2019-01-20 13:04


Codul Silvic rămâne neschimbat. Camera Deputaților a respins cererea de reexaminare făcută de Iohannis

 |  21:01
Codul Silvic rămâne neschimbat. Camera Deputaților a respins cererea de reexaminare făcută de Iohannis

Codul Silvic rămâne cum a vrut PSD: deputații au respins, miercuri, solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a proiectului și au adoptat cu 218 voturi pentru, 11 abţineri şi 95 împotrivă, forma iniţială.

Liberalii au cerut retrimiterea la comisii a proiectului invocând nerespectarea regulamentului prin faptul că nu li s-a permis să facă propuneri de amendamente la dezbaterea legii în Comisia juridică, Comisia de agricultură și de mediu.

Solicitarea a fost respinsă sub motivul precizat de vicepreşedintele Comisiei juridice Ciprian Nica potrivit căruia regulamentul prevede să nu se mai accepte amendamente dacă în comisii este respinsă cererea de reexaminare. Apoi deputații liberali au cerut adoptarea cererii de reexaminare a preşedintelui Iohannis la Codul Silvic, dar au fost în inferioritate numerică față de PSD și UDMR care au susţinut menținerea legii în forma adoptată iniţial. Deputatul PNL Tinel Gheorghe a reluat de la tribună avertizarea că proiectul Codului Silvic, așa cum a fost formulat de PSD, este „un atentat la siguranţa naţională”. El a anunțat că PNL votează pentru aprobarea cererii de reexamniare depusă de preşedintele Iohannis. „Forma adoptată creează mari probleme sectorului silvic, nu susţinem forma din comisii”, a spus Tinel Gheorghe.

În schimb, deputatul UDMR Attila Korodi a susținut proiectul în forma adoptată deja de Parlament și trimisă spre promulgare lui Iohannis. Maghiarul a declarat că în forma inițială Codul Silvic oferă o protecţie majoră pădurilor şi rezolvă problemele legate de lipsa pazei pădurilor, de presiunea mare a monopolurilor din domeniu şi din partea exportatorilor să ducă buştenii în afara ţării.

Și deputatul PSD Doina Pană, unul dintre iniţiatorii codului, și-a lăudat proiectul spunând că pădurea nu este o marfă şi limitarea la 30% a achiziţionării de masă lemnoasă este nu numai benefică şi legală, dar este și în concordanţă cu Constituţia şi reglementările UE. Pană a susţinut și obligativitatea întocmirii amenajamentelor silvice pentru proprietăţile de fond forestier mai mari de 10%, inclusă în cod, precizând că peste 500.000 de hectare sunt fără amenajament.

Articolul privind limitarea la 30% din media pe ultimii trei ani a volumului pe fiecare tip de masă lemnoasă pe care un operator economic îl poate achiziționa sau procesa este una din prevederile care au stârnit scandal.

Cererea de reexaminare făcută de președintele Iohannis a fost respinsă anterior şi de Senat. Camera Deputaţilor are ultimul cuvânt, ca for decizional.

Preşedintele Klaus Iohannis a motivat reexaminarea prin faptul că „unele dintre intervenţiile legislative adoptate în cuprinsul acestei legi sunt de natură să limiteze activitatea operatorilor economici şi să aibă un impact nedorit asupra mediului concurenţial şi, implicit, asupra economiei, creând premisa legislativă a unui tratament juridic discriminator”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-20

TAGURI: cod, silvic, camera, deputatilor, klaus, iohannis
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...