2019-03-26 13:13


Colonelul rus care a deconspirat zece spioni din SUA, găsit vinovat

 |  17:38
Colonelul rus care a deconspirat zece spioni din SUA, găsit  vinovat

Un tribunal militar din Moscova l-acondamnat, în lipsă, la 25 de ani de închisoare pe fostul ofiţer din Serviciulde informaţii externe (SVR) Aleksandr Poteev, care a ajutat SUA să descoperevara trecută o reţea de spioni ruşi, dezlănţuind unul dintre cele mai mariscandaluri de spionaj. Lui Poteev, găsit vinovat de înaltă trădare şi dedezertare, i-a fost retras şi gradul de colonel. Procesul său s-a derulat cuuşile închise.

Zeceruşi, inclusiv celebra Anna Chapman, au fost arestaţi în SUA în iunie 2010fiind suspectaţi de spionaj. Ei au pledat vinovat pentru acuzaţia de conspiraţiepentru a acţiona ca agent al unui guvern străin şi au fost expulzaţiîn Rusia,în schimbul a patru persoane acuzate de Kremlin de spionaj pentru MI6 şi CIA. AlexandrPoteev era director adjunct al Departamentului America din directia "S" aSVR şi avea acces direct la toate informaţiile privind agenţiisub acoperire. Surse din serviciile secrete ruse au dezvăluit în noiembrietrădarea acestuia. Anna Chapman l-a identificat într-o fotografie pe colonelul Poteevdrept o persoană care era la curent cu activităţile sale din Statele Unite şi adepus mărtuire la procesul deschis împotriva ofiţerului SVR.

Potrivitautorităţilor judecătoreşti, Poteev a dezvăluit serviciilor secrete americanemecanismele de finanţare ale agenţilor ruşi şi mijloacele lor de comunicare, încursul călătoriilor sale în străinătate şi al întâlnirilor de la Moscova. El afugit din Rusia luând un tren pe ruta Moscova-Minsk. Ulterior, "cu un paşaportfals, obţinut cu ajutorul serviciilor speciale americane, a mers în Germania şi, după aceea, în Statele Unite, unde seascunde şi acum". Deţinătorul paşaportului rusesc care i-a permis luiPoteev să fugă sub o identitate falsă a fost interogat de judecători şi a spuscă nu a pierdut niciodată documentul, adăugând că l-a prezentat la ambasada americană pentru a obţineo viză. Întrebată de autorităţile ruse, ambasada americană a refuzat să spună unde se aflăAleksandr Poteev, potrivit tribunalului.

AleksandrPoteev ar fi fugit cu puţin înainte de vizita preşedintelui rus, DmitriMedvedev, în Statele Unite, din iunie 2010. În decembrie, premierul VladimirPutin, fost agent al Serviciului de informaţii externe sovietic, care făceaatunci parte din KGB, spunea că "trădătorii ajung întotdeauna rău", oaluzie la tradiţia de răzbunare a serviciilor secrete împotriva dezertorilor.După declaraţia lui Putin s-a considerat că premierul a dat semnalul vânătoriiîmpotriva lui Poteev.

PreşedinteleMedvedev a decorat-o pe Anna Chapman şi pe ceilalţi 9 spioni expulzaţi dinStatele Unite, cu cea mai importantă distincţie acordată de statul rus.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-05-28
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...