2018-12-12 05:27


Copii şi bătrâni nevinovaţi au fost închişi la Guantanamo

 |  16:29
Copii şi bătrâni nevinovaţi au fost închişi la Guantanamo
Bilanţscandalos. Cel puţin 150 de nevinovaţi printre cele 779 de persoane care autrecut pe la cea mai cunoscută închisoare din lume - Guantanamo, începând din2002, în special ţărani şi păstori, au fost recunoscuţi de către Statele Uniteca nevinovaţi. Alţi 380 de deţinuţi erau simpli acoliţi talibani sau combatanţistrăini. Doar 220 sunt consideraţi de Washington extremişti periculoşi.Scuregerile de documente arată cum autorităţile americane s-au bazat peinformaţii insuficente şi neelaborate pentru a efectua reţinerile de persoane.

Unafgan, născut în 1913, a petrecut zece luni la Guantanamo, în 2002, după ce afost arestat având asupra lui un telefon prin satelit, pe care nu ştia să îlutilizeze. La vârsta de 89 de ani, acesta suferea de demenţă senilă şidepresie. Cel mai tânăr deţinut, un afgan în vârstă de 14 ani, arestat în 2003,a petrecut un an la Guantanamo, după care a fost eliberat. El fusese răpit detalibani, care îl maltratau. Mohammed Nasim, un om religios, cu o soţie şi treicopii, a fost arestat pentru că numele lui sunaasemănător cu cel al unui taliban care oferea informaţii despremişcările trupelor americane pe un post de radio, scrie The Telegraph. Nasim,în vârstă de aproximativ 60 de ani la arestare, a fost trimis la Guantanamo,împreună cu alte zeci de fermieri nevinovaţi, vânzători de covoare, bucătari,şi şoferii de taxi. El se numără printrezecile de deţinuţi ale căror dosare indică faptul că au fost trimişi în lagărpentru "nici un motiv". Aproape doi ani de la arestarea sa,comandanţii Guantánamo Bay au conchis că “deţinutul nu pare a fi un membru altalibanilor sau al-Qaeda…el nu este considerat un inamic combatant ".Chiar şi după autorităţile implicate au ajuns la concluzia că aceşti oameni artrebui să fie eliberaţi, a durat uneori până la cinci ani înainte de a li sepermite să se întoarcă acasă la familiile lor.

Aproximativ20 de copii au fost reţinuţi în lagăr, mulţi suferind deja traume cumplite înmâinile comandanţilor talibani înainte de a fi luaţi de către trupeleamericane. Naqib Ullah avea 14 ani când a fost răpit sub ameninţarea cu arma,maltrat de un grup de 11 bărbaţi şi pus să lucreze în compusul talibanilor. Ela fost capturat după trei zile într-un raid al forţelor americane în decembrie2002 şi transportat la Guantanamo două luni mai târziu. El a fost consideratnevinovat şi eliberat în ianuarie 2004.

Multedintre ceilalţi copii şi bărbaţiconsideraţi nevinovaţi de către anchetatori au fost forţaţi către talibani sălucreze ca şoferi, bucătari şi gărzi, precum şi ca luptători. Înregistrările aratăcă au fost ameninţaţi cu moartea, închisoare sau amenzi exorbitante în cazul încare ei au refuzat să coopereze. Bărbaţii şi copii care au rezistat lapresiunile talibanilor au fost aruncaţi în închisori, care mai târziu au fostcapturate de către NATO. În loc să fie eliberaţi, aceştia au fost transferaţiforţelor americane şi transportaţi la Guantanamo. Politica Statelor Unite de aoferi o recompensa de 5.000 dolari celui care ar putea preda un membru altalibanilor sau al-Qaeda, de asemenea, a dus la încarcerarea a zeci de oameninevinovaţi, copiii fiind răpiţi şi vânduţi de către forţele afgane, soldaţilorNATO şi unor grupări armate.

Documentelearată şi modul în care forţele Alianţei au capturat civili şi au cerutrăscumpărări pentru eliberarea lor. Cei care nu au putut plăti au fost predaţi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639244-01-14
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...