2018-07-16 21:24


UPDATE. CONFUZIE ÎN RELAŢIILE CU BRUXELLES-UL. Băsescu respinge poziţia Ministerului de Externe privind Schengen. Crin Antonescu: Avem obiective mai importante

 |  14:27
UPDATE. CONFUZIE ÎN RELAŢIILE CU BRUXELLES-UL. Băsescu respinge poziţia Ministerului de Externe privind Schengen. Crin Antonescu: Avem obiective mai importante

UPDATE, ora 16:51. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, sâmbătă, că România are alte obiective mai importante decât aderarea la spaţiul Schengen, susţinând astfel poziţia exprimată de primul ministru şi ministrul de Externe.

"Este un spaţiu al nuanţelor, dar, evident, suntem de partea Guvernului nostru, poziţie care a fost exprimată de ministrul de Externe într-un anumit context, dar care astăzi a fost întărită de primul ministru. România s-a achitat de toate obligaţiile pe care le implică aderarea la spaţiul Schengen, obligaţii exclusiv tehnice. România a cheltuit un miliard de euro pentru aceste lucruri. România a acceptat un pachet de condiţii şi supra-condiţii mai severe decât pentru oricine altcineva. Le-a acceptat şi le-a îndeplinit. Acesta nu este aprecierea mea sau a lui Corlăţean sau Ponta, este aprecierea tuturor partenerilor din Uniunea Europeană", a declarat Antonescu, potrivit Agerpres.

Crin Antonescu a explicat că aderarea la Schengen nu a fost niciodată un obiectiv prioritar al României. "În conformitate cu Tratatul, nu există niciun fel de inter-condiţionare între MCV şi aderarea la Spaţiul Schengen. Sigur, poate este o nuanţă. Domnul Corlăţean, într-un context, într-un talk-show, deci nu într-o declaraţie ritoasă a Ministerului de Externe, spunea: 'dacă noi îndeplinim, practic, toate condiţiile, nu vom fi admişi acum în Schengen, nu ne mai interesează'. Aici este o nuanţă. Nu este vorba că nu ne mai interesează, dar Schengen ar trebui tratat cu luciditate ca un obiectiv tehnic, care nu a fost niciodată şi nu are cum să fie obiectivul prioritar al României. Sunt obiective mai importante: bugetul multianual al Uniunii care revine României, absorbţia fondurilor, MCV-ul însuşi şi problemele legate de Justiţie. Dar, aici îi dau dreptate lui Titus Corlăţean. Se poate trăi şi fără Schengen. Sunt ţări în UE, începând cu exemplul ilustru al Marii Britanii, care nu vor să intre în Schengen. România vrea, nu înseamnă că am scos din lista obiectivelor noastre acest lucru", a explicat liderul PNL.

Antonescu este de acord cu Ponta şi Corlăţean. "Aici sunt perfect de acord cu poziţia primului ministru şi a ministrului de Externe. Dacă în condiţii foarte clare şi pe realităţi foarte clare noi nu suntem admişi în Schengen, atunci înseamnă că este o problemă a altora, nu mai este o problemă a noastră. Dacă noi am mai avea ceva de corectat, de rezolvat, de împlinit în România, în sfera de acţiune a autorităţilor româneşti, ar fi corect să spunem: bine domnule, dacă nu suntem pregătiţi, ne vom strădui să fim pregătiţi data viitoare".  Pe de altă parte, Crin Antonescu s-a declarat optimist cu privire la decizia din luna martie referitoare la aderarea la Schengen."Eu mă aştept, sunt mai optimist decât par a fi unii, mă aştept cu încredere în raţiunea şi corectitudinea deciziilor europene, mă aştept să fim primiţi în Spaţiul Schengen, pentru că îndeplinim demult şi concret toate condiţiile. Dacă nu, avem alte obiective mai importante decât Schengen pe care trebuie să le urmărim şi oricum ca atitudine aş remarca un lucru: este impardonabil ca preşedintele României, nu vorbesc de domnul Ungureanu, care este parlamentar, are voie să facă orice politică vrea, dar vorbesc de preşedintele României, care este impardonabil să impună domnia sa sau să accepte impunerea raportului MCV de intrare în Spaţiul Schengen, ceea ce tratatul nu prevede şi nici partenerii europeni nu fac, cel puţin la vedere", a argumentat Antonescu.

