2017-01-21 21:40

POLITICA


Cine are cheia ultimei soluţii

 |  21:00
Cine are cheia ultimei soluţii

Franţa şi Germania, cele două puteri centrale ale UE, s-au ciocnit din nou pe subiectul intervenţiei Băncii Centrale Europeane pentru a opri criza din zona euro care riscă să se transforme într-un urgan. Ameninţată cu pierderea ratingului AAA, Franţa pledează pentru măsuri mai puternice din partea BCE, în vreme ce Germania susţine că normele UE interzic o astfel de acţiune din partea instituţiei bancare.BCE deţine toate rezervele zonei euro şi are banii necesari pentru salvarea ţărilor ameninţate de criza datoriilor. Desigur, tipărirea de bani nu ar rezolva problemele pe termen lung, dar ar ajuta pe termen scurt.

Veştile rele au ţinut capul de afiş ieri. Pe lângă faptul că rata de împrumut a Spaniei a atins cel mai ridicat nivel din 1999 până în prezent, randamentele obligaţiunilor emise de către Franţa, Ţările de Jos şi Austria - care, împreună cu Germania, formează nucleul zonei euro - au urcat, ceea ce a dat un semnal puternic de alarmă pieţelor. Totodată, şeful Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a avertizat că nivelul datoriei Germaniei reprezintă o sursă de îngrijorare, deoarece ţara are datorii mai mari decât Spania.

Cine e contra

În aceste condiţii,  în centrul dezbaterii este dacă Banca Centrală Europeană ar trebui să intrevină sau nu prin cumpărarea datoriilor guvernamentale ale statelor cu probleme. BCE, care acţionează ca bancă centrală pentru cele 17 ţări care împart moneda euro, a fost întotdeauna conservatoare, în parte pentru că Germania are amintiri amare din perioada interbelică de hiperinflaţie. Pentru Germania, tipărirea de bani pentru a plăti o datorie imensă duce la hiperinflaţie, având ca efect aruncarea în aer a mediului politic, cu derapaje majore precum apariţia unor personaje de tipul Hitler. Astfel, Berlinul a insistat mereu ca BCE să aibă independenţă completă, dar şi un pact de stabilitate care să impună limite stricte în privinţa împrumuturilor guvernamentale. Banca se ocupă de monedă, guvernul de buget, banca asigură stabilitatea monedei (fără inflaţie), guvernul îşi gerează datoria. Potrivit germanilor, este la latitudinea guvernelor să rezolve criza datoriilor, prin măsuri de austeritate şi reforme.

Cine e pentru

Dar oficialii băncii, dincolo de grupul german, sunt gata să utilizeze insitituţia pentru a cumpărara obligaţiuni guvernamentale încercând să ajute la reducerea costurilor de împrumut ale guvernelor în caz că vor ajunge la niveluri nesustenabile, situaţie cu care se confruntă acum Italia. Observatorii externi spun că BCE trebuie să joace un rol mai mare, deoarece liderii guvernamentali nu reuşesc să producă o reacţie politică credibilă, lăsând banca drept singura instituţie cu capacitatea de a opri spirala costurilor îndatorării. Mai mult, analişti spun că în cazul în care euro se rupe nu mai există nici BCE, ceea ce ar trebui să încline balanţa în favoarea intervenţiei. Guvernele şi-au propus să consolideze fondul de salvare din zona euro (EFSF) pentru a lupta împotriva crizei şi au stabilit un termen-limită pentru decembrie, dar aceste eforturi au fost subminate de întârzieri, de creşterea costurilor împrumuturilor şi a interesului insuficient al investitorilor şi pare din ce în ce mai evident că este un pariu pierdut.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-12-18

TAGURI: franta, germania, ue, bceComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image