2018-07-16 11:53


UPDATE. Convenţia Naţională a PDL: Vasile Blaga a câştigat lupta pentru şefia partidului. Băsescu: Adio, PDL! Astăzi ne-am despărţit. GALERIE FOTO!

 |  09:29
UPDATE. Convenţia Naţională a PDL: Vasile Blaga a câştigat lupta pentru şefia partidului. Băsescu: Adio, PDL! Astăzi ne-am despărţit. GALERIE FOTO!

UPDATE, ora 23:37.  Traian Băsescu a anunţat, într-un mesaj pe Facebook, că a văzut rezultatul Convenţiei PDL şi că "modul cum nu au înţeles să fie democraţi" îl face să spună acum "definitiv şi pentru totdeauna" "Adio, Partid Democrat".

"Am văzut rezultatul Convenţiei PDL, cred că am fost cinstit cu acest partid. I-am spus că după aceste alegeri ne vom alege fiecare drumul. Modul cum nu au înţeles să fie democraţi mă face să spun acum definitiv şi pentru totdeauna: Adio, Partid Democrat. Astăzi ne-am despărţit. Ei nu mai sunt o piatră de moară pentru mine, eu nu mai sunt o piatră de moară pentru ei. Mă voi dedica construcţiei unei alte soluţii de dreapta, cu oameni cinstiţi, cu oameni care nu fug cu urnele, cu oameni care acceptă dreptul democratic al contestaţiei şi vreau să ştiţi că nu voi face nimic pentru a aduce alături de mine vreo bucăţică din PDL", a declarat Traian Băsescu, într-un mesaj video postat pe pagina de Facebook "Alături de preşedintele nostru", sâmbătă seară, la ora 20.34.

Băsescu mai spune că PDL "a demonstrat că a putut fi pe o direcţie democratică atâta timp cât a ştiut de un lider autoritar". "Imediat ce au simţit că pot singuri aripa fesenistă a partidului a răbufnit, iar Convenţia de astăzi este proba că 50% din partid este încă ancorat în năravurile FSN-ului. Adio PD, adio PDL. Noi azi ne-am despărţit definitiv. Luaţi-vă drumul vostru, iar eu îl am pe al meu", a mai spus Băsescu, făcând şi un gest cu mâna. "Mă voi dedica construcţiei unei alte soluţii de dreapta, cu oameni cinstiţi, cu oameni care nu fug cu urnele, cu oameni care acceptă dreptul democratic al contestaţiei şi vreau să ştiţi că nu voi face nimic pentru a aduce alături de mine vreo bucăţică din PDL", spune Traian Băsescu în mesajul prin care îşi ia adio de la PDL, scrie Mediafax.

UPDATE, ora 19: 41. După ce Mircea Toader l-a anunţat pe Vasile Blaga drept câştigător al alegerilor pentru şefia PDL, un susţinător al Elenei Udrea, Cristian Petrescu, a anunţat că au cerut renumătarea voturilor. "Diferenţa dintre mine şi Vasile Blaga a fost de doar 44 de voturi", a declarat  Udrea.

În timp ce tabăra lui Vasile Blaga sărbătorea pe scena de la Romexpo realegerea lui Vasile Blaga la şefia PDL, Elena Udrea şi susţinătorii ei acuzau că rezultatele nu sunt corecte. Cristian Petrescu, susţinător al Elenei Udrea, a anunţat de la tribuna Convenţiei Naţionale a PDL că a depus contestaţie care nu a fost luată în discuţie şi ca urmare contestă rezultatul alegerilor. În replică, preşedintele comisiei de numărare a voturilor, Mircea Toader, a spus că la numărarea voturilor au fost reprezentanţi ai tuturor moţiunilor, care au semnat procesele verbale de la cele trei mese de numărare, prin urmare rezultatul este cel anunţat.

Anunţul lui Petrescu a fost primit cu scandarea "Ruşine" din sală. Oamenii Elenei Udrea au părăsit sala, înainte de discursul lui Vasile Blaga. "Diferenţa este de 44 de voturi", le-a spus Elena Udrea jurnaliştilor la ieşirea din sală. Oamenii din tabăra Elenei Udrea susţin că ar fi apărut mai multe voturi numărate decât numărul delegaţilor prezenţi la Convenţia PDL. Cauza Elenei Udrea îl are ca principal apărătot pe vicepreşedintele PDL Florin Popescu. "Nu semnaţi procesele-verbale decât atunci când vine Elena Udrea", le-a cerut Popescu reprezentanţilor lui Udrea în comisia de numărare, scrie rtv.net

UPDATE, ora 19: 33. Vasile Blaga a susținut un discurs scurt la terminarea Convenției, având un mesaj direct către Elena Udrea:  ”Este greu să pierzi, am pierdut și eu. Dar eu nu mi-am pus niciodată la îndoială corectitudinea colegilor care au numărat. Dar există viață și după 23 martie. Din punctul meu de vedere lucrurile se încheie aici. Eu nu am umblat azi-noapte prin hoteluri, nu am dat mâncare! Eu nu am fost niciodată în PSD şi în PNL. Nu accept să-mi pună cineva la îndoială loialitatea după ce te-ai plimbat peste tot!"

UPDATE, ora 19:07.În urma numărării voturilor, Vasile Blaga este președintele PDL, având 2344 voturi, în timp ce Elena Udrea are 2014, iar Monica Macovei are 209. Anunțul oficial a fost făcut de președintele Comisiei de numărare, Mircea Toader.

UPDATE, ora 18:58. Elena Udrea a contestat oficial rezultatul, iar voturile sunt renunărate. Susţinătorii săi ameninţă cu tribunalul şi cer reluarea votului. Reprezentanţii candidaţilor la preşedinţia PDL în comisia de numărare a voturilor se ceartă în sala în care au fost numărate buletinele. Cei din tabăra Elenei Udrea susţin că rezultatul votului nu este unul corect şi îi acuză pe oamenii lui Blaga că l-au falsificat, scrie rtv.net. 

UPDATE, ora 18:47.Elena Udrea a cerut renumărarea voturilor, întrucât în sală au fost 4359 de delegați, dar s-au înregistrat 4611 voturi. Surse din PDL au declarat pentru ”Puterea” că  Vasile Blaga are 2349 de voturi,  Elena Udrea 2006, iar Monica Macovei 209.  Între Elena Udrea și Vasile Blaga ar fi o diferență de 343 de voturi.

