2017-01-17 11:38

POLITICA


Conflict deschis între diplomaţii israelieni şi Mossad

 |  16:52
Conflict deschis între diplomaţii israelieni şi Mossad

Ministrul de Externe al Israelului, Avigdor Lieberman, a ordonat subalternilor săi să înceteze orice colaborare cu serviciul secret de spionaj Mossad, pe care îl acuză că refuză să furnizeze orice material pe care îl deţine, anunţă Washington Post. Urmările practice ale directivei impuse de ministrul israelian nu sunt încă foarte clare.

Ministerul de Externe conferă o serie de servicii pentru agenţii Mossad, printre care spaţii pentru birouri, paşapoarte diplomatice, transferuri de plăţi şi asigurarea educaţiei pentru copiii personalului serviciilor secrete de peste hotare. Decizia lui Lieberman survine la doar câteva zile după ce primul ministru Benjamin Netanyahu a hotărât să-l trimită recent în Turcia pe David Meidan, un oficial Mossad aflat în rezervă, pentru revitalizarea relaţiilor bilaterale dintre cele două state.

Relaţiile dintre ministerul de Externe şi Mossad au avut de suferit şi pe alte planuri, cel mai sensibil aspect fiind faptul că Mossad-ul întreprinte acţiuni despre care reprezentanţii Externelor nu au cunoştinţă. „Uneori, ei lucrează pe la spatele diplomaţilor israelieni din străinătate şi le strică reputaţia. Mossad-ul foloseşte informaţii pe care noi le punem la dispoziţia lor şi nu ne oferă nimic înapoi”, a declarat un angajat al ministerului, sub anonimat.

Asasinarea de anul trecut a unui terorist Hamas, într-un hotel din Dubai, de către o echipă a Mossad care a acţionat independent, a înrăutăţit relaţiile israeliano-palestiniene şi a provocat un val de nemulţumiri la adresa autorităţilor israeliene, care au trebuit să răspundă faţă de o operaţiune despre care nu aveau cunoştinţă. La acea vreme, oficialii Mossad au fost acuzaţi de „comportament neprofesional şi iresponsabil” care a interferat cu responsabilităţile Ministerului de Externe şi care a afectat interesele naţionale ale Israelului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-12-18Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image