2018-11-18 04:11


Cioloș dă vina pe partide și Parlament pentru lipsa reformei în administrație

 |  22:37
Cioloș dă vina pe partide și Parlament pentru lipsa reformei în administrație

Premierul Dacian Cioloş a explicat, joi, la TVR, că reforma administraţiei publice promisă de Guvern nu a putut fi înfăptuită pentru că Parlamentul şi partidele nu s-au achitat de promisiunea făcută, de a susţine măsurile, şi nu au oferit un răspuns pozitiv Executivului atunci când propunerile au fost prezentate în Parlament.

Cioloş a spus că nu dă vina nici pe Vasile Dîncu şi nici pe funcţionarii din Ministerul Dezvoltării, deşi "s-ar fi aşteptat la mai multă performanţă" din partea instituţiei. Premierul a explicat şi că a întâmpinat "rezistenţă din sistem", însă principala problemă a fost că Parlamentul nu a reacţionat la propunerile făcute în primăvară.

"De ce nu am mers noi mai departe, pentru că în luna mai, când am lansat acea dezbatere publică pe elementele cheie de reformă a administraţiei publice aşteptam susţinere din partea Parlamentului ca un pachet legislativ să poată să fie votat şi am prezentat chiar mai multe scenarii legate de mecanismul de depolitizare a administraţiei, pentru că aici este elementul cheie", a spus premierul.

Întrebat dacă s-ar fi aşteptat la un răspuns afirmativ din partea partidelor şi a Parlamentului, Cioloş a confirmat, explicând că, odată cu numirea în funcţie a Guvernului, majoritatea liderilor politici au declarat că îl susţin în acest proiect.

"Când am prezentat, au spus «da, dar nu în felul ăsta, trebuie să ne gândim». Era clar că nu o să treacă", a precizat el.

Premierul Dacian Cioloş a prezentat, în aprilie, în Parlament, trei "scenarii" privind profesionalizarea şi transparentizarea administraţiei publice, unul reprezentând un "status quo îmbunătăţit", iar celelalte două vizând grade diferite de politizare a administraţiei, însă numai cu numiri efectuate din rândul unui corp profesionist de funcţionari.

"Avem nevoie mai ales de o transparentizare şi clarificare a relaţiei nivelului politic decizional şi administraţia publică. Ne dorim o definire a unui mod de funcţionare clar a administraţiei prin eliminarea excepţiilor şi a derogărilor de la reguli care fac imprevizibile de cele mai multe ori deciziile", a spus Cioloş.

Premierul a explicat că depolitizarea nu trebuie făcută prin "eliminarea" sau scăderea rolului politic, care este "determinant" în administraţie, ci prin transparentizare şi profesionalizare.

"Principalul obiectiv pe care ni-l propunem este să eliminăm arbitrariul în această relaţie, a nivelului politic cu nivelul executiv al administraţiei şi o claritate mai mare. Aceasta presupune programe de guvernare care să fie coerente, apoi mecanisme de aplicare care să fie asumate şi transparente la nivelul Guvernului şi administraţiei publice", a explicat premierul.

Acesta a propus trei "scenarii" de schimbare a actualului sistem privind relaţia dintre nivelul politic şi eşalonul doi şi trei din administraţie.

Primul scenariu presupune integrarea prefecţilor şi subprefecţilor în categoria demnitarilor, legându-i astfel de nivelul executiv central.

"Asta ar însemna că prefecţii şi subprefecţii, împreună cu miniştrii şi secretarii de stat, vin împreună cu Guvernul, pleacă împreună cu Guvernul şi îşi asumă împreună programul de guvernare şi aplicarea lui, atât la nivel de Guvern, central, cât şi la nivel teritorial", a explicat premierul.

Dacian Cioloş a spus că acest sistem ar presupune introducerea însă a unei noi categorii, care să asigure un soi de permanenţă în funcţie. Este vorba despre o categorie de "secretari generali" ai prefecturilor, care să aibă statut de înalţi funcţionari publici, numiţi strict pe criterii de competenţă şi fără legătură cu mediul politic.

În administraţia publică centrală, sub nivelul secretarilor de stat, structurile ar trebui populate doar pe profesionişti, însă prin intermediul unei "comisii de recrutare", care să vină în faţa responsabililor cu o "listă scurtă" de câteva nume, urmând ca demnitarii să facă numirea finală.

"În felul acesta avem atât recrutarea pe baze profesioniste, cât şi luăm în considerare şi compatibilitatea între demnitarul care va lucra cu acel înalt funcţionar public, care va avea un cuvânt de spus", a spus Cioloş.

Al doilea scenariu "este puţin mai provocator", a spus premierul, afirmând că numirile politice ar trebui "coborâte" sub nivelul prefecţilor, însă acestea nu pot fi făcute decât din rândul corpului funcţionarilor profesionişti.

"Ar presupune o integrare a realităţii de facto în modul în care se face recrutarea pe posturi de conducere, dar cu introducerea unor reguli clare, transparente şi obiective în acest proces. Ar însemna coborârea numirilor la nivel politic sau asumate de partidul care vine la guvernare nu doar la nivelul miniştrilor, secretarilor de stat şi prefecţilor, dar şi directorilor regionali, de agenţii şi de deconcentrate", a spus premierul.

