2018-11-12 20:05


Cioloș: Guvernul zero corupție, zero populism, zero minciună

 |  19:33
Cioloș: Guvernul zero corupție, zero populism, zero minciună

Cu o zi înainte de a împlini un an de la învestirea Cabinetului pe care îl conduce, premierul Dacian Cioloş a făcut, miercuri dimineaţa, înaintea şedinţei Executivului, un scurt bilanţ la împlinirea unui an de mandat, susținând că el conduce „guvernul zero", dar „guvernul zero corupţie, zero populism, zero minciună”.

„Mâine (joi - n.r.) se împlineşte un an de când am preluat acest mandat şi aş vrea ca fără să facem ceremonii, pentru că nu e cazul, aş vrea totuşi să profităm de această oportunitate şi sã ieşim cu toţii să explicăm, să ne facem un prim bilanţ al acestui an şi prefer să îl facem noi că dacă nu, vedeţi - sunt alţii care îl fac şi vin cu bilanţ de genul «guvernul zero». Trebuie să spunem «Da, suntem guvenul zero corupţie, zero populism, zero minciună» şi, pornind de aici, să trecem să explicãm câteva lucruri care au fost făcute în acest an. Aşa cum am spus la începutul mandatului, nu ne propunem să revoluţionăm România într-un an de zile, dar vom lansa, am spus atunci, câteva reforme câteva domenii-cheie", a spus Cioloş la începutul şedinţei, potrivit Mediafax.

Premierul le-a cerut miniştrilor să iasă public cu un bilanţ, respectiv realizările, ceea ce şi-au propus şi nu au reuşit să facă, dar şi cu ceea ce a fost început şi nu este încă finalizat.

„Cred că e important să ne facem şi propria analiză şi să facem şi public, în aşa fel încât cei interesaţi de realitate şi de adevăr, dincolo de populismul probabil inerent unei campanii electorale, să putem discuta şi aşezat despre ceea ce s-a făcut şi despre ceea ce mai rămâne de făcut", a adăugat Cioloş.

Un discurs cât un bilanț

Premierul l-a rugat pe ministrul Transporturilor, Sorin Buşe, să explice public faptul că „pe cei 300 de kilometri de şantiere lucrurile sunt deblocate din punct de vedere administrativ şi că ar trebui să se poată lucra în perioada următoare”. Cioloș a precizat că actualul Executiv lasă moştenire viitorului guvern „peste 1.000 de kilometri de proiecte pregătite sau în pregătire - studii de fezabilitate, proiecte tehnice - în aşa fel încât tot ce avem în masterplan pentru anii următori să fie pregătit de lansare".

De asemenea, el a solicitat ministrului Finanțelor Anca Dragu, ministrului Muncii, Dragoș Pâslaru și celui al Educației Mircea Dumitru, să explice câte ceva din ce s-a făcut. De exemplu „în ce domenii s-au creat acele 154.000 de noi locuri de muncă în acest an” sau „că creşterea aceasta economică s-a simţit şi în buzunarele românilor, pentru că salariul mediu a crescut cu aproape 13%”. „Cred că e important să detaliem puţin aceste cifre şi să nu rămânem doar la cifre abstracte. Totodată, o să-l rog pe domnul ministru Pîslaru, împreună cu domnul ministru Dumitru, să explice şi modul în care am investit în combaterea abandonului şcolar, în acest an, cu mai multe programe şi să explicaţi faptul că ca am decis decontarea integrală a navetei celor peste 125.000 de elevi, că am introdus aceste programe pilot masa caldă în şcoli, fiecare copil în grădiniţă, programe care şi ele contribuie la scăderea abandonului şcolar", mai spus Cioloş.

În plus, șeful Guvernului i-a cerut ministrului Agriculturii, Achim Irimescu să-l informeze pe agricultori despre plata subvenţiilor în avans pentru anul următor. „Chiar dacă cu o întârziere, care vine din trecut, am finalizat plăţile pe anul acesta, am început după ce ne-am făcut temele şi sistemul informatic funcţionează, am început să facem şi plata în avans. 700 de milioane de euro şi sper să continue până la suma toatală care a fost prevăzută pentru această plată în avans", a spus Cioloş.

