2018-12-16 17:19


Cioloș se contrează cu PNL. Premierul refuză modificarea prin ordonanță a legii pentru ca primarii să fie aleși în două tururi

 |  21:01
Cioloș se contrează cu PNL. Premierul refuză modificarea prin ordonanță a legii pentru ca primarii să fie aleși în două tururi

Între liberali și premierul Dacian Cioloș a apărut sămânță de „răzbel” pornind de la alegerile primarilor în două tururi. De o parte este PNL, care îi cere șefului Guvernului să schimbe prin ordonanță de urgență legislația electorală pentru a face acest lucru posibil. Iată că Cioloș a ales să se poziționeze într-o tabără diferită și sp declare că „nu ar fi democratic” să modifice „o lege politică pe care Parlamentul a votat-o”. „Este deja o lege electorală modificată. S-a decis printr-o înţelegere politică. Guvernul pe care îl conduc este un guvern care nu este implicat politic şi nu cred că este democratic să modifice un guvern prin ordonanţă de urgenţă o lege politică”, a declarat premierul Dacian Cioloş, prezent la o dezbatere organizată de liberali la Palatul Parlamentului.

Luni, Alina Gorghiu, copreședinte PNL, a anunțat că în Biroul Permanent Național al partidului s-a discutat desrpre necesitatea de a se organiza două tururi de scrutin la primari, în alegerile locale din acest an.

„Singura variantă realistă pentru a face această schimbare este adoptarea acestei prevederi printr-o ordonanță de urgență. Am ajuns la concluzia că trebuie să-i propunem prim-ministrului Cioloș să ia în considerare solicitările pe care societatea civilă le-a avut. A introduce un al doilea tur de alegeri nu înseamnă să schimbi sistemul electoral. Partidele politice mari, PSD și PNL, sunt favorizate prin acest tip de alegeri într-un singur tur. Nu mi se pare normal să nu lași competiția să funcționeze așa cum ar trebui în România”, spunea copreședintele PNL Alina Gorghiu luni.

Gorghiu se aștepta la altceva de la tehnocrați

A doua zi, după ce premierul Cioloș a expediat cererea liberalilor într-o frază în care a dat vina pe democrație, Gorghiu a revenit pe Facebook să îl contrazică într-o postare. „Referitor la revenirea la scrutinul în două tururi pentru alegerea primarilor, mă așteptam ca un guvern tehnocrat să dorească asumarea unei astfel de schimbări în legislația electorală”, a comentat copreședinta PNL. Cu atât mai mult erae de așteptat, a amintit ea, cu cât „în prima schiță a programului de guvernare asumat de premierul Cioloș, susținea reintroducerea votului în două tururi”.

Dar reproșul nu merge mai departe, Gorghiu mărginindu-se să observe că „prim-ministrul a ales o poziție de neimplicare probabil și din teama de a nu fi acuzat de partizanat politic”.

În opinia copreședintei PNL, „acest subiect nu este unul politic, ci unul tehnic și nu folosește politicienilor ci, în primul rând, cetățenilor”.

„Poate vom reuși, până la urmă, să-l convingem că este o măsură bună pentru societate. Poate îl va convinge societatea civilă, dacă noi nu am reușit. Și într-un caz, și în altul, vom continua efortul de a schimba legea în Parlament, chiar dacă șansele sunt extrem de mici. Nu am pornit acest demers cu mari așteptări de succes, dar era de datoria noastră să încercăm tot ce ne stă în putință pentru a realiza această schimbare care, repet, a fost cerută insistent de către stradă”, a concluzionat Gorghiu pe Facebook.

Iordache: Legea o modifică Parlamentul, nu strada

În discuție s-a băgat și un reprezentant al PSD pentru a aduce argumente, cum era de așteptat, împotriva modificării cerute de PNL: „Este o cerere neconstituțională” pentru că nu se modifică legislația electorală cu mai puțin de un an înainte de scrutinul la care se referă,  a susținut la RFI deputatul social-democrat Florin Iordache. Apoi a explicat motivele pentru care se împotrivește schimbării cerute de PNL: „De ce trebuie să bulversăm acum clasa politică, de ce trebuie să schimbăm o anumită logică, când și primarii, consilierii locali și partidele politice sunt pregătite cu un anumit sistem de vot (…) nu cred că schimbarea modului de a alege primarii, în două tururi, ar ajuta pe cineva acum”. Iordache i s-a amintit că alegerile în două tururi au fost cerute în manifestațiile care au dus la căderea lui Ponta. „…legea se modifică în Parlament, nu se modifică în stradă", a fost răspunsul deputatului PSD. Și senatorul PSD Ioan Chelaru a susținut că solicitarea făcută de PNL „nu are niciun fel de sorți de izbândă”. El consideră că liberalii fac doar un gest electoral prin susținerea unei asemenea modificări care este de imposibilă sub aspect legal și legislativ.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-19

TAGURI: dacian ciolos, pnl, premier
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANONIM
19 Ian 2016

LA CIOLOS FUNCTIONEAZA BINE IN POLITICA INTELEASA DE EL ZICALA "INFLUIENTA RAZELOR DE GUMA ASUPRA GALOSILOR DE GUMA" TEZA SUPREMA.
CODIN
20 Ian 2016

IN CAZUL DE FATA AGRONOMUL CIOLOS A DEMONSTRAT CA NU-I NICI TEHNOCAT NICI POLITICIAN NICI ROMAN CI ESTE UN MARE MAFIOT CU INFLUIENTE NEGATIVE INTERNATIONALE ASUPRA RO.
Random imageUltimele stiri


loading...