2019-01-22 21:41


Compromis la Vatican. Papa a semnat un decret împotriva spălării banilor

 |  17:14
Compromis la Vatican. Papa a semnat un decret împotriva spălării banilor
Vaticanul a înfiinţat o nouăautoritate financiară pentru combatereaspălării banilor şi pentru a face operaţiunilesale financiare maitransparente. Papa a semnat decretul care permite intrarea Vaticanuluipe lista ţărilor care respectă normele luptei cu spălarea banilor, a OCDE şiGrupului de Acţiune în Domeniul Financiar. Papa Benedict al XVI-lea a semnatdocumentele, spunând că Vaticanul a dorit să se alăture alte ţări care au doritsă stopeze lacunele juridice ce au permis infractorilor să exploateze sectorulfinanciar.

Banca Vaticanului are până în prezento excepţie de la reglementările bancare internaţionale pe motiv că aceasta nueste o bancă reală în sensul obişnuit al cuvântului, deoarece se ocupă deconturi pentru Papa, Cardinalii săi şi ordinele religioase, şi are doar osingură sucursală în interiorul palatului apostolic de la Roma.

Aceasta miscare vine înainte de untermen limită UE şi la trei luni după o investigaţie a fost lansată împotriva adoi membri în conducerea băncii Vaticanului. La jumătatea lunii septembrie afost declanşată o anchetă împotriva preşedintelui Institutului pentru lucrărireligioase (banca Vaticanului), Ettore Gotti Tedeschi, şi a unui alt înaltfuncţionar, pentru încălcarea unei legi italiene referitoare la spălareabanilor. Cei doi nu sunt suspectaţi de spălarea de bani, ci de omisiuni încircularea unor fonduri în valoare totală de 23 de milioane de euro. Supranumitbanca preoţilor, institutul administrează conturile ordinelor religioase şi aleasociaţiilor catolice. Este o structură care beneficiază de statutulextrateritorial al Vaticanului şi nu este obligată să respecte standardeleimpuse instituţiilor financiare italiene.

Justiţia italiană poate, din 2003, săinvestigheze acest institut, care este sub supravegherea specială a BănciiItaliei, care a şi semnalat pe 15 septembrie cele două operaţiuni suspecte.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-08-17
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...