2017-01-24 15:18


Contribuabilii americani ''sprijină'' grupările talibane

 |  18:01
Contribuabilii americani ''sprijină'' grupările talibane
Maimult de jumătate dintre companiile de transport care deservesc trupeleamericane sunt implicate în „activităţi criminale sau în sprijinireainamicului”, informează The Telegraph. Peste 20 de miliarde de dolari colectaţidin taxele contribuabililor în ultimii 10 ani au fost folosiţi de armataamericană pentru plata unor servicii în Irak şi Afganistan, desfăşurate defirme care au legături cu talibanii, iar peste 2 miliarde au ajuns la talibaniprin reţele de subcontractanţi.

Înurma anchetei americane, s-a descoperit că majoritatea contractorilor dindomeniul transporturilor aveau un „grad ridicat de risc”, ocupându-se cu spălarea de bani şicu sprijinirea rebeliunilor afgane, în special prin intermediul unei reţele desubcontractori. Americanii au preferat să contracteze companii de transportrutier şi firme de securitate locale pentru a scuti propriile sale trupe delupte de gherilă, dar şi pentru a stimula economia afgană. Într-unul dintrecazuri, investigatorii au descoperit că subcontractorii au plătit sume mari debani comandantului Poliţiei Naţionale Afgane pentru asigurarea garanţiilor deliberă trecere. Mai mulţi oficiali ai serviciilor de inteligenţă au descoperitulterior că peste 2 milioane de dolari au fost retraşi din conturi şi transferaţicătre talibani sub formă de arme, explozibili şi bani-gheaţă.

Studiulreprezintă încă o dovadă că sume importante destinate cheltuielilor cuajutoarele sau domeniul militar se scurg în economia subterană a Afganistanuluişi sunt o sursă de jaf şi de agravare a corupţiei. Un calcul efectuat deinvestigatori a relevat că taxa de protecţie aplicată unui convoi de către unlider local taliban este între 1.500 şi2.500 de dolari pentru fiecare vehicul. Mai mult, comandanţii militari dinteatrele de operaţiuni preferă să ignore astfel de practici deoarece sunt maidegrabă interesaţi să se asigure că muniţia şi alimentele ajung la timp şi însiguranţă, se arată în raportul citat de The Telegraph. „Aceşti oameni artrebui concediaţi şi trimişi acasă”, afirmă un oficial de rang înalt din cadruldepartamentului apărării. „Atitudinea asta este o nebunie – să agreezi săplăteşti inamicul pentru că are snacksuri mai bune”, a mai afirmat oficialulpentru publicaţia britanică.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-07-17Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image