2018-12-10 15:13


Consens la Cotroceni pe Legile Big Brother. Accesarea datelor personale poate fi aprobată doar de judecător

 |  21:01
Consens la Cotroceni pe Legile Big Brother. Accesarea datelor personale poate fi aprobată doar de judecător
Daniel Măgureanu

La finalul întâlnirii avute miercuri cu preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, liderii partidelor politice au semnat inițiativa legislativă parlamentară de modificare și completare a Legii 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal și protecția vieții private în sectorul comunicațiilor electronice. Proiectul are ca scop oferirea de garanții suplimentare pentru protejarea datelor personale și a dreptului la viața privată, dar şi mai multe clarificări pentru eliminarea riscurilor de abuz.

Premierul Victor Ponta a declarat că proiectul este o soluție bună ce respectă decizia Curții Constituționale și pune instrumente la dispoziția instituțiilor statului care au nevoie de ele pentru combaterea terorismului. Conform Administrației Prezidențiale, inițiativa nu vizează Legea securității cibernetice și nici Legea 82/2012 privind reținerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de rețele publice de comunicații electronice și de furnizorii de servicii de comunicație electronice destinate publicului, care a fost declarată neconstituțională. „(…) Astfel, accesarea datelor cu caracter personal poate fi realizată doar într-un cadru precis delimitat de către instanța de judecată sau numai cu autorizarea prealabilă a judecătorului. Acest principiu a fost cerut și de reprezentanți ai societății civile și împărtășit de toți actorii implicați”, se arată în comunicatul Președinției.

Retenţia datelor, criticată

Liderul Grupului parlamentar al minorităților naționale, deputatul Varujan Pambuccian, a susţinut că proiectul a întrunit un consens „cu multe rezerve”. El este nemulțumit de termenul în care vor fi reținute datele şi va încerca să modifice în Parlament această prevedere. Termenul de retenție, care este de trei ani, a fost caracterizat de Pambuccian ca „un pas înapoi”.

La rândul lor, reprezentanţii PNL au transmis că sub medierea preşedintelui Klaus Iohannis se poate elabora o legislaţie, prin consens politic, care să ofere autorităţilor instrumente în lupta cu terorismul. „O modificare importantă adusă acestei legi o reprezintă prevederea conform căreia accesarea datelor de trafic se va face doar într-un cadru delimitat, de către instanţa de judecată sau cu autorizarea judecătorului. Este o prevedere care limitează potenţialele abuzuri şi oferă o garanţie în favoarea respectării vieţii private a cetăţenilor”, apreciază PNL.

Despre subiect s-a referit şi liderul UNPR, Gabriel Oprea, care susţine „cu toată convingerea” proiectele de lege care asigură un nivel ridicat al siguranţei naţionale şi, în egală măsură, respectarea drepturilor individuale. „(...) Pe de altă parte, acestei legi îi sunt aduse modificări ce vor permite instituţiilor abilitate să-şi facă datoria cu mai multă eficienţă, în actualul context de securitate, pentru apărarea ţării, a cetăţenilor şi a interesului naţional”, a afirmat Oprea. Proiectul de lege va intra în etapa de avizare de către Guvernul României, după care va fi transmis Parlamentului spre dezbatere şi adoptare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-06

TAGURI: cotroceni, legi, big, brother, date, judecator
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


S-AU PUS BORFASII POLITICI
07 Mai 2015

de acord :))) Cine credeti? Ficusul si cu initiatorii: Blaga Vasile - senator PNL (regina vamilor si agent CIA); Oprea Gabriel - senator UNPR (buhuhuuu...deja tipa infractiunile si pe asta); Constantin Daniel (ochi de vitel) - deputat PC; Gorghiu Alina-Ştefania - deputat PNL (fatuca anorexica si ea cu niste kile de judecati prin spate); Kelemen Hunor - deputat UDMR (alt nenorocit profund anti-roman cu toata gasca udmr-sta pus in parlamentul kurului de Iliescu si mumia de 'rege' Miihai); Pambuccian Varujan - deputat UAR (minoritãti); Ponta Victor-Viorel - deputat PSD (de asta, nici nu mai are sens sa inrosim ecranul :) - TOTI, UNU' SI UNU' - care mai de care de bagat in puscarie pt.100 de ani; cine dracu'e ala Pambuccian - cica deputat UAR(?!), stie cineva?!
TERIBILISTUL
08 Mai 2015

UN POSTAC scrie "acest ADRIAN RADU nu cumva a participat prin complicitate la jefuirea firmnei ASIROM?impreuna cu IOAN NICOLAE si generalul de contrainformatii STUPCANU VICTOR?......EU UNUL ASA STIAM.....SI MAI STIAM CA SE OCUPA SI CU ASASINATE LA COMANDA....PRIN INSCENAREA DE "ACCIDENTE RUTIERE" ADICA CRIME IN TOATA REGULA ACOPERITE DE COMANDANTII DE LA POLITIA RUTIERA SANTAJATI DE GENERALUL STUPCANU...DE EXEMPLU COMPLICII SORICICA,DIAMANDESCU SI NU NUMAI....AR MAI FI SI MULTI ALTII>>>LISTELE CU FAPTELE LOR SUNT FOARTE LUNGI>>>>>AU SCHELETE IN TOATA REGULA IN DULAPURI....AU FACUT SUTE DE CRIME SI ASASINATE IN COMPLICITATE CU TOT FELUL DE CLANURI INTERLOPE....CICA "ACCIDENTE RUTIERE"....BULSHIT>>>>>"Ce alte AMENINTARI si RISCURI mai mari le trebuie romanilor ? Acest MONSTRU prahovean (Adrian Radu) executa inclusiv anul acesta, la comanda crime rutiere pe drumurile publice din Ro si nu numai. Cat timp mai poate actiona acest criminal fara ca autoritatile abilitate sa-l inchida???????????????
Random imageUltimele stiri


loading...