Borbely: Viaţa românilor nu depinde de Schengen

"Viaţa oamenilor" nu depinde de aderarea la Schengen, cu toate că România şi-a făcut "lecţiile" pentru aderare, a declarat sâmbătă preşedintele Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor, deputatul UDMR Laszlo Borbely. "Deci, noi trebuie să ne facem lecţiile, dar din punct de vedere al intrării în Schengen ne-am făcut aceste lecţii. Nu cred, într-adevăr, că e un capăt de ţară şi de asta depinde viaţa oamenilor din România dacă intrăm sau nu în Schengen. Dar ar fi bine pentru circulaţia liberă a persoanelor, pentru a accede în această familie, dar, într-adevăr, noi acum avem problemele pe care le avem aici, cu economia, cu salariile, cu locurile de muncă. Acest lucru nu depinde de Schengen, nu depinde de intrarea noastră în Schengen", a spus deputatul UDMR.

"Din păcate, momentul care s-a pierdut a fost 2011. Vă aduceţi aminte, atunci cam toate ţările au fost de acord cu intrarea noastră în Schengen. Din momentul acela, în Olanda a fost un partid de extremă dreapta la guvernare şi pur şi simplu politic a blocat Olanda aderarea noastră la Schengen. Asta e. Toată lumea văd că uită acest moment. Păi atunci am avut o oportunitate şi o posibilitate. După aceea au intervenit aceste probleme de anul trecut, din vară şi acum, evident, toată lumea e mai circumspectă şi din punct de vedere politic eu văd că se iau deciziile", a adîugat Borbely.

UPDATE, ora 15:43.Guvernul îşi va face datoria pentru aderarea la spaţiul Schengen, însă demersul nu a fost susţinut şi în plan intern de PDL, a declarat ministrul de Externe, Titus Corlăţean. Acesta adăugat că doreşte s-l întrebe public pe şeful statului dacă a vorbit cu Angela Merkel despre aderarea la Schengen.

Preşedintele  Băsescu a contrazis poziţia internă a României şi a făcut "greşeala fundamentală" de a intercondiţiona MCV de Schengen pentru a pune presiune pe Guvern şi a-şi îndeplini interesul privind numirea procurorului general şi a procurorului şef al DNA, a afirmat ministrul de Externe. "Cred că problemele şi dilemele ar trebui puse în primul rând în curtea interioară. Şi eu i-aş pune o întrebare publică domnului preşedinte: la discuţiile din marja Consiliului European de la Bruxelles, atunci când i-am adresat rugămintea de a avea o discuţie cu cancelarul german Merkel, dacă a avut această discuţie pentru susţinerea României pentru aderarea la spaţiul Schengen?", a afirmat sâmbătă Corlăţean, adăugând că la reuniunea CSAT din ianuarie i-a adresat şefului statului "rugămintea" de a-şi asuma scrisoarea comună cu premierul şi preşedinţii Camerelor pentru promovarea intrării în Schengen.

Ministrul de Externe a subliniat că a avut contacte la nivel de omolog cu Guvernul Federal de la Berlin şi a găsit la Guido Westerwelle "înţelegere", însă este nevoie "de o decizie politică favorabilă care în Germania trebuie luată la cel mai înalt nivel"."Deci trebuie să fim foarte clari în a face distincţie şi a face distincţie între ceea ce înseamnă onestitate în asumarea unor obligaţii politice de reprezentare a statului român şi ceea ce se întâmplă în realitate", a explicat Corlăţean.

