2019-05-25 20:08


Concediul parental, văzut de liderii organizaţiilor de femei ale partidelor

 |  19:22
Concediul parental, văzut de liderii organizaţiilor de femei ale partidelor

Ministrulmuncii a prezentat mai multe variante legate de modificările de legislaţie care ar putea fi aduse concediului parental.Una dintre ele se referă la acordarea timp de 12 luni a unei indemnizaţii de85% din salariu, cuprinsă între 600 şi 3.400 de lei, iar din a şaptea lună,mamele care se întorc la serviciu să beneficieze de un bonus de 500 de leilunar. A doua şi a treia variantă prevăd ca mamele să beneficieze timp de 24 deluni de indemnizaţie, dar aceasta să fie plafonată la 1.000 sau la 1.500 delei, iar bonusul pentru întoarcerea la serviciu mai devreme să fie de 100 delei lunar. Redactorii “Puterea” au luat legătura cu liderii organizaţiilor defemei ale principalelor partide pentru a le consemna opinia cu privire laaceste modificări. Citiţi mai jos ce spun Rovana Plumb (PSD), Mariana Barna(UNPR) şi Anna-Lili Farkas (UDMR).

Pentru PSD nici una din variante nueste corectă

Rovana Plumb, preşedinta organizaţiei de femei PSD: „Niciuna. Aceasta este poziţia noastră fermă. Dacă Guvernul face copiilor acestcadou de Moş Niculae, vom protesta cum putem. Este inadmisibil să treacă de lapensionari, la mame, la copii. Practic, acest Guvern atacă toate categoriilevulnerabile ale acestei ţări. Oricum, 85% din venit are un impact considerabilasupra pensiei. Reducerea concediului parental şi acele facilităţi pe care leprimeşte o mamă dacă se întoarce la lucru nu se cuplează, atât timp cât mama nuare alte soluţii alternative. În plus, în nici un alt stat membru UE nu existăaceastă tendinţă, de reducere a concediului parental. Din punctul nostru devedere, nu există nici o altă variantă, cel mai corect fiind sistemul actual”.

UNPR consideră interesantă propunerea UDMR

Maria Barna, preşedinta organizaţiei de femei UNPR: „Cei de la UNPR nu au ştiut nimic până acum, nu ni s-au adus la cunoştinţă deciziile luate peacest subiect. Tot ce ştim, am aflat de la televizor. Aceste măsuri trebuiesupuse atenţiei publice, trebuie analizate costurile cu grijă, deoareceaproximativ 60% din mame au acel venit minim de 600 de lei. Nu cred că se valua o decizie rapidă pe această temă. Dar, categoric, femeile din UNPR vorrespinge ideea micşorării indemnizaţiei. Interesantă mi se pare propunereaUDMR, de păstrare a concediului de 2 ani, dar cu plafon fix. O altă propunere,din punctul meu de vedere, ar fi să se păstreze o parte din salariu de-a lungultimpului, pentru concediul parental. Aşa fiecare are pentru concediu cât şi-apus deoparte”.

UDMR propune posibilitatea de alegere

Anna-Lili Farkas, deputat UDMR: „Nu ştim exact ce s-adecis la şedinţa de Guvern. Eu am propus însă posibilitatea de a alege:mămicile care vor să stea acasă 2 ani să poată să stea, cele care vor să seîntoarcă la muncă, să se întoarcă. Nu trebuie obligate, pentru că mamele merităsă rămână cu copiii acasă. Sunt momente speciale, unice, în viaţa unei mămici. Dinpunctul meu de vedere, cel mai corect este să rămână sistemul actual: 2 ani deconcediu, acum cu câţi bani... depinde de buget”.

PNL a clasificat ca ilogică măsura Ministerului Muncii

Adriana Săftoiu, deputat PNL, susţine că măsura propusăde Ministerul Muncii nu are nici o logică, nu oferă alternativă şi nu sebazează pe o analiză foarte serioasă. „Guvernul, în lipsaunei strategii care să pornească într-un fel economia pentru a aduce bani la Guvern,taie fie salarii, fie reduce numărul de bugetari, iar acum s-a ajuns şi lacopii, şi mame. Sigur, sunt alte ţări unde concediul maternal este mai redus,numai că părinţii au nişte variante absolut onorabile. În România, ministrul munciiar trebui mai degrabă să ne prezinte o statistică a creşelor şi să ne aratecâte sunt şi câte sunt capabile să preia numărul de nou-născuţi. Se invocăfaptul că până în 1989 concediul era de patru luni. Metoda de creştere eraubunicii. Eu una, ca mamă, nu recomand acest tip de educaţie. Eu cred că uncopil trebuie să crească absolut alături de părinţi. Bunicii îşi au şi ei rolullor, dar în nici un caz nu trebuie abandonaţi la bunici”.

Nici PDL nu susţine ideile Guvernului

SulfinaBarbu, preşedinta organizaţiei de femei PDL, şi-a exprimat public punctul devedere: „Nu susţin propunerea de reducere asprijinului acordat de stat pentru creşterea copilului, punctul de vedere alUDMR îl văd pe aceeaşi linie cu punctul meu de vedere. O mamă, nimeni nu poatesă spună dacă întrerupe de exemplu alăptarea la un an sau la un an şi douăluni, ca să vă dau un singur motiv. În al doilea rând, nu există soluţiialternative pentru mame, locuri unde să-şi ducă copilul de un an pentru a seîntoarce în câmpul muncii. Dacă este o variantă pe care şi-o doreşte mamarespectivă, trebuie să hotărască împreună cu familia ei. Eu cred că nu trebuieobligată prin lege”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638951-09-28

Mai multe imagini:
Concediul parental, văzut de liderii organizaţiilor de femei ale partidelor
zoom
Concediul parental, văzut de liderii organizaţiilor de femei ale partidelor
zoom

loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


STARBAG