2017-01-18 14:13

POLITICA


Controversata Constituţie naţionalistă a Ungariei a intrat în vigoare

 |  17:23
Controversata Constituţie naţionalistă a Ungariei a intrat în vigoare

În Ungaria a intrat în vigoare începând de duminică noua Constituţie, creată sub puternica influenţă a premierului Viktor Orban, care a beneficiat de majoritatea de două treimi din Parlament a partidului FIDESZ pentru a reforma legea fundamentală din acest stat.

Multe dintre prevederile noii Constituţii au fost criticate vehement de opoziţia politică şi numeroase organizaţii ale societăţii civile din Ungaria, dar şi de mai multe voci ale comunităţii internaţionale, potrivit Agerpres. Cu toate avertismentele venite de la Bruxelles pentru ca drepturile maghiarilor să fie respectate, Constituţia Ungariei a intrat în vigoare, conţinând puternice accente naţionaliste şi mai multe reforme controversate care privesc Banca centrală, justiţia şi legea electorală.

În noua lege fundamentală, denumirea „Republica Ungaria” dispare, fiind înlocuită cu „Ungaria”, şi este înscrisă o referire explicită la Dumnezeu, prin sintagma „Dumnezeu îi binecuvântează pe unguri”. În domeniul politic, Constituţia îi face retroactiv 'responsabili de crimele comuniste' comise până în 1989 pe liderii actualului partid socialist (ex-comunist), în timp ce, în plan religios, reduce de la circa 300 la 114 comunităţile beneficiare de subvenţii publice.

Noua lege fundamentală face referire şi la viaţa privată, decretând embrionul ca fiinţă umană încă de la debutul sarcinii, şi alimentând temerile societăţii civile şi ale opoziţiei că avortul va deveni dificil. De asemenea, textul stipulează că o căsătorie nu poate avea loc decât între un bărbat şi o femeie, excluzând astfel căsătoriile între persoane de acelaşi sex.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-08-17

TAGURI: constitutie Ungaria, lege fundamentala, majoritate parlamentComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image