2017-01-17 06:55

POLITICA


Comasarea alegerilor încaieră partidele

 |  21:00
Comasarea alegerilor încaieră partidele

Proiectul de lege propus de MAI, de a organiza simultan alegerile locale şi cele parlamanetare în 2012, a stârnit o serie de reacţii în rândul clasei politice. Dacă cei de la guvernare mizează pe reducerea cheltuielilor, cei din Opoziţie înfierează strategiile electorale murdare ale PDL.

Motivaţia ministerului pentru comasare a fost că va exista o infrastructură electorală comună (circumscripţii, liste electorale, ştampile, logistică), iar costurile se vor înjumătaţi, ajungând la doar 22 milioane de euro.

Ministrul Traian Igaş a mai adăugat în sprijinul comasării: „În cadrul discuţiilor pe care le-am avut cu primarii s-a desprins ideea că această comasare a alegerilor este oportună, deoarece se vor economisi zeci de milioane de euro. Sumele pe care le vom economisi, organizând un singur tur de scrutin, vor fi redirecţionate către zona de investiţii”. Banii pentru organizarea alegerilor vor fi alocaţi din bugetul de stat.

Important este că această comasare este condiţiontă de o modificare a Legii administraţiei publice Locale şi a Legii alegerilor locale, pentru prelungirea mandatelor aleşilor locali cu încă şase luni. Astfel, alegerile locale nu s-ar mai organiza în mai-iunie, ci în noimbrie, în acelaşi timp cu cele pentru Parlament.

Un alt reprezentant al Coaliţiei de guvernare Gabriel Oprea, preşedinte UNPR, a declarat cu privire la avantajele comasării că românii vor fi scutiţi de a veni la vot de două ori.

Restructurarea aleşilor s-a evaporat

În noiembrie 2011, Coaliţia de guvernare a decis să susţină comasarea alegerilor, precum şi reducerea numărului de parlamentari. Surpriză, în comunicatul emis de MAI nu se mai precizează nimic despre reducerea numărului de parlamentari, ci doar despre comasarea alegerilor. Propunerea era ca de la 417 parlamentari să se ajungă la 388, existând 300 de deputaţi şi 88 de senatori.

Adrian Năstase a postat pe blogul său un material în care critică MAI pentru propunere şi acuză PDL de „blocarea dreptului cetăţenilor de a-şi exprima opinia cu privire la dreptul de guvernare”.

„MAI propune luarea în calcul a unor criterii diferite pentru alegerile locale şi pentru cele generale, deşi tot procesul electoral ar urma să se organizeze în aceeaşi zi. Astfel, proiectul propus de MAI menţine norma de reprezentare a parlamentarilor din legislaţia în vigoare, la locale populaţia luată în calcul fiind cea de la 1 ianuarie 2012, iar pentru generale, cea înregistrată la 31 octombrie 2011. Asta deşi, în mod logic, alegerile locale ar fi înaintea celor parlamentare. În condiţiile în care Legea de desfăşurare a alegerilor locale specifică foarte clar condiţiile pentru prelungirea mandatelor aleşilor locali, acestea nefiind îndeplinite în momentul de faţă, dar totuşi se vine cu propunerea de comasare, orice va deveni posibil”, specifică Năstase.

Crin Antonescu a fost foarte tranşant cu privire la o eventuală comasare a alegerilor, declarând că dacă propunerea legislativă va trece de Parlament, Opoziţia îşi va retrage senatorii şi deputaţii din Parlament. Copreşedintele USL mizează astfel pe faptul că Opoziţia întruneşte aproximativ jumătate din numărul de parlamentari, iar prin retragere se vor organiza alegeri anticipate. Totodată, acesta a menţionat că USL va contesta la Curtea Constituţională proiectul comasării alegerilor, dacă va fi adopatat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-09-20

TAGURI: comasare alegeri, partideComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

ANCA
05 Dec 2011

Baietii astia chiar ne cr ed prosti . Toata tevatur a consta de fapt in convi ngerea celor de la USL ca ei vor castiga alegerile locale (si daca sunt mai devreme cu atat mai bine ), adica vor avea conduce rea primariilor. Asta ins eamna , in mintea lor, ca vor putea face misculati ile necesare la nivel de sectie de votare (numirea presedintelui de sectie, cat mai multi reprezenta nti agreati de primarul c hipurile de la USL). Ori asta este important pentr u alegerile parlamentare care ar fi in noiembrie. Daca alegerile sunt comas ate , adio posibilitati d e misculatii in favoarea alegerilor pentru parlame nt. Ba , colac peste pupa za, prelungirea termenelo r inseamna un dezavantaj pentru USL, care se erode aza pe zi ce trece. Asta este toata tevatura : PDL vrea sa se mai erodeze U SL-ul si sa-si pastreze m acar avantajele care le a re acum , in timp ce USL vrea alegeri cat mai repe de, caci "Doamne fereste" daca in 2012 economia se relanseaza si oamenilor le merge un pic mai bine, adio sanse de a castiga alegerile. Atunci actuala putere poate zburda feri cita, ceea ce ar insemna inca 4 ani de opozitie pe ntru USL. Sa fim sinceri, ar fi groaznic pentru ei !

Adauga un comentariu

Random image