2017-01-21 04:09

POLITICA


Congresmen american împuşcat în cap într-un atact armat. Unul dintre atacatori, obsedat de controlul minţii

 |  19:23
Congresmen american împuşcat în cap într-un atact armat. Unul dintre atacatori, obsedat de controlul minţii

Reprezentanta democratăGabrielle Giffords în Congresul SUA a fost împuşcată în cap şi se află în starecritică în urma unui incident armat produs sâmbătă dimineaţă la Tucson,Arizona, soldat cu moartea a şase persoane şi rănirea altor cel puţin 11persoane. Printre victime se află şi o fetiţă de 9 ani. Violenţacu arme este un fapt destul de comun în Statele Unite, care este, periodic, zguduităde împuşcături în masă, dar împuşcăturile politice sunt rare, deşi nunemaiauzite.

Giffords, învârstă de 40 de ani, participa la o întâlnire cu alegătorii la un magazinSafeway, în momentul în care un bărbat înarmat s-a apropiat şi a deschis focul.Ea a fost împuşcată în cap. Directorul departamentului detraumatologie al Centrului Medical Universitar din Tucson, Peter Rhee, s-adeclarat optimist în legătură cu şansele ei de recuperare. Gifford, congresmendemocrat, a fost aleasă pentru un prim mandat în 2006 şi a fost preşedinte alSubcomitetului pentru Spaţiu şi Aeronautică al Camerei Reprezentanţilor, darface parte şi din Comisiile pentru Ştiinţă şi Tehnologie şi pentru ForţeleArmate. Ea a obţinut al treilea mandat în noiembrie, în urma unei curseelectorale strânse în care a concurat cu un candidat susţinut de mişcareaconservatoare Tea Party. Giffords a fost unul dintre cei trei congresmenidemocraţi care au anunţat acte de vandalizare a birourilor lor după votul dinmartie asupra reformei sistemului de asigurări de sănătate. Ea este măritată cu căpitanul Mark Kelly, astronaut la NASA care urmează săconducă o misiune către Staţia Spaţială Internaţională. Intresant este că Giffords aavertizat în luna martie asupra consecinţelor retoricii violente arepublicancei Sarah Palin atunci când a lansat o hartă a Statelor Unite, cucursorul de armă peste 20 de districte din Congres.

Unul dintre autorii incidentului, obsedat de controlul minţii

Nu se cunosc date desprecauzele incidentului armat. Arizona este unul dintre statele SUA unde legileprivind controlul armelor de foc sunt printre cele mai laxe. Prinurmare, "numărul de arme şi numărul de oameni furioşi care au acces la eleeste uimitor". Pe de altă parte, un proiectde lege controversată privind reforma imigraţiei şi unul legat de asigurări desănătate au exacerbat tensiunile din Arizona.

Unul dintre atacatori, identificat cafiind Jared Lee Loughner de 22 de ani, este în custodia poliţiei. El s-arconsidera un fel de revoluţionar pe internet, unde şi-a manifestat în anumitemateriale opoziţia sa faţă de sistemele de monedă din lume, faţă de controlulguvernamental etc. Poliţia americană crede că autorul ataculuide sâmbătă din Arizona, soldat cu şase morţi şi 12 răniţi, nu a acţionat singur,iar autorităţile examinează şi un colet suspect primit de Gabrielle Giffords,membră a Camerei Reprezentanţilor, rănită grav în urma atacului. Loughner este un fost recrut militar american, obsedat decontrolul minţii. Vizionarea clipurilor postate de acesta pe intrenetindică faptul că acesta ar suferi de tulburări psihice, având obsesii bizare,printre care şi interesul pentru diverşi asasini celebri din istorie, cum ar fi Mark David Chapman, John Hinckley, Harris& Klebold.Camera Reprezentanţilor din SUA a decis să amâne dezbaterile legislativeprogramate pentru săptămâna viitoare după atacul armat din Arizona. Deciziaaparţine liderilor celor două partide din Congres, care consideră că au nevoiede timp pentru "a lua orice măsuri sunt necesare după tragedia" desâmbătă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639233-12-28

Mai multe imagini:
Congresmen american împuşcat în cap într-un atact armat. Unul dintre atacatori, obsedat de controlul minţii
zoom
Congresmen american împuşcat în cap într-un atact armat. Unul dintre atacatori, obsedat de controlul minţii
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image