2018-12-13 06:04


Cioloș va discuta cu partidele modificarea legilor electorale. Alegerea primarilor în două tururi: Iohannis spune că e foarte bine, Zegrean că e voie

 |  21:01
Cioloș va discuta cu partidele modificarea legilor electorale. Alegerea primarilor în două tururi: Iohannis spune că e foarte bine, Zegrean că e voie

Modificarea legii pentru alegerea primarilor în două tururi nu se poate face prin asumarea răspunderii Guvernului în Parlament, deoarece există deja în procedură parlamentară o lege pe această temă, a spus lui Alina Gorghiu, copreşedinte al PNL, într-o conferință de presă susținută la Botoșani.

„În momentul acesta opţiunea pe care o văd plauzibilă, rezonabilă, raţională, este cea a ordonanţei de urgenţă pe care Guvernul poate să o adopte pentru modificarea (legii electorale-n.r.). Asumarea răspunderii (...) vă mărturisesc că din punct de vedere constituţional cred că nu este posibilă”, a precizat ea.

Alina Gorghiu a amintit că există o decizie anterioară a Curții Constituționale dată la un moment în care s-a pus problema asumării răspunderii Guvernului pe Legea Educației și care a stabilit că ar fi fost neconstituțională, deoarece legea respectivă se afla în procedură parlamentară deja.

Liberalii nu au „niciun fel de ezitare” să discute la nivel parlamentar posibilitatea revenirii la alegeri locale în două tururi, a spus Gorghiu, adăugând că există premisele unui dialog, în contextul în care liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că susţine o astfel de modificare legislativă, UNPR a afirmat că îşi va contura o poziţie, iar UDRM a spus în trecut că susţine revenirea la alegerile în două tururi.

Copreședintele PNL și-a exprimat speranța că „toate” discuțiile între partide pe subiectul alegerii primarilor în două tururi să aibă loc săptămâna aceasta.

Tăriceanu: e bine că Cioloș vrea consultări

Și copreședintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat duminică, la Focșani, pentru AGERPRES, că este „foarte bine” că premierul Dacian Cioloș este dispus la un dialog cu partidele politice în privința modalităților de desfășurare a alegerilor locale în două tururi de scrutin.

„Sigur că orice subiect politic poate să facă obiectul unei discuții. Dincolo de declarațiile politice făcute, poate exista o consultare între partide și, sigur, apoi să se contureze o opinie și chiar o soluție”, a afirmat președintele Senatului.

Tăriceanu a mai amintit că reintroducerea alegerilor în două tururi pentru primari a fost subiect de discuții politice și anul trecut și chiar „a existat o soluție în urma unui acord la care a aderat PNL”, dar acum vede o „schimbare de poziție” în acest sens.

„Dacă premierul Cioloș are disponibilitatea de a discuta această temă, este foarte bine. Și am vedea astfel în zilele care urmează care este modalitatea în care va dori să facă consultările pe acest subiect. (…) În general, asemenea decizii importante trebuie luate în urma unei dezbateri politice, dar și unui vot în Parlament. Sunt pentru a avea discuții și a constata care sunt posibilitățile și punctele de vedere ale celorlalte partide înainte de a lua decizia”, a concluzionat președintele Senatului.

Președintele Klaus Iohannis a spus la rândul său, duminică, la Iași, că ideea reintroducerii celor două tururi de scrutin la primari este „foarte bună”, totuși întrebându-se dacă se mai poate schimba legea cu atât de puțin timp înaintea alegerilor. La puțin timp după aceea, tot la Iași, premierul Cioloș anunța că va organiza discuții cu partidele pe această temă, în care să se ia în calcul toate variantele, chiar și asumarea răspunderii Guvernului.

Nu mai departe de săptămâna trecută, șeful Executivului susținea că „nu ar fi democratic” să schimbi printr-o ordonanță de urgență, legile electorale adoptate politic în Parlament. Acesta era răspunsul său la solicitarea PNL de a emite o astfel de ordonanță pentru revenirea la două tuturi.

Ulterior, președintele CCR Augustin Zegrean spunea că în Constituție se cere doar ca alegerile să fie libere și corecte, nu și în câte tururi să fie organizate. De asemenea, Zegrean a mai precizat că schimbarea legilor electorale cu mai puțin de un an înaintea unui scrutin nu este interzisă, ci este doar o recomandare a Comisiei de la Veneția.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-25

TAGURI: dacian ciolos, partide, legi electorale, primari
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...