UPDATE, ora 18:16. Vasile Blaga a câştigat un nou mandat de preşedinte al PDL la Convenţia Naţională a acestui partid, desfăşurat sâmbătă la Romexpo. Potrivit rezultatelor finale, Blaga a obţinut circa 2300 de voturi, în timp ce contracandidatele sale Elena Udrea şi Monica Macovei au obţinut circa 2000 voturi, respectiv 200 de voturi, potrivit rtv.net.

UPDATE, ora17: 34. Vasile Blaga ar fi obţinut cele mai multe voturi după numărarea a 60% din voturi, potrivit rtv.net. Votul delegaţilor la Convenţia Naţională a PDL pentru alegerea preşedintelui partidului s-a încheiat. Câştigătorul este cel care obţine jumătate plus unu din numărul de voturi valabil exprimate, iar dacă niciunul dintre candidaţi - Monica Macovei, Elena Udrea şi Vasile Blaga - nu ia acest scor, va fi organizat al doilea tur de scrutin între primii doi clasaţi. 

UPDATE, ora 16 27. Mircea Toader a anunțat că s-a încheiat procedura de vot, iar comisia se va întruni pentru numărarea voturilor.

UPDATE, ora 14:49. Votul pentru alegerea preşedintelui PDL în cadrul Convenţiei Naţionale Extraordinare a partidului, care se desfăşoară sâmbătă la Romexpo, a început şi urmează să fie exprimat de peste 4.500 de delegaţi. Candidaţii la şefia partidului sunt Monica Macovei, Elena Udrea şi Vasile Blaga.

În cadrul aceluiaşi scrutin urmează să fie votaţi şi preşedinţii Comisiei Naţionale de Integritate, Statut şi Litigii (CNISL) a PDL şi cel al Comisiei Naţionale de Revizie şi Control (CNRC) a partidului.  La şefia CNISL şi-au înscris candidatura şi au fost prezentaţi pe scenă într-un format video: Daniel Buda, Cristina Trăilă, Honorius Edward Adrian Circa, Alexandru Daniel Fiţa, Laurenţiu Mihai Poliţianu şi Ion Fugaru.

La preşedinţia CNRC candidează patru democrat-liberali prezentaţi de asemenea pe scena CNE: Gheorghe Ialomiţianu, George Ionescu, Felician Mihai Cerneştean şi Florin Bogdan Ciorăscu. Preşedinţia comisiei de numărare şi validare a voturilor la Convenţia PDL este asigurată de deputatul Mircea Toader, membru în comisia de organizare.

Potrivit unei decizii a COCNE, opţiunea electorală a delegaţilor aşteptaţi la Convenţie urmează să fie exprimată pe trei buletine de vot distincte: unul de culoare albă pentru preşedintele partidului, unul portocaliu pentru şefia uneia dintre comisii şi unul albastru pentru preşedinţia celeilalte comisii.

Conform Statutului PDL, validarea din primul tur de scrutin a preşedintelui partidului se face în măsura în care unul dintre cei trei candidaţi la şefia formaţiunii obţine 50% plus 1 din totalul voturilor valabil exprimate la CNE.  În cazul în care nu se întruneşte numărul de voturi corespunzător, primi doi clasaţi în ordinea rezultatului numărării voturilor valabil exprimate participă la un tur al II-lea de alegeri.

Raluca Turcan: Blaga nu va pune partidul la muncă pentru el; Andreea Paul: Astăzi nu alegem mopul şi andrelele

Democrat-liberalele Raluca Turcan şi Andreea Paul şi-au exprimat sâmbătă susţinerea pentru candidatura lui Vasile Blaga la şefia partidului, cea dintâi susţinând că acesta nu va pune niciodată PDL la muncă pentru el, ci pentru România, iar cea de-a doua că nu trebuie să se aleagă "un exerciţiu de imagine - mopul şi andrelele"."PDL se poate relansa prin munca la firul ierbii şi reaşezarea pe valori. Munca la firul ierbii o poate face liderul care nu vede PDL ca pe un trofeu, ci ca pe o responsabilitate şi acela este Vasile Blaga. Vasile Blaga nu va pune niciodată PDL la muncă pentru el, ci pentru România", a spus Turcan, la Convenţia Naţională Extraordinară a PDL.  Ea a opinat că PDL a pierdut competiţia cu USL pentru că nu i-a privit pe români ca pe nişte membri ai familiei, ci ca pe nişte "guvernaţi".

"Nu am ştiut un lucru: oamenii îşi schimbă uşor guvernanţii, însă niciodată un membru al familiei. Cred, sincer, că putem recâştiga încrederea românilor dacă îi vom trata ca pe membrii familiei noastre. Familia înseamnă solidaritate şi responsabilitate individuală", a completat Turcan.  Şi deputatul Andreea Paul şi-a exprimat susţinerea faţă de candidatura lui Vasile Blaga la şefia partidului.

"Fac parte din garda nouă a PDL. Sunt tânără, sunt femeie şi îl susţin pe Vasile Blaga. (...) Vasile Blaga este omul în stare să pună în valoare atuul fiecăruia dintre noi, prin fapte, nu prin vorbe", a susţinut Andreea Paul.  Ea a afirmat că Blaga este cel care poate duce politica dincolo de lozinci. "Esenţial este că astăzi noi nu alegem un exerciţiu de imagine - mopul sau andrelele. Astăzi noi alegem soluţia pentru a reorganiza partidul şi pentru a întări o Românie şubrezită de USL", a continuat Andreea Paul, care a ţinut să facă o "mărturisire" şi anume că are şi ea un "bilet roz" pe care scrie "Vasile Blaga - preşedinte".  După discursul Andreei Paul, a urmat cel al europarlamentarului Traian Ungureanu, care şi-a exprimat şi el susţinerea pentru moţiunea lui Blaga, făcând însă şi o glumă referitoare la "blondele" din partid.  "Puteam merge pe o singură moţiune, Andreea Paul, Udrea, Raluca şi îi spuneam 'Apa trece, blondele rămân'", a glumit Traian Ungureanu.