Şefii de deconcentrate şi de agenţii ar urma să "vină şi să plece odată cu Guvernul", iar întregul aparat îşi asumă în acest fel aplicarea programului de guvernare.

În momentul în care partidul care i-a adus la guvernare pleacă, funcţionarii rămân în "rezerva de cadre", dar trebuie să îşi continue procesul de formare profesională, inclusiv prin examene periodice, dar pot, din afara funcţiei, să sprijine partidele politice, inclusiv prin propuneri privind programele de guvernare.

"Principalul avantaj este că prin această coborâre a nivelului de poltiizare practic profesionalizăm şi partidele politice", a spus Cioloş.

Al treilea scenariu a fost numit de Cioloş "un status quo îmbunătăţit", în ideea că legislaţia actuală rămâne în vigoare în privinţa nivelului politic, însă numirile efective pot fi făcute doar din funcţionari profesionişti.

"Aplicarea efectivă a legislaţiei actuale, care ar presupune că exercitări temporare ale unor funcţii de conducere ar fi eliminate şi am merge pe o întărire a corpului de înalţi funcţionari publici, (...) strict pe criterii de competenţă", a spus prim-ministrul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-11-17

TAGURI: dacian ciolos, reforma, administratie, parlament
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


FAȚĂ EXPLODATĂ!
18 Noi 2016

Cum dați voi vina unii pe alții, CÂND DE FAPT - O LABĂ SE SPALĂ UNA PE ALTA, ȘI AMÂNDOUĂ CURUL TOT, CĂ FAȚĂ-I EXPLODATĂ PRECUM PIUREUL DE CARTOFI, LA MICROUNDE! BĂI NEPORCU JIVINEI SUPREME, VIRGIL ARDELEAN....MARȘ CU TOATĂ CLICA DE TEHNO-KK-ȚI AI ROMÂNIEI!
LA NIVELUL PIEțEI
18 Noi 2016

angro de energie, prețul este estimat să crească „de la nivelul foarte scăzut din prezent, de aproximativ 30 de euro/MWh, la un nivel mediu între 65 și 85 de euro/MWh pentru perioada 2030-2050”. În prezent, „producătorii de energie electrică nu sunt profitabili (cost mediu total de 114 de euro/MWh, raportat la un preț mediu final de 94 de euro/MWh), situație ce nu va persista pe termen lung”, mai arată autorii Strategiei. Proiecția centrală a modelării estimează un preț mediu angro al energiei electrice de aproximativ 80 de euro/MWh pentru 2030-2050, apropiat de nivelul maxim al intervalului probabil de variație sursa: Monitorul de Cluj Preţul energiei electrice pe piaţa angro va creşte de la 30 de euro pe MWh în prezent, la un nivel mediu între 65 şi 85 de euro pe MWh în perioada 2030-2050, potrivit proiectului Strategiei Energetice a României 2016-2030, cu perspectiva anului 2050, lansat în dezbatere publică de Ministerul Energiei. "Preţul angro este estimat să crească de la nivelul foarte scăzut din prezent, de aproximativ 30 euro/MWh, la un nivel mediu între 65 şi 85 euro/MWh pentru perioada 2030-2050. Factorii determinanţi pentru evoluţia preţului sunt costurile de capital pentru tehnologiile de producţie a energiei electrice, cu combustibilii, de modernizare şi retehnologizare a infrastructurii de transport şi distribuţie şi cu certificatele ETS de emisii de GES (gaze cu efect de seră - n.r.)", se arată în document. În prezent, producătorii de energie electrică nu sunt profitabili, având un cost mediu total de 114 euro/MWh, raportat la un preţ mediu final de 94 euro/MWh, situaţie ce nu va persista pe termen lung, mai spun autorii strategiei. "Proiecţia centrală a modelării, pe baza estimărilor celor trei factori de cost pentru fiecare tehnologie şi a mixului optim de energie electrică din punct de vedere al eficienţei economice, estimează un p
IAR PROASTA DE ”DRAGU”....
18 Noi 2016

TRĂDARE DE ȚARĂ ŞI JAF NAȚIONAL E PUȚIN SPUS. Ministrul Finanțelor Dragu: "Proiectul legii redevențelor este gata, dar trebuie aprobat de viitorul guvern. Nivelul Redevențelor a rămas ACELAŞI. Vom oferi şi deduceri pentu exploatările offshore"http://fluierul.ro/jsp/article/indexDisplayArticle.jsp?artid=898660&title=tradare-de-tara-si-jaf-national-e-putin-spus-ministrul-finantelor-dragu-proiectul-legii-redeventelor-este-gata-dar-trebuie-aprobat-de-viitorul-guvern-nivelul-redeventelor-a-ramas-acelasi-vom-oferi-si-deduceri-pentu-exploatarile-offshore-
AȘA CĂ...
18 Noi 2016

SPER CA ROMÂNII SĂ NU TE ALEAGĂ ÎN VECI DE VECI FAȚĂ EXPLODATĂ, PE TINE ȘI PE TOATĂ CLICA DE ”SFINȚI”...CARE DAȚI VINA PE ALȚI ”SFINȚI”, LA FEL CA VOI! MARȘȘȘ LA COTEȚUL CU GRATII SAU LA GROAPA DE GUNOI A ISTORIIEI ASASINI ECONOMICI, ANTIROMÂNI CE SUNTEȚI!
Random imageUltimele stiri


loading...