2017-01-21 21:48

POLITICA


Comisia Europeană a cheltuit milioane pe avioane private, vacanţe de lux şi cocteiluri

 |  16:09
Comisia Europeană a cheltuit milioane pe avioane private, vacanţe de lux şi cocteiluri
Extravaganţă la ComisiaEuropeană, în vreme ce ţările se confruntă cu reduceri bugetare drastice. CE acheltuit, între 2006 şi 2010, peste 9 milioane de euro pentru călătorii cuavioane private, vacanţe de lux în hoteluri de cinci stele si petreceri, arată oanchetă a Biroului de Jurnalism de Investigaţie, publicată de The Telegraph. Comisarii au împărţit şi cadouri scumpe, inclusiv bijuterii de la Tiffany. Deputaţii europeni şi miniştrii conservatori au reacţionat cu furie laaceste dezvăluiri, în contextul în care, înurmă cu câteva zile, Comisia a cerut o creştere a bugetului cu 4,9%.

Înaltul reprezentant UE pentru politică externă,Catherine Ashton, a fost criticată vehement după ce s-a aflat că a cerut unavion privat la mai puţin de 100 de zile după ce a fost învestită în funcţie,dar şi pentru că a cerut suplimentarea bugetului său cu peste 24 milioane de europentru a-şi desfăşura actvitatea. Ministru de externe al UE este cel mai bine plătit politician de sexfeminin, câştigând peste 240 de mii de euro. Zeci de mii de euroau fost cheltuiţi şi pentru cazarea comisarilor în staţiuni de lux din locaţiiexotice, precum Papua Noua Guinee, Ghana şi Vietnam. Comisia a mai dat peste300.000 de euro pentru petreceri, inclusiv un eveniment la Amsterdam, care acostat 75.000 de euro şi care a fost descris ca “o noapte plină de minuni, canici o alta”, scrie Daily Telegraph. Cei care au luat cuvântul laevenimenteleexclusive organizate de CE au fost răsplătiţi cu daruricostisitoare, precum butoni, stilouri deosebite sau bijuterii de la Tiffany.

Cifrele obţinute de către Biroul de InvestigaţiiJurnalistice arată că preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cheltuit, în septembrie 2009,28.000 de euro pentru un sejur depatru nopţi la hotelul Peninsula din New York. El a stat la hotelul de cincistele, unde apartamentele costă 780 de euro pe noapte, cu un anturaj de optasistenţi, care l-au însoţit la summitul ONU privind schimbările climatice. În nota deplată a fost inclusă închiriereaunor săli de şedinţă şi mai multorechipamente. Suma este de aproape trei ori mai mare decât limita de 275 de eurode persoană pe noapte stabilită pentru angajaţii CE pentru deplasările la NewYork. Contactată, Comisia a explicat că a depăşit plafonul stabilit din motiverezonabile - preţul cazării la New York a crescut mult în marja AdunăriiGenerale a ONU. De asemenea, comisarii şi familiile lor, aupetrecutîn 2009 vacanţeîn hoteluri de cinci stele din Papua Noua Guinee şi Ghana,plătite de Comisie. Cu altă ocazie, o delegaţie de 44 de persoane au fost cazaţi la un hotel de cinci stele din Vietnam, Palm Garden, pentru uneveniment vizând “facilitatea cooperării interne”. Pe lângă facturile de 7,5 milioane de europentru cursele aeriene cu avioane private, Comisia Europeană a mai plătit118.000 de euro pentru limuzine care să transporte comisarii de la o întâlnireoficială la alta.

În context, mai mulţi reprezentanţi europeni au cerut oinvestigaţie oficială din partea Curţiide Conturi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-08-12Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image