Theodor Stolojan: Fără preşedinte care să facă ucenicie la locul de muncă

Democrat-liberalii nu îşi pot permite să aibă acum la conducere o persoană fără experienţă, care să înveţe din mers ce are de făcut, a afirmat sâmbătă, la Convenţia Naţională Extraordinară a PDL, europarlamentarul Theodor Stolojan.

"Pentru domnul Blaga, conducerea partidului nu este un hobby politic, astăzi mă ocup de el şi mâine am eu alte treburi personale. (...) Eu nu cred că PDL, astăzi, are timp să aleagă un preşedinte care să facă ucenicie la locul de muncă", a afirmat Stolojan, în discursul de susţinere a moţiunii lui Vasile Blaga, intitulată "România Dreaptă. PDL, politică dincolo de lozinci".  Pe de altă parte, europarlamentarul democrat-liberal a afirmat că partidul va avea nevoie, în continuare, de Elena Udrea şi de Monica Macovei, dar nu în funcţia de preşedinte.  "Avem nevoie de toţi, avem nevoie de spiritul luptător al doamnei Udrea, avem nevoie de spiritul justiţiar al doamnei Macovei. Eu îl susţin pe domnul Blaga pentru că cea mai mare ambiţie a dânsului este de a face bine pentru PDL şi prin el pentru România", a spus Stolojan.

Blaga: Reconstrucţie de la firul ierbii

Vasile Blaga, care candidează sâmbătă pentru un nou mandat la şefia Partidului Democrat Liberal, a afirmat în discursul susţinut la CNE că doreşte revenirea PDL la guvernare, pe uşa din faţă, în anul 2016. "Câştigarea alegerilor din 2016 şi participarea la guvernare pe uşa din faţă, nu pe uşa din dos. Nu cum spun unii prin moţiuni ce extraordinar şi ce puternic este acest PSD. USL trebuie să rămână unit ca să plătească pentru toate nenorocirile făcute acestui popor. Nu am spus niciodată în teritoriu că vreau o alianţă imediată cu PNL, dar dragilor în 2016 cu cine vreţi să o faceţi? Eu nu cred că va mai fi un partid de 51% în 2016. Chiar vrem să ţinem un partid închis pentru orice discuţie? Un PDL puternic este un partid care se bazează pe valori, pe proiecte viabile, nu pe gogoşi de genul PNDI-ului pentru care nu au fost aleşi 40% dintre primari", a declarat Vasile Blaga.

El a arătat că în majoritatea statelor din Europa guvernele care au guvernat pe timp de criză au pierdut alegerile.  "Am guvernat până în 2012 într-o perioadă foarte grea. Ştiam că vom plăti şi am plătit cum au plătit în Europa toţi cei care au luat măsuri de austeritate. În Europa, din 12 state în 11 s-au plătit. Cei care au luat măsuri au pierdut. Unii dintre noi au crezut foarte mult în aceste măsuri văd, pentru că încă din toamna lui 2010 au ales să candideze sub alte sigle, nu cu trandafirul, nu cu portocaliul. Spuneam încă de la Convenţia din 2011 că, dacă nu găsim un just echilibru între măsurile pe care le luăm şi interesele partidului, o să câştigăm bătălia cu criza - şi aşa este, am câştigat-o, este meritul guvernelor Boc, nu al lui Ponta care azi se împrumută scump de pe piaţă - dar o să pierdem inimile românilor. Şi eu am candidat ca şi dumneavoastră şi ştiu ce ne-a spus lumea când am bătut la uşilor românilor", a adăugat liderul în funcţie al PDL.

Blaga a evidenţiat că a depus moţiunea la şefia PDL împreună cu o serie de oameni cu care a "câştigat multe bătălii, dar şi cu oameni tineri".  "2012 a fost cel mai polarizat an, cel mai politizat an politic din istoria României moderne. Asta a făcut ca munca multor primari şi preşedinţi de consilii judeţene să nu mai fie valorificată. Am pierdut 12 preşedinţi de consilii şi 40% dintre primari la locale. A venit vara, am fost de partea bună a lucrurilor, am fost la fiecare miting pentru a apăra statul de drept. Au venit alegerile generale când am scos 17% cât de fapt am luat şi la locale, când am adunat toate miile de culori posibile şi siglele ca să spunem că am luat 22%. Venim cu un triplu angajament, unul faţă de dumneavoastră, unul faţă de partenerii noştri europeni şi unul faţă de români. PDL e un partid unit pentru că va trebui să reconstruim de la firul ierbii, nu mai avem de dat funcţii, nu mai avem miile de Mercedesuri în Modrogan. Va trebui să mergem în teritoriu să reconstruim partidul. Eu sunt omul care adună, nu dezbină, eu voi fi preşedintele unui partid unit de la 20 de ani până la 100 de ani dacă mai trăiesc", a subliniat Vasile Blaga.  În finalul discursului său, el a acuzat actuala guvernare de lipsă de perspectivă economică, de eşecul Schengen şi de faptul că repetă una din greşelile făcute de PDL. "USL perpetuează greşeala noastră. Guvernul conduce partidul şi nu invers. Exact asta am făcut noi, contrar principilor partidelor europene, unde partidele conduc guvernele", a conchis Blaga.

Paleologu: Udrea - perfectă pentru rolul "anti-Ponta"

Deputatul democrat-liberal Theodor Paleologu a afirmat sâmbătă că susţine candidatura Elenei Udrea la şefia PDL pentru că este "croită pentru rolul anti-Ponta". "Argumentele mele (pentru susţinerea moţiunii Elenei Udrea - n.r.) sunt strict raţionale: Elena Udrea este perfectă în rolul de anti-Ponta, este croită pentru aşa ceva. Eu nu spun că este nemaipomenită din toate punctele de vedere, dar măcar un lucru îl putem recunoaşte - este croită pentru rolul anti-Ponta. Este din aceeaşi generaţie, are aceeaşi ambiţie şi cel puţin aceeaşi combativitate", a declarat Paleologu, în discursul de susţinere a Elenei Udrea, de la CNE a PDL.

