2017-01-24 15:09


Creditele din România atârnă de Viena şi Bruxelles

 |  19:34

Autorităţile de reglementare din Austria analizează cu Comisia Europeană impunerea de noi reglementări pentru principalele bănci care vor înfrâna creditarea excesivă în Europa de Est, transmite Agerpres.

Banca Naţională a Austriei a pregătit un plan pentru băncile austriece cu filiale în România şi restul Europei de Est. Guvernatorul Băncii Centrale a Austriei, Ewald Nowotny a declarat că autorităţile nu vor să dea publicităţii noile reglementări fără consimţământul Comisiei Europene. Discuţiile vor fi finalizate “în scurt timp”, a precizat oficialul austriac.

Banca Naţională a Austriei (OeNB) şi Autoritatea de supraveghere a pieţelor financiare din Austria (FMA) au anunţat în noiembrie că din 2012 filialele din Europa de Est ale băncilor austriece nu vor putea acorda un nou împrumut mai mare de 110 de euro la un depozit de 100 de euro. Aceste cerinţe mai dure de creditare au menirea de a susţine ratingul 'AAA' atribuit Austriei, dar au atras criticile ţărilor din Europa de Est, care sunt îngrijoraţi că aceste reglementări ar putea afecta creşterea economiei în regiune.

Raiffeisen, Volksbanken, Erste Group Bank AG şi alte bănci austriece, inclusiv Bank Austria AG, divizie a UniCredit, toate prezente în România, sunt cei mai mari creditori din Europa de Est, având împrumutaţi 266 miliarde de dolari, conform datelor publicate de Banca Reglementelor Internaţionale (BIS) la sfârşitul lunii iunie. Noile reglementări ale autorităţilor austriece trebuiau iniţial anunţate la sfârşitul anului trecut, dar s-a decis amânarea publicării lor. Nowotny a dat asigurări că “de fapt băncile îndeplinesc deja reglementările”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-08-15Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image