Acesta a deplâns şi faptul că nici liderii PDL nu au promovat la nivelul colegilor din Partidul Popular European obiectivul naţional Schengen. "Dialogul popularilor europeni din România a fost de fapt un atac la adresa guvernului USL şi a Ministerului de Externe. Nu şi-au folosit din păcate aceste pârghii pe care noi, social-democraţii, colegii liberali şi le-au folosit în familia liberală pentru a deschide uşi la Haga, de exemplu, dar pentru a deschide nişte uşi care să facă acest demers mai realizabil. Nu am văzut, din păcate, aceste demersuri în PDL, nu am văzut aceste demersuri la vârful ierarhiei, ca să avem un confort că tragem cu toţii în aceeaşi direcţie. Ori, aici la un moment dat, vă voi spune că din păcate cei mai mari inamici ai noştri, ai românilor, sunt românii înşişi. Nu toţi, dar din păcate sunt oameni care înţeleg diferit promovarea unui obiectiv naţional", a afirmat Corlăţean, aflat la Palatul Parlamentului la Conferinţa organizaţiei PSD Sector 6. De asemenea, el a subliniat că solicitarea României de a primi o decizie favorabilă aderării la Schengen este legitimă şi că nu mai trebuie amânată "la nesfârşit", pentru că a îndeplinit de trei ani criteriile tehnice prevăzute de Tratatele UE şi că nu este corectă condiţionarea de alte considerente care ţin de alegerile interne şi dezbaterea temei emigraţiei din unele ţări UE, deoarece este afectată credibilitatea întregului proces.

"Încă o dată, Guvernul îşi face datoria şi îşi va face datoria, dar atunci când nu se respectă regulile europene şi principiile şi criteriile de partea cealaltă şi România le respectă, este o chestiune de poziţie foarte clară. Nu spune nimeni că nu vom mai fi interesaţi de spaţiul Schengen, vom spune că în această perioadă orice am face, oricâte eforturi am face, oricâte investiţii am face, această ţintă a devenit una mişcătoare2, a precizat ministrul de Externe.

Şeful diplomaţiei a argumentat că se poate trăi şi fără a intra în spaţiul Schengen, deşi se vor pierde bani şi timp de către români, stat şi companiile occidentale din România. "Am spus-o până la urmă fără să dramatizăm neapărat, pentru că profilul, miza a fost ridicată foarte mult în ultimii ani, aderarea la spaţiul Schengen cât de mult ar însemna. Da, este importantă aderarea la spaţiul Schengen pentru cetăţenii români care călătoresc să nu mai scoată paşaportul, să nu mai stea la control de securitate la aeroportul de la Frankfurt şi pentru companiile româneşti şi străine care pierd timp, bani şi sunt foarte interesate. Dar în acelaşi timp credeţi că nu vom putea să trăim în continuare? Problema este că vom pierde în continuare, şi occidentalii din România, timp şi bani", a afirmat Corlăţean. Potrivit acestuia, statul român şi sectorul turistic pierd foarte multe venituri deoarece unor cetăţeni din state terţe li se acordă foarte greu viza de intrare, la fel cum şi cetăţenii din Republica Moldova care doresc să călătorească în România şi spaţiul european trebuie să îndeplinească nişte criterii stricte.

Ponta: Guvernul a făcut tot posibilul

Premierul Victor Ponta a declarat că Titus Corlăţean a vorbit în numele Guvernului pe tema Schengen. Primul ministru a precizat că Guvernul a făcut tot posibilul pentru o decizie pozitivă şi că încă speră la o astfel de decizie. În cazul în care decizia va fi de amânare a aderării la Schengen, va fi nevoie de o soluţie politică, iar Guvernul va aştepta fără ca această temă să mai reprezinte un punct principal de discuţie, a adăugat premierul. " Ministrul de Externe, domnul Corlăţean, nu a vorbit în nume personal, ci a vorbit în numele Guvernului de fiecare dată când a vorbit despre Schengen. Vreau să întăresc faptul că Guvernul a făcut tot ceea ce ţinea de noi pentru ca decizia de săptămâna viitoare să fie o decizie pozitivă şi eu încă am speranţe în acest sens. Dacă însă decizia va fi din nou de amânare, atunci e clar că va fi nevoie de o soluţie politică a acelui stat care se opune intrării noastre în Schengen şi noi vom aştepta, nu va mai fi pe agenda Guvernului României intrarea în Schengen ca o prioritate, ci noi suntem pregitţi şi, când se va lua decizia politică în ţara sau ţările care cred că trebuie amânat, atunci o să intrăm, însă nu o să mai fie în niciun caz primul punct de discuţii dintre România şi partenerii noştri europeni, o să fie alte puncte, nu Schengen ", a explicat Ponta, scrie Mediafax.