În context, el a afirmat că foarte importante pentru PDL sunt alegerile europarlamentare, criticând faptul că, dacă va fi Vasile Blaga preşedintele partidului, atunci cu siguranţă va exista şi "o listă concurentă" a candidaţilor.  "Dacă este Vasile Blaga preşedinte al partidului, vă asigur, vă garantez, vă dau în scris că va apărea o altă listă concurentă la alegerile europene şi că ne va trage în jos. Vom mai pierde câteva puncte fie cu Neamţu, fie cu Ungureanu, fie cu oricare dintre ei. Este o chestiune de realism politic. Nu am absolut nimic cu Vasile Blaga. Este un om minunat şi îl voi apăra de toţi cei care spun că trădează. (...) Nu are suficient lipici la public. (...) Nouă ne place când ţipă la noi în partid, dar în faţa electoratului nu este suficient", a adăugat Paleologu.

Despre moţiunea "Reformiştii" depusă de europarlamentarul Monica Macovei, Paleologu a spus că este "ca nuca în perete, iar nuca nu poate să spargă peretele". El a afirmat, totodată, că îi va susţine pe Monica Macovei şi pe Cristian Preda pentru a se afla printre primele locuri de candidaţi PDL la alegerile europarlamentare.  "Moţiunea Elenei Udrea este ori la bal ori la spital. Este adevărat că este un risc, dar faţă de "moartea lentă" (moţiunea lui Vasile Blaga - n.r.) eu unul prefer ori la bal ori al spital. Voi vota Elena Udrea, fără să îi dau un cec în alb, aşteptând viitorul congres de după alegerile europene din 2014", a conchis Paleologu.  Vasile Blaga candidează pentru un nou mandat cu moţiunea "România Dreaptă. PDL, politică dincolo de lozinci", Elena Udrea a intrat în cursă cu moţiunea ''Noul Partid Democrat Liberal. O Nouă Românie'', iar Monica Macovei vine în faţa electoratului democrat-liberal cu moţiunea "Reformiştii".

Ponta: Blaga a pierdut evident; Băsescu trăieşte deja în realitatea lui

Premierul și preşedintele Partidului Social Democrat, premierul Victor Ponta, susţine, într-o postare pe un site de socializare, că Vasile Blaga "a pierdut evident, fără drept de apel (indiferent de rezultatul la vot)" alegerile pentru şefia PDL, în timp ce Traian Băsescu "trăieşte deja în realitatea lui".

"Alegeri PDL! Am urmărit Congresul PDL. Trei concluzii. Băsescu trăieşte deja în realitatea lui (nicio legătură cu ţara şi societatea de azi sau de mâine), discursuri candidaţi fără nimic nou, nimic de reţinut, Blaga a pierdut evident, fără drept de apel (indiferent de rezultatul la vot)", a scris Ponta.

UPDATE, ora 13.32. Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat, sâmbătă, de la tribuna Convenţiei Naţionale Extraordinare a PDL, că o susţine pe Elena Udrea la şefia partidului pentru că aceasta are “calităţile, voinţa şi ştiinţa” să ducă PDL la guvernare în 2016. La finalul discursului său, Emil Boc i-a dăruit Elenei Udrea o insignă de partid a PD primită de la Traian Băsescu în 2004.

“Astăzi suntem într-o competiţie internă de partid, între colegi. Şi spun încă o dată între colegi. Adversarii noştri sunt la USL, colegii noştri sunt aici. Şi astăzi şi mâine şi poimâine vom fi colegi cu Vasile Blaga, cu Elena Udrea, cu Monica Macovei. Astăzi găsim o soluţie pentru partid, pentru a ne recâştiga ceea ce ne dorim cu toţii, guvernarea în 2016. Dragi colegi, patru obiective am pentru a susţine un candidat. Şi aceste obiective în ordine sunt următoarele pentru PDL: să facem o Opoziţie la baionetă, dură, la adresa USL; să recâştigăm electoratul de dreapta pe care nu l-am pierdut, nu a plecat la USL şi tot ne aşteaptă să revenim în forţă; să păstrăm parteneriatul în interes public şi câştigător cu preşedintele României, Traian Băsescu; să revenim în 2016 la guvernare ca principală forţă politică a unei alianţe şi nu, Doamne fereşte, ca un partid de buzunar sau, şi mai rău, absorbit de altcineva. Sunt ingredientele pentru succesul nostru viitor”, a declarat fostul preşedinte al PDL citat de Agerpres.

În opinia sa, la ora actuală, PDL nu se comportă ca un partid de Opoziţie. "Pentru aceasta, avem nevoie ca această Convenţie să dea semnalul decisiv şi clar şi fără niciun fel de menajamente de atac la baionetă la USL. Avem toate argumentele, timpul lucrează în favoarea noastră. Cei aflaţi azi la guvernare sunt nişte oportunişti şi demagogi, o spun cu toată convingerea. Nicio măsură din cele pe care le-au anunţat când erau în Opoziţie nu au pus-o în practică. (...) Pe de altă parte, vreau să fiţi mândri că partidul acesta nu are legat de el nicio privatizare care să pună în pericol soarta românilor. (...) Avem nevoie de Opoziţie pentru a le arăta românilor adevărata faţă a USL. Avem nevoie de parteneriatul cu preşedintele României. Este o greşeală să spui că nu ai nevoie de preşedintele Traian Băsescu când el are un electorat între 22%-25% astăzi şi care se suprapune cu electoratul nostru până la identitate. Ce facem dacă ne despărţim de acest electorat? Ne ducem la 5%, la limita intrării în Parlament. Eu cred că, după vorba românului, unde-s doi puterea creşte, acum în perioadă de Opoziţie avem mai mult ca niciodată nevoie să consolidăm acest parteneriat câştigător şi să creăm premisele victoriei viitoare din 2016. Eu cred că aceste obiective pe care le-am enunţat pot fi îndeplinite astăzi de un candidat care se află pe scenă. Şi acest candidat este Elena Udrea”, a declarat Boc.

UPDATE, ora 13:09. Elena Udrea, candidat la şefia PDL, susţine că partidul trebuie să aibă în frunte lideri credibili, adăugând că nu sondajele măsoară credibilitatea, ci votul electoratului, scrie Agerpres.

"Este nevoie în fruntea partidului de lideri credibili, iar credibilitatea nu se măsoară în sondaje, ci la vot, în faţa electoratului. Credibil eşti atunci când te duci în faţa electoratului şi electoratul te votează. Şi noi avem alegeri în care ne-am măsurat cu toţii şi am văzut câtă încredere are electoratul în fiecare dintre noi", a afirmat Elena Udrea, în discursul susţinut sâmbătă la Convenţia Naţională Extraordinară a PDL.

