2018-11-18 04:36


Codul de procedură penală, la promulgare

 |  19:43
Codul de procedură penală, la promulgare

Plenul Camerei Deputaților a votat Codul de procedură penală cu 227 de voturi pentru, 20 de voturi impotrivă și 17 abțineri. Totodată, a fost respins amendamentul liberalului Tudor Chiuariu prin care cerea justificarea temeiniciei trimiterii în judecată de către judecători, și nu de către procurori. Valeriu Zgonea a propus ca votul pentru Codul de procedură penală să se dea în ședința de luni, astfel încât să nu mai fie convocată sesiune extraordinară și în ziua de marți.

Ordinea de zi a ședinței Camerei a cuprins doar proiectul de Lege pentru punerea în aplicare a Legii 135/2010 privind Codul de procedură penală şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii procesual penale.

For decizional

 

Înainte de votul final pentru Codul de procedura penală, deputații au dezbătut amendamentele propuse la proiectul de lege. Astfel, Camera a respins în plen propunerea senatorului PNL Tudor Chiuariu prin care judecătorii decid dacă dosarele sunt sau nu trimise în judecată pe fond, întrucât, până acum, procurorii erau cei care decideau dacă trimit sau nu dosarele în judecată. Amendamentul respins este următorul: „Judecătorul de cameră preliminară este judecătorul care, în cadrul instanţei, potrivit competenţei acesteia: verifică legalitatea şi aparenţa de temeinicie a trimiterii în judecată dispuse de procuror“. Acest amendament a fost iniţial aprobat de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor în şedinţa de joi, 20 iunie, fiind preluat din varianta legii venite de la Senat fără prea multe discuţii sau dezbateri. Menționăm că forul Camerei Deputaților este for decizional în cazul Codului de procedură penală, iar în continuare proiectul de lege va merge spre promulagare.

Atenţionarea ministrului Justiţiei

 

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, luni, pentru Agerpres, că acceptarea de către Parlament a amendamentului la Legea de punere în aplicare a noului Cod de procedură penală prin care judecătorul de cameră preliminară primeşte dreptul de a verifica, odată cu legalitatea urmăririi penale şi a rechizitoriului, şi temeinicia deciziei procurorului de a trimite în judecată ar putea avea drept consecinţă şi accelerarea procesului de desfiinţare a instanţelor mici.

„Acceptarea acestui amendament va presupune desfiinţarea unui număr considerabil de instanţe mici, cu un număr redus de magistraţi, pentru că acest amendament creează şi o problemă legată de incompatibilitatea judecătorului de cameră preliminară de a participa la judecata pe fond a cauzei, incompatibilitate care decurge din extinderea atribuţiilor acestuia la verificarea temeiniciei trimiterii în judecată“, a afirmat Cazanciuc, subliniind că acest lucru înseamnă că vor exista numeroase incidente procedurale privind compunerea completelor de judecată şi repartizarea aleatorie a dosarelor, principala consecinţă fiind desfiinţarea mai multor instanţe mici şi transferarea magistraţilor la instanţe mai mari.

Presiune suplimentară

 

„Va fi obligatoriu să facem acest pas pentru a putea să aplicăm, eventual, această prevedere. Sper totuşi că Parlamentul va adopta forma propusă de Guvern şi astfel vom evita să punem o presiune suplimentară pe procesul de desfiinţare a instanţelor, reuşind în acelaşi timp să aplicăm noile Coduri în termenul asumat inclusiv faţă de partenerii europeni“, a mai precizat ministrul Justiţiei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-01

TAGURI: cod, procedura, penala, promulgare, tudor, chiuariu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...