El mai crede că este necesar ca Executivul să explice despre concursul pentru ocuparea posturilor de directori în şcoli, „concurs care n-a mai fost organizat de ani de zile şi de ce e important să avem management profesionist şi în şcoli şi nu numiri politice”.

Zero egal șase miliarde

Adresându-se ministrului Energiei, Vlad Grigorescu, premierul i-a cerut să spună „dincolo de reformele care au fost lansate în anumite companii, care au fost căpuşate în aceşti ani, dacă ne uităm la modul în care au fost conduse”, să intre „în detaliile textului” Strategiei energetice pe care a pus-o în dezbatere publică. „…vom lăsa viitorului guvern această strategie finalizată şi cred că e util să intrăm în dezbatere şi să explicăm mixul energetic pe care îl propunem şi justificarea lui", i-a spus premierul ministrul Energiei.

Cioloş a precizat că e important să se spună că, dincolo de strategii şi de viziuni macro, cu acel program de asistenţă financiară guvernul mai contribuie şi la reducerea numărului de locuinţe- mai ales din zone izolate - fără acces la electricitate şi faptul că din cele circa 100.000 de locuinţe, care încă n-au electricitate în România, pentru circa 10.000 problema va fi rezolvată în perioada imediat următoare, mai transmite Mediafax.

Și pentru că tot a respins acuzațiile privind „guvernul zero”, Cioloș i-a cerut ministrului Fondurilor Europene să explice şi să încerce să găsească „o formulă matematică" prin care să arate că, în realitate, „zero fonduri europene înseamnă de fapt circa 6 miliarde de euro, care au intrat în ţară din fonduri europene anul acesta, pe toate programele europene”.

„Cred că trebuie insistat pe faptul că, dacă pentru perioada 2007-2013 aveam absorbţie 58%, când am venit, în momentul de faţă avem un pic peste 80%", a susținut premierul Cioloş.

El i-a cerut și ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu să facă şi un bilanţ al domeniului său, la un an de când actualul Cabinet este în funcţie. „… e important să subliniaţi şi măsurile care au fost luate, anul acesta, pentru creşterea salariilor în sănătate prin corecţii ale inechităţiilor care existau în sistem. Dincolo de faptul că s-a mărit alocaţia de hrană, în sfârşit după ani de zile, am clarificat plata gărzilor medicilor, care nu doar că aduce venituri consistente pentru medici – meritate de altfel – dar în felul acesta clarifică cred că şi situaţia legată de realizarea gărzilor în spitale", a declarat Dacian Cioloş.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-11-16

TAGURI: dacian ciolos, guvern, premier
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANONIM
16 Noi 2016

GUVERNARE FOARTE BUNA FARA CONDAMNATI FARA PLAGIATORI AROGANTI ,CORUPTI MINCINOSI,DUPLICITARI. GUVERNARE PRO-VEST NU PRO EUR-ASIA CUM DOREA PLAGIATORUL STALINIST SI ULTRA CORUPT URMAS AL PUSCARIASULUI nastase si puscariasului severin.
@ANONIM....
17 Noi 2016

Guvernare FOARTE ”BUNĂ” pt.tine, fiind plină de băieți cu epoleți, cu figuri de PRO-VEST, care vând în continuare Ro.la bucată de parcă-ar fi țara mă-sii donată lor...el, Cioloș-Soroș - față explodată ca un piure de cartofi băgat la microunde, cu țuică de două PRUNE care recunoaște c-a mințit, cu o grămadă de aerieni care aplică legi românilor pe barba lor, de parcă toți au banii pe care îi au ei, primiți din toate părțile....nici cu ăilalți nu mi-e rușine, sunt la fel de TICĂLOȘI! CONCLUZIE = GUVERN ZERO BARAT! Duce-s-ar pe pustii, ca toți ”politicienii”! MERITOCRAȚIA lui Laurențiu Primo mi se pare singura salvare, nu RAHATUL ÎNCROPIT diarizat pe noi și pe care-l lauzi tu, față de cel vechi înțepenit, PUTUROS de CONSISTENT....
Random imageUltimele stiri


loading...