Ea a adăugat că partidul are nevoie de o schimbare de atitudine, de stare de spirit la vârful său. "Trebuie să recunoaştem că partidul, astăzi, nu mai are încredere în propriul viitor şi ca trendul partidului continuă să fie unul descendent", a susţinut Udrea.

Ea a menţionat că PDL a pierdut, de multă vreme, legătură între baza lui şi vârful partidului. Udrea mai crede că este nevoie de o conducere care să redeschidă comunicarea în interiorul partidului şi care să promoveze meritocraţia. "PDL, astăzi, este faţă în faţă cu propriul destin. Avem posibilitatea să votăm viitorul partidului nostru. Vin din partea celor care cred că PDL are în continuare un drum de succes. Candidez în numele celor care mai cred astăzi în PDL şi vor să îi construiască viitorul. Suntem într-un moment dificil pentru partid şi nu are rost să ascundem acest lucru. Partidul vine după zece ani de victorii", a opinat Udrea.

Democrat-liberala a menţionat că PDL este în opoziţie după ce a pierdut două rânduri de alegeri, adăugând că mulţi din PDL nu mai văd un viitor pentru partid, unii alegând să plece. "Cei mai mulţi, ca noi aici în sală, mai cred că PDL poate să redevină cel mai puternic partid din România. Şi eu sunt printre cei care cred că PDL poate să redevină ceea ce a fost odată, poate să revină la guvernare", a apreciat Udrea. Deputatul PDL consideră că partidul îşi poate recâştiga electoratul pierdut, arătând că sunt aceeaşi politicieni care s-au luptat pentru români. "Este nevoie să venim în fruntea partidului cu oameni care să atragă electoratul, oameni care în istoria lor politică să fi demonstrat capacitatea de a se se lupta cu adversarul politic", a conchis Udrea.

Democrat-liberalii îşi aleg sâmbătă în Convenţia Naţională Extraordinară noua conducere. Candidaţii la preşedinţia Partidului Democrat Liberal sunt actualul lider al PDL, senatorul Vasile Blaga, deputatul Elena Udrea şi europarlamentarul Monica Macovei.

Monica Macovei: Eu sunt coşmarul lui Ponta, Năstase, Antonescu şi Voiculescu

UPDATE, ora 12:37. "Eu am dovedit că duc până la capăt lucrurile pe care le propun şi în care cred. Sunt puternică şi credibilă, cea mai credibilă dintre candidaţi. Cuvântul meu are mare greutate şi pe plan european. Eu nu mint ca Ponta, nu sunt coruptă ca Năstase, nu urăsc America şi Europa ca Antonescu, nu mă lepăd de Schengen, nu îmi bat joc de Justiţie ca Voiculescu. Eu sunt coşmarul lui Ponta, Năstase, Antonescu şi Voiculescu. Cu mine nu le merge", a spus Monica Macovei, scrie Mediafax.

Ea a propus delegaţilor soluţia pe care a catalogat-o drept "radicală", de a transforma PDL într-un partid de reformişti. "Vă propun o soluţie radicală, un nou început, o cale neîncercată în politică. Vă propun să devenim un partid al reformiştilor", a spus Monica Macovei. Ea a mai spus că este caracterizată de ceilalţi ca fiind intransigentă şi încăpăţânată şi a arătat că e nevoie de intransigenţă pentru a schimba ceva. "Şi acum de ce reformiştii? Mi se spune că sunt intransigentă şi încăpăţânată. Iar eu trebuie să vă spun că dacă vrem să schimbăm cu ceva ceva în partidul ăsta, în ţara asta, e nevoie de intransigenţă, pentru că de 23 de ani politica e făcută cu rare excepţii de oameni care nu convingeri, nu au crezuri, nu au valori şi nu dau doi bani pe binele altora şi pe binele comun", a spus Macovei.

Europarlamentarul a mai arătat că PDL şi-a înjumătăţit performanţa electorală în patru ani şi a pierdut un milion de voturi în doar câteva luni. "Am fost de multe ori aroganţi, am dezamăgit pe mulţi dintre alegătorii noştri. Am plătit electoral nu doar pentru austeritate, ci pentru că au lipsit decenţa şi compasiunea faţă de cei cărora le-am cerut austeritate. Ne-am pierdut credibilitatea şi am putea pierde şi mai mult. Contracandidaţii mei vă spun că PDL va câştiga alegerile. De ce ne-ar vota lumea, doar că vor fi dezamăgiţi de USL, că vom fi răul cel mai mic? Eu nu vreau asta, nu vreau să fim colectorul voturilor negative", a spus Macovei.

Totodată, ea a arătat că democrat-liberalii trebuei să devină un partid de oamnei competenţi, care nu fac blaturi şi care să devină o alternativă la "mizeria" de pe scena politică numită USL. "Trebuie să fim credibili, convingători, cinstiţi. Fără o opoziţie curajoasă, la baionetă, trădăm mandatul oamenilor. Vă propunem să redevenim marele partid al dreptei, să nu ne livrăm la bucată sau cu totul la PNL sau PSD. Propun această moţiune celor care vrem să ajungem la guvernare pe uşa din faţă, nu pe uşa din dos", a mai spus Macovei.

Gheorghe Ştefan: Speranţa noastră, care poate deveni certitudine, este Elena Udrea

Gheorghe Ştefan, liderul democrat-liberalilor din Neamţ, a afirmat sâmbătă, la Convenţia Naţională Extraordinară, ca Elena Udrea reprezintă pentru PDL o speranţă care poate deveni certitudine.

“Sper să facem o schimbare şi să avem o speranţă pentru viitorul PDL. Speranţa noastră, care poate deveni certitudine, este Elena Udrea. (...) Este un politician puternic, este o luptătoare şi am convingerea că dânsa poate schimba soarta PDL, astfel încât să creştem şi să ajungem al guvernare”, a spus Gheorghe Ştefan în discursul de susţinere a moţiunii intitulate “Noul PDL. O nouă Românie”, citat de Agerpres.

