2017-01-16 12:56

POLITICA


Cine minte în USL? Un sondaj, trei rezultate

 |  18:50
Cine minte în USL? Un sondaj, trei rezultate

USL a finalizat megasondajul pe carel-a făcut în fiecare judeţ din ţară în scopul de a-şi stabili candidaţii laviitoarele alegeri. Cu toate că au avut un eşantion comun, întrebări comune şiaceeaşi centralizare a rezultatelor, liderii PSD şi PNL prezintă scoruridiferite pentru USL. Liviu Dragnea, secretarul general al social-democraţilor,afirmă că alianţa PSD-PNL are cam 60-66% din intenţia de vot a românilor, pe cândCrin Antonescu, preşedintele liberal, susţine că 55-60% este scorul real.

LideriiPSD şi PNL prezintă scoruri diferite pentru USL, deşi au finalizat megasondajulfăcut în fiecare judeţ al ţării. Crin Antonescu, preşedintele liberalilor susţinecă procentul real al alianţei social-liberale este de 55-60% din intenţia devot a populaţiei. „Eu cred oricum că la cea mai rezervată evaluare,scorul politic al USL este undeva între 55 şi 60%. Însă nimeni nu se îmbată cuapă rece, nu se euforizează prematur, ştim că mai e un an până la alegerilelocale”, a declarat ieri Antonescu la RFI. Afirmaţiile sale vin la numai o zidupă ce Liviu Dragnea, secretarul general al PSD, prezentase rezultatelesondajului naţional făcut de USL în fiecare judeţ al ţării, din care reieşea un procent mai mare decât cel dat de şeful PNL.„Dupăprimirea acestor date, pot spune că scorul USL se situează între 60 şi 66%, iartrendul este în creştere, deoarece nu am primit rezultatele de la filialelecare au scoruri bune. Spre exemplu la Teleorman nu am finalizat sondajul pânăacum”, declara ieri Dragnea, citat de .

Care au fost întrebările?

Întrebăriledin chestionar au vizat intenţia de vot atât pentru cele două partide separatPNL, respectiv PSD, dar şi pentru construcţia politică USL. Mihai Voicu, purtătorulde cuvânt al PNL, a explicat pentru „Puterea” că înfiecare judeţ al ţării a fost aplicat câte un eşantion de 2.400 de persoane,realizat în comun de două case diferite de sondare a opiniei, una afiliată PNL,iar cealaltă având contract cu PSD. Totodată şi centralizarea datelor se face încomun de ambele case de sondaje. Cercetarea de teren a fost, în schimb, aplicatăseparat: 1.200 de indivizi au fost intervievaţi de institutul de sondare alPNL, cealaltă jumătate de cel al PSD.

De ce au făcut cercetarea?

USL arealizat megasondajul pentru a afla care le sunt candidaţii cu cele mai mari şansela viitoarele alegeri generale şi în special locale. Conform protocolului de înfiinţarea Uniunii, cele trei partide constituente (PSD, PNL şi PC) vor candida pe listecomune USL la alegerile viitoare pentru posturile de preşedinţi de consiliijudeţene (CJ), de primari ai municipiilor reşedinţe de judeţ şi de consilierijudeţeni. Tot conform protocolului, PSD trebuie să desemneze 21 de candidaţipentru funcţiile de şefi ai CJ-urilor şi 20 pentru posturile de primari ai oraşelorreşedinţă de judeţ, iar PNL-PC - 20 de potenţiali preşedinţi de consilii judeţene,respectiv 20 de candidaţi la primării.

Principiul parităţii, dat peste cap

Principiulparităţii numărului de candidaţi la alegerile locale (jumătate de la PSD,cealaltă de la PNL-PC) ar putea fi dat peste cap de rezultatele megasondajului.Purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, ne-a declarat că scorul naţional alPNL, conform amplei cercetări, este undeva la 24-26% din intenţia de vot. Voicua evitat, totuşi, să ne spună cât anume au obţinut PSD şi PC. Cum Crin Antonescua anunţat că procentul USL este de 55-60%, rezultă că PSD are un procent mai maredecât PNL în intenţia de vot, fapt ce ar putea amplifica pretenţiile baronilorlocali ai PSD.

Lăzăroiu:USL are sub 50%

Sebastian Lăzăroiu, ministrul muncii, contrazice rezultatele megasondajului USL.Conform sociologului, Uniunea are în acest moment sub 50% din intenţia de vot şisusţine că până la viitoarele alegeri parlamentare „se va facepulbere”. „Povesteaasta cu 50% plus unu pe care îl va obţine USL şi va guverna singur o cred vreodoi sau trei naivi de la Bucureşti. În teritoriu, cei de la PSD şi PNL, carefac de ani buni campanii, râd când aud asta cu «luămjumătate plus unu şi guvernăm singuri».Pot să le dau o veste proastăiluzioniştilor Ponta şi Antonescu - în ultimul sondaj de opinie, USL a intratsub 50%, e adevărat, nu cu mult, dar se confirmă trendul descendent. Să zicem căprintr-o minune USL ar lua 44% la viitoarele alegeri. Mai au nevoie de 6% să îşifacă majoritatea. Îmi imaginez că ungurii, care au suportat cele mai mizeretiruri naţionaliste de la liberali şi social-democraţi în ultima perioadă, vorfi de-a dreptul încântaţi să guverneze alături de PSD şi PNL din 2012 încolo”, afirmă Lăzăroiu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-01-25Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

PAULICA68
12 Iul 2011

In ce judete au loc sonda jele ca in Timis habar n- are nimeni despre asa cev a?Si pe cine au laut USL- ei la intrebari?Poate mem brii lor de partid.

Adauga un comentariu

Random image