2018-12-11 08:55


Cipul de computer care imită creierul uman

 |  16:28
Cipul de computer care imită creierul uman

Un pas înainte în viitor: computere care se comportă ca oamenii. Compania IBM a creat un cip experimental pentru computere care funcţionează ca un creier uman. Cipul imită abilitatea creierului de a percepe senzorial mediul înconjurător, de a acţiona asupra lucrurilor, de a înţelege date complexe. Aşa-numitele „cipuri cognitive”  fac parte dintr-un proiect care urmăreşte să pună bazele unei noi generaţii de computere, folosind o combinaţie între informatică, neuroştiinţă şi nanotehnologie, arată CNN. Cipul va cuprinde 256 de neuroni (procesoare digitale), 262 de sinapse (care vor ajuta la învăţare şi memorare) şi 256 de axoni (canale de transmitere a datelor care conectează componentele între ele).

IBM a fabricat două cipuri prototip care sunt în curs de testare. Următorul pas va fi construirea unui computer care va fi capabil să redea interacţiunile cu mediul înconjurător, învăţând din ceea ce se întâmplă în jurul lui. Cei de la IBM  urmăresc să combine cipurile într-un computer cu 10 miliarde de neuroni şi 100 miliarde de sinapse, având o capacitate de 10 ori mai puternică decât creierul uman. Un astfel de supercomputer va putea de exemplu să monitorizeze aprovizionarea modială cu apă prin intermediul unei reţele de senzori şi motoare mici care înregistrează constant date legate de temperatură, presiune, înălţimea valurilor, acustică şi mareea ocenică. Astfel, el ar putea emite avertismente de tsunami sau cutremur.

Pentru următoarea fază de dezvoltare a sinapselor, IBM a adunat echipe de la Universitatea din Columbia, Universitatea Cornell, Universitatea din California, Merced şi la Universitatea din Wisconsin, Madison. Faza doi a proiectului a primit o finanţare de 21 de milioane de dolari din partea agenţiei militare DARPA.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-07-20
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...