2019-04-26 03:44


Codurile nucleare SUA , “dispărute”

 |  14:36
Codurile nucleare SUA , “dispărute”

Codurileultrasecrete care îi permit preşedintelui Statelor Unite să declanşeze un atacnuclear au dispărut pentru mai multe luni în timpul mandatului preşedinteluiBill Clinton la Casa Albă, în cursul anului 2000. Informaţia a fost dezvăluităde fostul şef de stat major al administraţiei democrate, Hugh Shelton, încartea sa de memorii, “Fără ezitare: Odiseea unui războinic american”.

Codurile sunt de obicei deţinute de către un consiliercare rămâne aproape de preşedinte. Cel însărcinat cupăstrarea dispozitivului l-a pierdut în anul 2000. Când un oficial de laPentagon a venit să-l vadă într-o zi la Casa Albă pentru verificarea codurilor- procedură de rutină care se desfăşoarăîn fiecare lună - consilierul preşedintelui l-a evitat, asigurându-l cădispozitivul se afla în posesia preşedintelui Clinton, dar că acesta esteîntr-o reuniune importantă şi nu poate fi deranjat. Episodul descris de Sheltonca o “comedie a erorilor” a continuat până în momentul schimbării codurilor,fapt care se întâmplă o dată la patru luni. Generalul dezvăluie că preşedintelenu a avut acele coduri niciodată, fiind sigur că acestea erau în posesiacolaboratorului, aşa cum prevedeau procedurile.

După aflareaincidentului, a urmat o anchetă intrenă şi procedurile au fostmodificate, iar teama de a vedea povestea pe prima pagină a ziarelor nu s-amaterializat niciodată.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638946-01-13
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


STARBAG