2018-12-19 03:32


Coaliţia discută comasarea alegerilor

 |  21:00
Coaliţia discută comasarea alegerilor

Prima şedinţă a comisiei Coaliţiei guvernamentale privind sistemul electoral are loc astăzi. În cadrul ei va fi analizată ideea comasării alegerilor locale şi parlamentare din 2012.

Înfiinţarea comisiei a fost decisă, potrivit preşedintei Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, după discuţiile din Coaliţie „pornind şi de la rezultatele referendumului şi de la o chestiune pe care cu toţii o aşteptăm”, anume: „Cel care este votat de cetăţeni, să ajungă în Parlament”. Anastase a adăugat că în discuţie ar mai putea intra modificarea pragului electoral. Potrivit premierului Emil Boc, comasarea alegerilor va duce la economii de 30 milioane de euro – cât au costat alegerile locale din 2008. Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, propunea chiar ca banii să fie investiţi într-un sistem antifraudă.

Prin vocea preşedintelui Kelemen Hunor, UDMR s-a declarat în favoarea ideii de economie şi de „coerenţă a coaliţiilor”, cerând în acelaşi timp un sistem de vot mixt.

Liderii PSD şi PNL au acceptat, în principiu, comasarea, propunând scurtarea mandatului parlamentarilor – în timp ce PDL vrea prelungirea mandatului aleşilor locali. Liberalul Varujan Vosganian critică totuşi logica măsurii, arătând că „dictatura e mai ieftină”. La rândul său, sociologul Vasile Dâncu crede că economia poate fi făcută „dacă nu se mai fură gros la 5 kilometri de autostradă”, în timp ce suprapunerea alegerilor va reînvia „paraşutismul politic”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-10-10
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...