian Curaj - EDUCAȚIE

Este profesor la Facultatea de Automatică a Universității Politehnice Bucuresti. A fost consultant pentru Banca Mondială, UNESCO și Comisia Europeană pentru politicile din știință și inovare. Din 2010 este director general al UEFISCDI, adică instituția care repartizează fondurile alocate învățământului superior și cercetării. Este profesor de Management al Cercetării și Director al Centrului de Management Strategic și Asigurarea Calității în Învățământul Superior din Universitatea Politehnica din București. Este șeful Catedrei UNESCO pentru Politici în Știință și Inovare la Scoala Nationala de Studii Politice si Administratie Publica (SNSPA).

Este absolvent al Facultății de Electronică și Telecomunicații, are tiltul de doctor în Sisteme Automate și master în Administrarea Afacerilor.

Elisabeta Lipă - TINERET ȘI SPORT

A fost o canotoare cu un palmares sportiv impresionant: cinci medalii de aur, două de argint și una de bronz olimpice; o medalie de aur, zece de argint și două de bronz la campionatele mondiale, și multe alte victorii. Este președinta Federației Naționale de Canotaj, oviepreședinte al Comitetului Olimpic, președinte al Clubului Dinamo, chestor de poliție.

Vlad Alexandrescu - CULTURĂ

Este conferenţiar la catedra de limba şi literatura franceză a Universităţii Bucureşti, a fost ambasador al României în Luxemburg. Filologul este fiul arheologului Petre Alexandrescu şi nepot al criticului Tudor Vianu.

Este licenţiat în filologie, specialitatea franceză şi germană, la Universitatea din Bucureşti, în 1989. În anul 1991, a obţinut diploma de studii aprofundate în ştiinţele limbajului (sciences du langage), la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales din Paris, iar, în 1995, titlul de doctor în ştiinţele limbajului, cu menţiunea "Summa cum Laude", la aceeaşi instituţie de învăţământ, sub îndrumarea profesorului Oswald Ducrot. A fost distins cu premiul Pierre-Georges Castex al Academiei de Ştiinţe Morale şi Politice din Paris, în 2013, şi cu premiul Nicolae Bălcescu al Academiei Române, în 2014.

Cristina Guseth - JUSTIȚIE

Este de 17 ani director al fundaţiei Freedom House România, ONG cu credibilitate în zona de integritate şi politici anticorupţie. Cristina Guseth, în vârstă de 56 de ani, a absolvit în 1983 Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii a Universităţii Politehnica Bucureşti, iar după Revoluţie a urmat cursuri de comunicare la Emerson College (Atena). ONG-ul elaborează rapoarte despre corupție, care i-au adus multe acuze din partea unora dintre politicienii și partidele din România.

Violeta Alexandru, DIALOG SOCIAL

Din 2001 este director al Institutului pentru Politici Publice (IPP) şi mediator autorizat, membră a organizaţiei "Asociaţia Colegiul Mediatorilor”. A absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti. IPP desfăşoară activităţi de cercetare, de advocacy şi de promovare în domenii precum: reforma administraţiei publice, transparenţa instituţiilor şi integritatea aleşilor şi a funcţionarilor, potrivit site-ului organizaţiei nonguvernamentale.

Cristina Paşca Palmer - MEDIU

Este specialist în probleme de mediu, a predat la Universitatea Harvard, iar acum lucrează la Comisia Europeană. Laureată a Premiului Gorbaciov. Cristina Paşca Palmer a absolvit Facultatea de Ştiinţe Naturale a Universităţii Bucureşti, în 1996, şi are un master în Administraţie Publică la Harvard Kennedy School of Government, dar şi unul în Ştiinţa Sistemelor Ecologice şi Management la Universitatea Bucureşti. De asemenea, şi-a luat doctoratul în Relaţii Internaţionale la Şcoala de Diplomaţie Fletcher din Boston.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-15

TAGURI: ministri, dacian ciolos, adrian, nastase
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...