2017-01-24 15:16


Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare: Nu există nor radioactiv după exlozia de la Fukushima. Nu este niciun pericol asupra României

 |  18:39
Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare: Nu există nor radioactiv după exlozia de la Fukushima. Nu este niciun pericol asupra României

Explozia de la centrala Fukushima1 s-a soldat cu o emisie de subtanţe radioactive pe care experţii japoneziîncearcă să o neutralize, dar acolo nu există un nor radioactiv, situaţianefiind una care să genereze pericol asupra României, susţine Lucian Biro,expert în controlul activităţii nucleare.

Lucian Biro, fostdirector al Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN),a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că nu există nor radioactiv după exploziade la centrala Fukushima 1.

"Acolo a fost doar o explozie şi o emisie de substanţe radioactive,predominnat Cesiu 137 pe care experţii japonezi încearcă să o neutralizeze.Cesiul are timp de înjumătăţire 30 de ani", a spus Lucian Biro.

Expertul în problemeprivind controlul activităţii nucleare a precizat cănu există niciun pericol asupra României înurma acestei situaţii.

Explozia de lacentrala Fukushima 1, produsă sâmbătă, a provocat rănirea a patru angajaţi,însă aceştia sunt conştienţi, iar viaţa lor nu se află în pericol, a anunţatcompania Tokyo Electroic Power (TEPCO).

Conform Agenţieipentru securitate nucleară şi industrială, în apropierea reactorului au fostdetectate elemente radioactive - cesiu şi iod. Agenţia pentru incendii şimanagementul dezastrelor a trimis la Fukushimaechipe de pompieri specializate pentru intervenţii în caz de calamitate şiechipamente pentru asigurarea răcirii reactoarelor.

Cantitatea de radiaţiiabsorbită într-o oră de o persoană în zona centralei nucleare japoneze Fukushima este egală cu, a anunţat, sâmbătă,agenţia Kyodo.

Purtătorul de cuvântal Guvernului, Yukio Enado, a declarat sâmbătă, după explozie, că guvernul aordonat evacuarea unei zone cu o rază de 10 kilometri, care a fost ulteriorextinsă la 20 de kilometri.

Autorităţile auevacuat, în total, circa 300.000 de persoane în cinci prefecturi, conformpoliţiei naţionale.

Pompierii au anunţatcă în prefectura Miyagi se înregistrează trei incendii de proporţii şi alte 200de incendii de intensitate mai mică. În total, 3.400 de clădiri au fostdistruse parţial sau total.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-06-03Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image