2018-12-18 21:26


Consultări la Cotroceni pentru viitorul Guvern. Liviu Voinea, propunerea PSD

 |  20:32
Consultări la Cotroceni pentru viitorul Guvern. Liviu Voinea, propunerea PSD

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut programate noi discuții cu partidele la Cotroceni, în încercările de a stabili cum va arăta noul Guvern. Primul partid a fost PSD și Liviu Dragnea a declarat după consultări că a prezentat președintelui un set de propuneri privind obiectivele viitorului Guvern. De asemenea, el a anunțat că partidul său l-a propus ca premier pe Liviu Voinea, viceguvernator BNR, fost ministru delegat pentru Buget în cabinetul Ponta între 2012 și 2014, iar anterior secretar de stat în Ministerul Finanțelor. Dragnea a susținut că Voinea respectă criteriile de integritate și expertiză. Șeful PSD a mai spus că a vorbit cu Mugur Isărescu, iar guvernatorul l-a asigurat că BNR îi va acorda sprijin lui Voinea dacă va fi numit premier.

Liviu Dragnea a mai precizat că Iohannis ar fi spus că propunerea i se pare rezonabilă, dar că la finalul consultărilor va face o propunere pe care o va considera el ca potrivită. La închiderea ediției, preșe­dintele era în consultări cu PNL.

Isărescu: Să fie tânăr

De asemenea, guverna­to­rul BNR, Mugur Isărescu, a făcut declarații pe subiectul noului Executiv, susținând că, după câte a „înțeles”, „sunt șanse mari” ca o echipă de tehnocrați să preia guvernarea și crede că aceasta ar putea fi soluția dacă are un mandat „clar și limitat”. Șeful BNR crede că un asemenea Executiv format din tehnicieni ar putea să facă față, dar nu i se poate cere „orice”, deoarece nu este format din politicieni, ci doar din oameni care nu au ieșit în public.

Noul cabinet, dacă va fi de teh­nocrați, ar avea de atins obiective clare, respectiv alegeri corecte și „liniștite”, dar și păstrarea macrostabilității economice și a creșterii economice, ținte „perfect fezabile”, a spus Isărescu.

Din punctul de vedere al BNR, a mai spus guvernatorul, esențială este păstrarea macrostabilității economice, totuși așteaptă de la viitorul Guvern „ambiția de a mai face ceva” pentru mediul de afaceri. Mugur Isărescu a respins ideea ca el să fie noul prim-ministru, însă nu a exclus varianta unei persoane provenite din Banca Națională. „Dar să fie tânăr. Alte generaţii, alte aspiraţii”, a spus Isărescu, probabil știind și de propunerea PSD, Liviu Voinea.

Apelul ONG-urilor

Un număr de 35 de organizații neguvernamentale i-au transmis un apel președintelui Iohannis ca în alegerea viitorului candidat la postul de premier și a membrilor cabinetului său să aplice un „set de criterii de integritate și competență” și să fie o echipă echilibrată ca număr de bărbați și femei.

Organizațiile susțin că numitorul comun al revendicărilor protestatarilor din stradă este lupta împotriva corupției și reforma clasei politice.

Tocmai de aceea, potrivit acestor organizații, din punct de vedere al integrității toți membrii Executivului, inclusiv premierul, ar trebui să nu fi fost implicați în infracțiuni, să nu fi făcut obiectul unor scandaluri de corupție, să nu fi fost condamnați și nici trimiși în judecată, să nu fi obținut avantaje nejustificate și nici implicați în conflicte de interese. Totodată, candidații să nu fie traseiști politici, să nu fi avut comportamente de încălcare a moralei publice în exercitarea unor funcții publice și să nu fie implicați în promovarea unor valori, poziții sau proiecte care contravin statului de drept, se mai spune în apelul organizațiilor non-guvernamentale.

O altă condiție solicitată de acestea este ca viitorul premier să nu fi avut funcții de conducere în Partidul Comunist, să nu fi fost informator, nici membru al fostei Securități sau al serviciilor secrete actuale, să nu fi promovat sau să promoveze în prezent un discurs discriminatoriu, bazat pe ură.

Din punct de verere al com­petenței, ONG-urile spun că viitorii membri ai Guvernului ar trebui să aibă capacitatea de a impune respect pe baza autorității profesionale, să demonstreze o bună cunoaștere a domeniului profesional, să poată formula o viziune plecând de la analiza și sinteza proprie a informațiilor oferite de echipa din minister pe care o conduce, să aibă capacitatea de a coordona echipa și procesul decizional, de a comunica eficient atât cu subordonații, dar și în exterior, cu publicul.

Curățenie și la Cotroceni

Organizațiile îi solicită preșe­dintelui să aplice aceleași criterii „în interiorul Administrației Prezidențiale” până la 31 decembrie 2015. „Odată cu aplicarea criteriilor de integritate şi competenţă, ne dorim ca Preşedintele României să îşi asume demararea unui proces de consultare cât mai amplă cu cetăţenii şi cu organizaţiile neguvernamentale, inclusiv prin folosirea unor instrumente participative care au funcţionat în alte state democratice”, se arată în apelul transmis de ONG-uri.

Acestea consideră necesar ca și partidele politice și toate instituțiile publice să își asume „procesul de consultare pe scară largă”.

Asociațiile care semnează apelul au mai spus că Iohannis, ca mediator între puterile statului și între stat și societate, să obțină un angajament politic pentru ca solicitările lor să fie valorificate de Guvern și Parlament și să rezulte modificări legislative și instituționale care să răspundă problemelor semnalate de cetățeni.

Deocamdată, consideră­ se­­m­­­na­­tarii, deși probabil bine intenționată, consultarea între președinte, cetățeni și societatea civilă organizată a fost deficitară. „Solicităm ca propunerile concrete de reforme pe care organizaţiile societăţii civile le-au cerut în ultimii ani să nu mai fie ignorate de decidenţii politici”, se mai arată în document.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-09

TAGURI: consultari, cotroceni, guvern, liviu voinea, propunere, psd
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...