Integrarea europeană legată de tăcerea lui Băsescu

Şeful Guvernului Victor Ponta a afirmat că România se va putea integra mai repede în Europa şi îi va fi cu atât mai bine cu cât preşedintele Traian Băsescu va tăcea şi nu va mai făcea scandal, deoarece acesta a ratat toate obiectivele pe care şi le-a propus şi a înregistrat doar un eşec pe linie. "Legat de reacţia domnului preşedinte Băsescu, cred că de câte ori tace şi nu mai face scandal de atâtea ori este mai bine pentru România, pentru că  în cei 9 ani în care domnul preşedinte Băsescu s-a ocupat, mai mult sau mai puţin constituţional, de relaţiile României în Europa a ratat absolut toate ţintele: avem MCV în continuare, nu am intrat în Schengen, nu suntem nici măcar aproape de euro, deci eşec pe linie pentru domnul preşedinte Băsescu. Cu cât tace şi cu cât face mai puţin scandal, cu atât Guvernul României şi România au şanse să se integreze mai repede şi mai bine în Europa. Scandalul din ultimii 8-9 ani ne-a adus doar eşec, cred că acum Guvernul trebuie să aibă o altă strategie, mai eficientă şi mai demnă privind relaţiile noastre europene", a spus Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu reiterează menţinerea interesului ţării noastre faţă de intrarea în spaţiul Schengen, delimitând-se de declaraţiile ministrului de Externe, Titus Corlăţean, potrivit cărora România nu va mai fi interesată faţă de acest proces. Şeful statului îl îndeamnă pe Corlăţean să renunţe la astfel de afirmaţii, pentru a nu fi creată o falsă percepţie în rândul statelor membre ale UE.

"Afirmaţiile domnului ministru Titus Corlăţean potrivit cărora, în cazul în care aderarea României la spaţiul Schengen va fi amânată din nou cu prilejul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din 7 - 8 martie a.c., România nu mai este interesată de acest proces reprezintă strict opinia personală a ministrului Afacerilor Externe şi pot fi considerate cel mult o propunere de poziţionare. Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, se delimitează de aceste afirmaţii şi reiterează faptul că România îşi menţine întregul interes pentru aderarea la spaţiul Schengen cât mai curând", se arată într-o precizare a purtătorului de cuvânt al preşedintelui, Bogdan Oprea. 

Băsescu îl îndeamnă pe ministrul de externe să renunţe la astfel de afirmaţii. "Domnul preşedinte Traian Băsescu îl invită pe domnul ministru Titus Corlăţean să renunţe la afirmaţii de acest gen pentru a nu crea o percepţie falsă în rândul statelor membre ale Uniunii Europene cu privire la agenda europeană a României şi îi cere, în schimb, să acţioneze pentru îndeplinirea cu prioritate a tuturor condiţiilor directe şi indirecte legate de acest proces. Aderarea la spaţiul Schengen constituie un drept al României şi al cetăţenilor români, stabilit prin tratatele constitutive ale Uniunii Europene şi consemnat ca atare în Tratatul de aderare al României. Domnul preşedinte Traian Băsescu susţine, în continuare, că România trebuie să reuşească să se integreze în spaţiul Schengen", potrivit sursei citate.