În opinia sa, Elena Udrea este precepută de USL ca principalul adversar politic şi din acest motiv trebuie să ocupe funcţia de preşedinte al Partidului Democrat Liberal.

“Care este pericolul pentru USL? Elena Udrea. Deci avem o şansă să luptăm cu USL cu un om de care USL are teamă, de aceea cred că astăzi avem datoria să facem o schimbare”, a afirmat Gheorghe Ştefan.

UPDATE,  ora 12:11. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, la Romexpo, la Convenţia Naţională Extraordinară a PDL, că are nevoie de sprijinul colegilor de partid pentru realizarea acordului de coabitare cu Ponta.

"Dragii mei, aceste obiective interne, fie că vorbim de legea sănătăţii, de legea electorală, fie că vorbim de revizuirea Constituţiei, fie că vorbim reorganizarea administrativă sunt obiective pe care prin negociere le-am înscris şi în acordul de coabitare cu primul-ministru al României, Victor Ponta. Sunt obiective la care ţin şi care sunt necesare României. Aş avea nevoie de sprijinul dumneavoastră politic pentru ca acest protocol să devină realitate, pentru că în mod cert există în USL o opoziţie puternică pentru respectarea criteriilor de revizuire a Constituţiei, pentru o corectă reorganizare administrativă a ţării, chiar pentru o corectă lege electorală sau pentru o corectă nouă lege a sănătăţii", a afirmat Băsescu.

"Un alt obiectiv fundamental ca şef al statului român este acela de a crea condiţii în ţară ca România să fie apărată în interiorul UE", a afirmat Băsescu, el reluând ideea că "nu poţi să spui că vreau în Schengen când tu ai miniştri cu dosare penale în instanţă".

Şeful statului a subliniat că îi apreciază pe cei din PDL care au stat în faţa oamenilor să explice măsurile de austeritate. "Aţi avut de înfruntat puncte de vedere ale mass-media, ale oamenilor, care din lipsă de explicaţie prin mass-media sau prin deformarea înţelegerii acţiunii guvernamentale şi a majorităţii au făcut ca multora să vă fie foarte greu. Vreau să ştiţi că îi apreciez cel mai mult pe aceia care au avut curajul să stea în faţa oamenilor să explice. Şi nu numai că îi apreciez, dar le şi mulţumesc. Iar câştigarea alegerilor de către Emil Boc la Cluj este proba că cine a vrut să explice a găsit resurse să o facă. Este proba că, oricât ar fi de dificil, un program executat în perioadă de criză, dacă este explicat, poate fi înţeles de români", a afirmat Băsescu.

Preşedintele a arătat că motivul pentru care nu a spus că va reveni în politică în PDL este legat de faptul că a auzit prea des în interiorul partidului "mesajul necinstit al Antenelor". "Acesta este motivul pentru care am spus ‘Da, voi reveni în politică’, dar nu am spus ‘Da, voi reveni la PDL’. Nu am spus ‘Da, voi reveni la PDL’ pentru că am auzit frecvent dus mesajul necinstit al Antenelor în interiorul PDL. Am pierdut pentru că s-au luat măsuri de austeritate. Vreau să ştiţi că, dacă aţi pierdut, aţi pierdut pentru că aţi salvat ţara într-un moment de mare dificultate", a adăugat Băsescu.

Totodată, şeful statului a arătat că şi el, şi fostul premier Emil Boc, şi toţi membrii PDL trebuie să stea "cu fruntea sus" pentru că într-un moment de dificultate s-au luat măsurile care au reechilibrat macroeconomic ţara şi au continuat procesul de modernizare. "Închei sperând că prin discursul meu v-am făcut să înţelegeţi ce a fost în guvernare şi mai ales să înţelegeţi de ce m-a durut cumplit că unii şi-au făcut campanie pe seama măsurilor luate având mesajul Antenei 3", a spus Băsescu în finalul discursului său.

Băsescu a adăugat că, la legislative, membrii PDL puteau face măcar ce a făcut Diaconescu, de a crea impresia că se luptă. "Vă reproşez un singur lucru. Puteaţi să obţineţi procente mai multe la legislative şi asta măcar dacă aţi fi făcut ceea ce a făcut Dan Diaconescu. Adică omul ăsta a reuşit să îşi crească partidul de la 5% la locale la 14% la legislative punând o cameră de luat vederi cu el însuşi la Târgu-Jiu unde a creat impresia că se bate, în timp ce voi nu aţi dat impresia că vă bateţi şi aţi lăsat să plutească neîncrederea aranjamentului asupra deciziilor voastre politice", le-a spus Traian Băsescu delegaţilor la Convenţia PDL. Preşedintele a completat: "Dar asta e o observaţie ca om care a privit la televizor campania, chiar dacă îl sunam aproape zilnic pe Traian Ungureanu şi îl întrebam ce mai faceţi".

UPDATE, ora, 10: 52. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, la Convenţia PDL, că după ce îşi încheie mandatul va reveni în politică, având ca obiectiv "2016 - dreapta la putere", dar că nu îi trece prin cap să se aşeze în fruntea unui partid, iar masa la care se va aşeza o stabileşte el şi nimeni altcineva.

"Am spus ca voi reveni în politică şi voi reveni având ca obiectiv 2016 - dreapta la putere. Să nu vă gândiţi că îmi trece prin cap să mă aşez în fruntea vreunui partid. Voi fi acela care cu experienţa mea, cu autoritatea mea şi sper eu cu credibilitatea cu care îmi voi termina mandatul voi putea să ajut această construcţie", a spus Traian Băsescu în încheierea discursului pe care l-a ţinut la Convenţia Naţională a PDL. "Am văzut că la acest anunţ au fost diverse oferte din partea actualilor candidaţi la funcţia de preşedinte. Vreau să fie clar pentru toţi că masa la care mă aşez după ce îmi termin mandatul o stabilesc eu şi nimeni altcineva", a subliniat Traian Băsescu.

