2018-07-23 11:09


Consiliul European vrea să încalece bugetele

 |  21:00
Consiliul European vrea să încalece bugetele

Consiliul European va începe astăzi o dezbatere fundamentală care are ca scop modificarea totală a Uniunii Europene. Criza economică a declanşat această dezbatere, iar liderii europeni se află în faţa unei alegeri dure: trebuie să îşi dea acordul ca ţările membre UE să renunţe parţial la suveranitatea lor. Mai precis, urmează să fie înfiinţat un minister european de finanţe care va putea să controleze bugetele ţărilor membre.

Raportul Barroso

La Consiliul European de azi liderii europeni vor examina un raport pregătit de preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, în colaborare cu preşedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, şi preşedintele Băncii Europene, Mario Draghi. Raportul a fost publicat de Euractiv şi prevede declanşarea unui proces de adâncire a integrării europene prin crearea unei uniuni bancare, a unei uniuni fiscale şi luarea de măsuri pentru realizarea unei uniuni politice.

Raportul Barroso prevede stabilirea unor limite superioare pentru bugetele anuale ale statelor membre, impunerea unei aprobări prealabile pentru îndatorarea ţărilor membre dincolo de nivelul asupra căruia s-a căzut de acord, emiterea de eurobonduri ca o soluţie pe termen mediu, o coordonare mai strânsă asupra mobilităţii forţei de muncă şi a coordonării impozitelor.

Europa cu două viteze

Nu toate cele 27 de state membre UE vor dori să urmeze aceste politici, a avertiza Barroso spunând că „anumite ţări vor putea alege să rămână în afara acestor prevederi”. Acest proces de integrare ar trebui să fie unul progresiv şi ar trebui să se concentreze asupra statelor care au adoptat deja moneda euro, a mai spus Barroso. Preşedintele Comisiei Europene a subliniat faptul că această integrare fiscală şi economică va merge dincolo de pactul fiscal inspirat de Germania. Faptul că anumite state europene ar putea alege să nu facă parte din acest proces de integrare economică va duce la crearea unei „Europe cu două viteze”.

Germania taie în carne vie

Preşedintele Băncii Federale a Germaniei, Jens Weidmann – un fost consilier economic al cancelarului Angela Merkel –, a oferit o serie de indicaţii asupra solicitărilor Berlinului, informează BBC. Jens Weidmann a explicat care ar putea fi efectele asupra ţărilor membre UE care nu vor respecta noile reguli. „Dacă o ţară nu se supune regulilor bugetare, suveranitatea naţională va fi transferată automat la un nivel european astfel încât să fie asigurată respectarea obiectivelor bugetare”. Noua autoritate europeană fiscală va putea avea dreptul de a creşte impozitele şi de a face reduceri bugetare în respectiva ţară, a mai spus Jens Weidmann.

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că nu există soluţii rapide sau simple care să pună capăt crizei datoriei din zona euro, iar liderii ar trebui să evite să facă promisiuni pripite pe care nu le pot apoi respecta. Angela Merkel, adresându-se membrilor camerei inferioare a parlamentului german, Bundestagul, a reiterat, de asemenea, opinia sa că euroobligaţiunile reprezintă o politică greşită care nu trebuie urmată şi a subliniat faptul că Germania, cea mai mare economie din Europa, are resurse limitate.

Cehia refuză

Guvernul ceh nu va accepta propuneri pentru o mai mare integrare europeană bancară şi fiscală, a afirmat premierul ceh Petr Necas. „Mandatul guvernului îmi impune să nu accept propunerile care au circulat în media până acum”, a declarat Petr Necas, în cadrul unei conferinţe de presă. „Unele propuneri, ca uniunea bancară, ar putea avea un impact deosebit de dăunător asupra economiei cehe”, a apreciat premierul de la Praga. Cehii nu au aderat la euro şi pactul fiscal al UE şi principalele partide politice s-au aflat în conflict în legătură cu modul de abordare a integrării europene. Necas a declarat, de asemenea, că nu aşteaptă concluzii majore de la summitul UE.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639567-04-18

TAGURI: consiliul european, bugete, angela merkel

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

9 TRUCURI. Cum să SLĂBEȘTI în timp ce dormi Acum 19 ore | (0)
Sfaturi si curiozitati

Apa Nova