2017-01-17 21:47

POLITICA


Codul lui Macovei, fentat de PDL

 |  21:00
Codul lui Macovei, fentat de PDL

Pedeliştii cu probleme de justiţie şi de moralitate reuşesc să fenteze noile reguli impuse în partid, deşi PDL a adoptat săptămâna trecută un extrem de stufos Cod etic.

Cel mai recent caz este al lui Radu Bică, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, dar şi vicepreşedinte al organizaţiei democrat-liberale clujene. Bică a fost marţi arestat preventiv pentru luare de mită, iar miercuri a fost suspendat din partid, deşi, conform Codului etic el ar fi putut fi chiar exclus.Gheorghe Falcă, edilul Aradului, trimis în judecată pentru luare de mită şi Antonie Solomon, primarul Craiovei, care a petrecut mult timp în arest, sunt şi ei în continuare membri de partid, deşi, conform Codului etic, şi în cazul lor sancţionarea ar fi putut merge până la a fi daţi afară. Sondajele de opinie le dau însă amândurora mari şanse pentru încă un mandat de primari.

Turnătorul şi penalii în grupul parlamentar

Parlamentarilor cu probleme grave „la dosar” li s-a cerut să-şi dea demisia, dar li s-a propus să activeze în cadrul grupului parlamentar al PDL. Deputatul Sorin Buta a fost la începutul anului declarat definitiv şi irevocabil de către instanţă drept colaborator al Securităţii, iar în martie a demisionat din PDL. Cu toate acestea, Buta activează în continuare în cadrul grupului parlamentar al deputaţilor democrat-liberali. Un alt exemplu este cel al deputatului Cosmin Mihai Popescu, fost lider al PDL Gorj, condamnat definitiv la doi ani cu suspendare pentru favorizarea infractorului. El a demisionat din partid în primăvară, însă în continuare este membru al grupului deputaţilor democrat-liberali.

Şi deputaţii Dan Păsat şi Monica Iacob-Ridzi, trimişi în judecată pentru fapte de corupţie, lucrează în continuare pentru partid. Cu toate acestea, ei s-au autosuspendat din PDL, activând în continuare în cadrul grupului parlamentar şi votând legile în plen umăr la umăr cu parlamentarii PDL cu drepturi depline. „Sigur, puteam să nu-i primim, dar decât să fie ai nimănui... Oricum, ei nu vin aproape deloc la şedinţele de grup. Doar dacă sunt chestiuni mai importante”, ne-a declarat Mircea Toader, liderul de grup.

Incompatibilii şi fraudatorii

Deputatul Valentin Rusu a scăpat şi el până în prezent, deşi luna trecută a fost filmat votând în plenul Parlamentului de 26 de ori în locul unui coleg absent. Rusu este finul lui Sorin Frunzăverde, prim-vicepreşedinte PDL.

Nesancţionaţi sunt şi parlamentarii găsiţi de ANI incompatibili sau în conflict de interese: Mircea Cinteză, concomitent senator şi şef de secţie la Spitalul Universitar, Brânduşa Novac, în acelaşi timp deputat şi directoare a Circului de stat, sau deputatul Stelică Iacob Strungaru, care şi-a angajat fiul la propriul birou parlamentar. Conform Codului etic, lor li se impun sancţiuni doar dacă instanţele judecătoreşti constată definitiv stările de incompatibilitate sau de conflict de interese.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-06-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image