"Închei sperând că prin discursul meu v-am făcut să înţelegeţi ce a fost în guvernare şi mai ales să înţelegeţi de ce m-a durut cumplit, că unii şi-au făcut campanie pe seama măsurilor luate, având mesajul Antenei 3. Vă mulţumesc mult, vă doresc succes şi vă asigur de toată dragostea mea. Iar astăzi, vă doresc să vă găsiţi soluţia corectă. La revedere!", a spus Băsescu la finalul discursului său, care a durat aproximativ 40 de minute

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus, sâmbătă, democrat-liberalilor prezenţi la Convenţia Naţională, că partidul a avut un ciclu de zece ani cu Petre Roman, un altul de 10 ani împărţit între el şi Emil Boc, iar acum trebuie început următorul ciclu, că nu mai au timp şi orice amânare îi va costa.

"Partidul a avut un ciclu de zece ani cu Petre Roman, un ciclu de 10 ani împărţit între Traian Băsescu şi Emil Boc, trebuie să înceapă următorul ciclu, nu mai aveţi timp, orice amânare vă va costa. O spun ca om care iubeşte partidul acesta", a apreciat Băsescu. "Astăzi vă doresc să vă găsiţi soluţia corectă", a mai spus preşedintele, în finalul discursului său.

UPDATE, ora 10:41.Preşedintele Traian Băsescu le-a spus, sâmbătă, delegaţilor la Convenţia PDL, că nu a venit pentru a susţine un candidat, opţiunile sale fiind cunoscute, ci pentru a vorbi în calitate de şef al statului şi a vedea dacă mai pot fi parteneri. "Sunteţi într-un moment de cumpănă al partidului", a apreciat Băsescu.

El a menţionat că, în calitate de preşedinte, vede nevoia unui partid consolidat pe dreapta eşichierului politic şi că în momentul de faţă nu există o structură politică pe dreapta eşichierului politic care să ducă România spre progres. "Ca să putem să fim parteneri în viitor, vreau să ştiţi obiectivele mele", a adăugat preşedintele, menţionând că primul şi cel mai important este continuarea şi accelerarea procesului de integrare în UE.

UPDATE, ora 10.51. "În primul rând, bine v-am găsit şi vă mulţumesc pentru invitaţia de a avea un cuvânt în deschiderea Convenţiei dvs. (...) Am venit cu dragoste. (...) Am venit să vedem dacă în continuare avem puncte comune care să ne facă parteneri pentru viitor sau nu", a afirmat preşedintele Traian Băsescu, în faţa delegaţilor la Convenţie. El a spus că nu a venit să-şi exprime opţiunea pentru un candidat sau altul, pentru că acest lucru este deja cunoscut.

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns sâmbătă la Pavilionul Romexpo, unde se desfăşoară Convenţia Naţională Extraordinară a PDL, în care liderii democrat-liberali îşi vor alege noua conducere. Şeful statului a fost invitat la CNE, ca urmare a unei decizii din data de 15 martie a Comisiei de organizare a Convenţiei. Preşedintele a fost întâmpinat de un grup de tineri democrat-liberali cu pancarte pe care era inscripţionat mesajul "I love you Băse", mesaj pe care aceştia l-au şi cântat.

Udrea si EBA au primit o scrisoare pentru europarlamentarii PDL de la Mihai Sturzu

Deputatul Partidului Social Democrat Mihai Sturzu apărut în mod neaşteptateptat la Convenţia PDL, în jurul orei 9:00 si a impartit fluturasi celor care se intrau in incinta Romexpo, fiind apostrofat pentru acest fapt de catre susţinătorii democrat-liberali. Sturzu le-a dat Elenei Udrea şi Elenei Băsescu o scrisoare pentru europarlamentarii PDL, în care se arăta “că interesul naţional nu se negociază cu Tokes şi Orban”.

Sturzu i-a spus Elenei Udrea: “sper să ajungeţi preşedintele partidului, am o scrisoare pentru europarlamentarii dumneavoastră"si i-a înmânat scrisoarea şi Elenei Băsescu, venită la Convenţia PDL, aceasta din urma replicandu-i că are o rugăminte, anume ca “toţi europarlamentarii USL să încerce să obţină un buget mai mare pentru România”, informeaza Mediafax.

“Avem o scrisoare pe care vrem să o adresăm Monicăi Macovei şi lui Cristian Preda. Suntem nişte oameni destul de tineri şi cu multă grijă pentru viitorul ţării noastre şi am observat că de fiecare dată când se vorbeşte despre interesul naţional aceşti europarlamentari români fac exces de zel, dar de fapt ei negociază cu Laszlo Tokes şi cu Viktor Orban”, a motivat Sturzu gestul celor câteva zeci de tineri de a protesta la Convenţia PDL.

El a arătat că protestatarii cred că interesul naţional nu se negociază cu astfel de oameni şi orice fel de astfel de prietenie cu acest tip de polticieni face mai mult rău ambelor popoare.

Sturzu a spus că nu reprezintă PSD în acest protest: “Nu reprezint PSD, suntem nişte oameni de pe Facebook. Nu are nicio încărcătură politică”.

Reprezentanţii Jandarmeriei au venit la protest şi au acordat un prim avertisment, solicitând dispersarea protestatarilor.

După acest prim avertisment, tinerii au părăsit incinta Romexpo, rămând doar Mihai Sturzu, pentru a înmâna scrisoarea europarlamentarilor PDL.

UPDATE, ora 10 49. Deputatul PDL Elena Udrea a afirmat sâmbătă, la Romexpo, că se se aşteaptă ca mai mult de jumătate dintre delegaţii la Convenţia Naţională Extraordinară să voteze pentru moţiunea "Noul PDL. O nouă Românie" cu care candidează la şefia partidului.

"Mă bazez pe sprijinul colegilor care îşi vor exprima votul, cu siguranţă mai mult de jumătate dintre aceştia pentru 'Noul PDL. O nouă Românie', pentru că ştim cu toţii că ceea ce vom decide astăzi înseamnă un drum ascendent pentru PDL de mâine sau continuarea situaţiei în care ne aflăm. Eu cred că toţi colegii vor dori ca PDL să devină cel mai puternic partid din România şi vor vota moţiunea pe care o susţin", a declarat Udrea.

UPDATE, ora 10:21.Preşedintele Traian Băsescu a ajuns la Pavilionul Romexpo, unde se desfăşoară Convenţia Naţională Extraordinară a PDL, în care liderii democrat-liberali îşi vor alege noua conducere.

