2017-01-20 10:05

POLITICA


Complotul puternicilor UE

 |  21:00
Complotul puternicilor UE

Oficialii francezi şi germani au discutat planuri pentru o revizuire radicală a Uniunii Europene, care ar implica înfiinţarea unei zone euro mai integrate şi mai mici,  spun surse UE.Ministerul german de Finanţe a negat că Berlinul negociază cu Parisul o sciziune a zonei euro, dar, având în vedere lipsa de transparenţă a liderilor UE, nici o posibilitate nu este exclusă.

"Franţa şi Germania s-au consultat intens pe această problemă în ultimele luni, la toate nivelurile. Trebuie să ne mişcăm cu foarte mare atenţie, dar adevărul este că trebuie să stabilim cu exactitate lista celor care nu vor să facă parte din club şi a celor care, pur şi simplu, nu pot face parte", a declarat un oficial european pentru Reuters.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a dat semnalul unei astfel de mutări marţi în timpul unei întâlniri cu studenţii din oraşul Strasbourg, atunci când a vorbit despre o Europă cu două viteze: o zona euro avansată şi bine integrată şi un grup exterior blocului monedei unice, format din ţări mai puţin conectate, adăugând că acesta este singurul model pentru viitor. Propunerea nu este nouă. Şi în urmă cu 15 ani se vorbea de o astfel de mutare.

Accelerarea procesului

În timp ce Europa cu două viteze menţionată de Sarkozy este deja realitate în multe privinţe, diplomaţii intervievaţi de Reuters au vorbit despre un proces mai formal. "Acest lucru a plutit în aer pentru un timp, cel puţin în discuţiile la nivel înalt. Acum, diferenţa este că unele ţări au progresat foarte repede... iar riscul unei rupturi nu a fost niciodată atât de real”, a declarat un oficial. La rândul său, un diplomat german a precizat că "zona euro va cuprinde mai puţine ţări. Nu putem vorbi ca o singură voce şi nu putem lua decizii dificile într-o zonă euro precum cea de astăzi. Nu poţi avea o ţara, un vot", a adăugat acesta referindu-se la faptul că procesul complex şi greoi de luare a deciziilor a contribuit la agravarea crizei.

Opozanţii divizării

Franţa şi Germania se văd drept coloana vertebrală a zonei euro şi promovează frecvent iniţiative pe care alte ţări din zona euro le resping. Ideea unui astfel de nucleu pare a întâmpina o opoziţie puternică a Ţărilor de Jos şi Austriei, deşi ele ar fi pe lista scurtă a membrilor potenţiali ai unei zone euro puternice.De asemenea, Marea Britanie, aflată în afara zonei euro, este împotriva oricărei mişcări care ar crea o Europă cu două viteze sau ar instituţionaliza un astfel de proces, chiar dacă acesta este deja în curs de desfăşurare. „Cel mai mare pericol cu care ne confruntăm este diviziunea”, a declarat adjunctul primului-ministru, Nick Clegg. Mai mult, ţările periferice ar spune nu pentru că le-ar împiedica accesul la puterea financiară. O revizuire radicală a Uniunii Europene ar avea destui oponenţi. "Asta ar distruge tot ceea ce strămoşii noştri au construit cu mari eforturi şi ar repudia tot ce am susţinut în ultimii 60 de ani. Nu este vorba despre o Europă în două viteze, deja avem asta. Decizia ar redesena harta geopolitică dând naştere unor noi tensiuni. Ar putea însemna sfârşitul Europei pe care o ştim", a declarat un diplomat UE pentru Reuters.

Portiţa modificărilor

Cancelarul Angela Merkel a cerut o reformă structurală profundă şi accelerată a UE, subliniind necesitatea unor schimbări în cadrul tratatelor Uniunii. Din punctul de vedere al Germaniei, modificarea tratatului UE ar fi o oportunitate pentru a consolida integrarea zonei euro şi ar putea deschide o fereastră pentru planul unei Europe cu două viteze. Oficialii UE au declarat agenţiei Reuters că schimbarea tratatelor va fi discutată în mod oficial la summitul de la Bruxelles, pe 9 decembrie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-09-16

TAGURI: Nicolas Sarkozy, Angela MerkelComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image