Corlăţean a susţinut vineri că o eventuală amânare a aderării României la Schengen "nu ar fi o decizie corectă"."Anul acesta vor fi alegeri în Germania, anul viitor vor fi alegeri europene în toată Europa, vor fi alegeri municipale în Franţa, unde primarii, dacă e să mergem pe argumentul ăsta, primarii, că sunt de dreapta, că sunt de stânga, vor spune 'domnule, avem probleme cu migraţia', se vor juca electoral lucrurile astea, romi, mai ştiu eu ce. Deci, practic, care este concluzia? Dacă noi nu vom obţine o decizie corectă, legitimă? Faptul că, până la urmă, acest proces bazat pe nişte criterii obiective, pe un tratat european, nu mai este credibil, nu mai sunt interesat să fac parte din acest proces", a explicat Corlăţean.

Privind eventualitatea unei amânări, Corlăţean a menţionat că ar însemna "o împingere a procedurii la o dată nedefinită în realitate"."Încă o dată o spun: o astfel de eventuală decizie ar reprezenta transformarea procedurii de aderare la Spaţiul Schengen, care e clar prevăzută de tratate - criteriile sunt clar prevăzute, sunt îndeplinite de România de trei ani de zile - ar transforma acest proces într-unul necredibil. Or, dacă orice aş face, oricât aş îndeplini criteriile şi supercriteriile, au fost şi măsuri suplimentare, am trecut, le-am acceptat, le-am îndeplinit, oricâţi bani am băga - un miliard de euro băgat în securizarea frontierelor României şi nu ajunge -, atunci daţi-mi voie să vă spun încă o dată - nu mai sunt interesat de acest proces", a afirmat Corlăţean.  El a mai spus că "aşa cum am trăit fără Schengen, putem trăi în continuare". "Aşa cum am trăit fără Schengen, putem trăi în continuare. Prezentăm, scoatem paşaportul, companiile, inclusiv cele occidentale, vor pierde bani şi dacă UE va dori la un moment dat sau cei care se opun să invite România, să o facă. (...) Câtă vreme noi suntem corecţi, facem toate demersurile şi îndeplinim criteriile şi eventual, spun eventual, mai avem până la ziua reuniunii, eventual s-ar decide încă o dată amânarea, atunci daţi-mi voie să vă spun că cei care se opun au o problemă de credibilitate", a adăugat ministrul de Externe, potrivit Agerpres.

Blaga condamnă "iresponsabilitatea" lui Corlăţean

Liderul PDL Vasile Blaga a declarat, sâmbătă, la Iaşi, că România nu trebuie să renunţe la spaţiul Schengen, ci ar trebui să renunţe la ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean. De asemenea, Blaga a catalogat drept "iresponsabilă" declaraţia ministrului Afacerilor Externe.

România îndeplineşte condiţiile de aderare la Spaţiul Schengen, singurul impediment fiind problema MCV, susşine preşedintele PDL. "Nu cred că în termenii ăştia se pune problema. România nu trebuie să renunţe la Schengen, trebuie să renunţe la Corlăţean pentru că, pe de o parte, am cheltuit din bani europeni şi din bani publici peste 1,3 miliarde de euro pentru a ne securiza frontierele, am avut cea mai mare facilitate Schengen din istoria Uniunii Europene - 670 milioane de euro pe care i-am cheltuit până la ultimul cent. Plus 500 milioane de euro de la bugetul de stat, plus vreo 300 de milioane - fondul de preaderare prin fonduri PHARE. Îndeplinim toate condiţiile, dar din păcate, aşa cum spuneam, şi din punct de vedere al PDL, chiar incorect, aderarea este legată de MCV. Ori aici vinovat este USL, pentru că în vară, atunci când au atacat instituţiile statului, statul de drept, le-a dat ocazia să aibe motive să lege MCV-ul de intrarea în Schengen ", a afirmat Vasile Blaga.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639873-11-18

TAGURI: Băsescu, Corlăţean, Schengen

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Un nou CUTREMUR în zona Buzău Acum 4 ore | (0)
Eveniment

Apa Nova