Şeful statului a fost invitat la CNE, ca urmare a unei decizii din data de 15 martie a Comisiei de organizare a Convenţiei. Preşedintele a fost întâmpinat de un grup de tineri democrat-liberali cu pancarte pe care era inscripţionat mesajul "I love you Băse", mesaj pe care aceştia l-au şi cântat. La intrarea în sala de desfăşurare a reuniunii, Băsescu a fost aplaudat în picioare de delegaţii la Convenţie. În continuare a fost intonat imnul de stat, potrivit Agerpres.

Convenţia Naţională Extraordinară a PDL se reuneşte sâmbătă, la Bucureşti, pentru a-l alege pe preşedintele formaţiunii şi pe cei doi preşedinţi ai comisiilor permanente. Un număr de 5.000 de delegaţi din organizaţiile teritoriale vor participa la evenimentul care va avea loc la pavilionul central al Complexului Expoziţional Romexpo, cu începere de la ora 10,00.

Vasile Blaga, Elena Udrea şi Monica Macovei sunt cei trei candidaţi la preşedinţia PDL.

Senatorul Vasile Blaga candidează pentru un nou mandat cu moţiunea "România Dreaptă. PDL, politică dincolo de lozinci", prin care îşi propune reorganizarea partidului de la "firul ierbii" şi prezintă ca viziune centrală şi obiectiv pentru următorul deceniu "egalitatea în faţa legii" şi "reconstrucţia statului ca spaţiu al cetăţenilor activi".

Deputatul Elena Udrea a intrat în cursă cu moţiunea ''Noul Partid Democrat Liberal. O Nouă Românie'', document prin care propune revigorarea formaţiunii democrat-liberale astfel încât membrii PDL să atragă electoratul pierdut, scopul principal fiind acela de revenire la guvernare ca principal partid politic din România.

Europarlamentarul Monica Macovei vine în faţa electoratului democrat-liberal cu moţiunea "Reformiştii", document programatic în care evidenţiază necesitatea reformării PDL prin aplicarea permanentă a unor standarde etice de partid, o politică de carieră bazată doar pe merit şi în care subliniază rolul de principal partid de opoziţie al Partidului Democrat Liberal. 

Comisia de organizare a Convenţiei Naţionale Extraordinare (COCNE) a PDL a stabilit, pe 26 februarie, norma de reprezentare pe judeţe a delegaţilor la Convenţie, în baza unui algoritm care a luat în calcul rezultatul alegerilor locale şi parlamentare.  "La CNC s-a votat un număr total de 5.000 de delegaţi la Convenţie, dintre care avem 612 delegaţi de drept, diferenţa de 4.388 fiind aleasă de CDJ-uri, cu prioritate din rândul aleşilor locali", preciza, la acea vreme, deputatul Ioan Bălan, preşedintele comisiei.  COCNE a PDL a stabilit, prin tragere la sorţi, şi ordinea prezentării celor trei moţiuni: Monica Macovei, Elena Udrea şi Vasile Blaga. Decizia comisiei cu privire la acest aspect menţionează că fiecare moţiune are la dispoziţie 45 de minute pentru prezentare, timp în care liderul moţiunii şi cinci susţinători ai acestuia se pot adresa electorilor.

De asemenea ordinea pe buletinele de vot se păstrează: Monica Macovei, Elena Udrea, Vasile Blaga.  Cât priveşte procesul de votare, COCNE a stabilit ca din comisia de numărare a voturilor să facă parte câte trei reprezentanţi din fiecare organizaţie judeţeană a PDL, respectiv câte o persoană desemnată de fiecare dintre cele trei moţiuni. De asemenea, pentru o cât mai corectă derulare a scrutinului, s-a hotărât ca buletinele de vot să poarte o ştampilă a PDL şi semnătura a câte unui reprezentant al fiecărei moţiuni, iar procesul de votare să desfăşoare în ordine alfabetică a delegaţilor la CNE.

În cadrul CNE al PDL urmează să fie aleşi şi cei doi preşedinţi ai comisiilor permanente ale partidului - Comisia Naţională de Integritate, Statut şi Litigii (CNISL) şi Comisia Naţională de Revizie şi Control (CNRC). Presedintele Traian Basescu a anunţat vineri seară că va participa la Conventia Nationala Extraordinara a PDL, scrie Agerpres.

Citeşte şi:


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639874-07-29

Mai multe imagini:
UPDATE. Convenţia Naţională a PDL: Vasile Blaga a câştigat lupta pentru şefia partidului. Băsescu: Adio, PDL! Astăzi ne-am despărţit. GALERIE FOTO!
zoom
UPDATE. Convenţia Naţională a PDL: Vasile Blaga a câştigat lupta pentru şefia partidului. Băsescu: Adio, PDL! Astăzi ne-am despărţit. GALERIE FOTO!
zoom
UPDATE. Convenţia Naţională a PDL: Vasile Blaga a câştigat lupta pentru şefia partidului. Băsescu: Adio, PDL! Astăzi ne-am despărţit. GALERIE FOTO!
zoom

UPDATE. Convenţia Naţională a PDL: Vasile Blaga a câştigat lupta pentru şefia partidului. Băsescu: Adio, PDL! Astăzi ne-am despărţit. GALERIE FOTO!
zoom
UPDATE. Convenţia Naţională a PDL: Vasile Blaga a câştigat lupta pentru şefia partidului. Băsescu: Adio, PDL! Astăzi ne-am despărţit. GALERIE FOTO!
zoom
UPDATE. Convenţia Naţională a PDL: Vasile Blaga a câştigat lupta pentru şefia partidului. Băsescu: Adio, PDL! Astăzi ne-am despărţit. GALERIE FOTO!
zoom

UPDATE. Convenţia Naţională a PDL: Vasile Blaga a câştigat lupta pentru şefia partidului. Băsescu: Adio, PDL! Astăzi ne-am despărţit. GALERIE FOTO!
zoom
UPDATE. Convenţia Naţională a PDL: Vasile Blaga a câştigat lupta pentru şefia partidului. Băsescu: Adio, PDL! Astăzi ne-am despărţit. GALERIE FOTO!
zoom
UPDATE. Convenţia Naţională a PDL: Vasile Blaga a câştigat lupta pentru şefia partidului. Băsescu: Adio, PDL! Astăzi ne-am despărţit. GALERIE FOTO!
zoom


TAGURI: PDL, Romexpo, presedinte

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova