2018-12-11 16:15


Cotele de refugiați, o problemă . Iohannis: Putem ajuta Slovacia împotriva corupției!

 |  19:03
Cotele de refugiați, o problemă . Iohannis: Putem ajuta Slovacia împotriva corupției!

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, la întâlnirea cu Andrej Kiska, omologul său din Slovacia, că pentru România eradicarea corupţiei este vitală, dar încă mai sunt multe de făcut în acest domeniu. El s-a oferit, în cazul în care autorităţile slovace doresc, ca ţara noastră să împărtăşească din experienţa sa în privinţa luptei anticorupţie și să le acorde sprijin, transmite Agerpres.

„Preşedintele Kiska a ridicat această chestiune în discuţia tete-a-tete pe care am avut-o şi evident că sunt mulţumit dacă un prieten important din Europa apreciază lupta anticorupţie pe care o ducem în România. Pentru noi, eradicarea corupţiei este vitală, fiindcă această corupţie nu doar că ameninţă consolidarea democraţiei, corupţia încetineşte creşterea economică, corupţia îi sperie pe investitori. Cred că suntem pe calea cea bună, dar mai avem mult de făcut", a afirmat Iohannis, într-o declaraţie comună cu președintele slovac.

La rândul său, preşedintele Kiska a precizat că Slovacia şi România sunt un exemplu fericit al UE în privinţa economiei. „Cu fericire şi cu bucurie am auzit că România a fost un campion după ultimul semestru şi a avut o creştere de peste 5%, iar anul acesta se aşteaptă o creştere de 4%. Ţara noastră are de asemenea o creştere foarte bună şi, din punct de vedere economic, merge în direcţia potrivită. România ne arată totuşi că creşterea economică se poate lega şi cu lupta împotriva corupţiei şi această inspiraţie - şi nu vorbesc de România doar din curtoazie, am menţionat de mai multe ori acest fapt, am menţionat şi acasă - sunt foarte multe lucruri pe care le putem învăţa din partea României", a afirmat oficialul slovac. Acesta a mai declarat că ţara sa sprijină total România în privinţa aderării la zona Schengen.

Kiska a vorbit și despre cotele obligatorii de refugiaţi pe care le consideră drept o „propunere nefericită” şi „o temă politică moartă". Totuși, el a vorbit de nevoia de solidaritate în sprijinirea oamenilor „care fug din faţa morţii şi a ororilor”, care este o „datorie morală” a țărilor de succes, dar rezolvarea comună și ajutorul trebuie să fie acordate „benevol”.

La rândul său, preşedintele Iohannis a arătat că România este parte activă în căutarea unei soluţii pentru migraţie, dar că această chestiune poate fi rezolvată doar dacă se merge la sursă.

„…dacă Siria va fi pacificată, dacă partenerii şi cei care încă nu sunt parteneri din Africa vor primi un ajutor substanţial pentru dezvoltare. În rest suntem de părere că Europa are nevoie de frontiere externe sigure şi aici România cu siguranţă joacă un rol foarte pozitiv. Noi am dovedit chiar şi în ultima perioadă că ştim foarte bine să apărăm frontiera externă a Uniunii, ştim foarte bine cum să procedăm în cazul unor treceri clandestine în România. Cred că este important ca în Europa să căutăm soluţii comune, să terminăm odată cu abordările care divizează Uniunea şi să căutăm soluţii care ne readuc împreună din nou. Această chestiune a migraţiei şi felul în care îi tratăm pe imigranţi, din păcate, a devenit o chestiune care divide Europa şi nu aduce niciun fel de soluţie. Trebuie să găsim altă abordare, mai bună, comună şi eficientă", a conchis şeful statului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-10-10

TAGURI: cote, refugiati, klaus iohannis, slovacia, coruptie
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...