2017-01-17 06:54

POLITICA


Creierul din spatele al-Qaida a preluat conducerea organizaţiei teroriste

 |  18:55
Creierul din spatele al-Qaida a preluat conducerea organizaţiei teroriste
EgipteanulAyman al-Zawahiri a fost numit lider al reţelei teroriste al-Qaida, în locullui Osama bin Laden, fondatorul reţelei, care a fost ucis, a anunţat organizaţia,într-un comunicat. Locotenent al lui Bin Laden şi creierul din spatelestrategiei al-Qaida, Zawahiri a promis în această lună să urgenteze campaniareţelei teroriste împotriva Statelor Unite şi a aliaţilor săi.

Comandamentul general al-Qaida a definit principiile carevor ghida acţiunea sa viitoare. Astfel, al-Qaida va continua "Jihadulîmpotriva apostaţilor care agresează pământul Islamului, în frunte cu Americacruciată şi acolitul său Israel", se arată în comunicatul reţeleiteroriste. "Îi vom combate cu toate capacităţile noastre şi cerem naţiuniiislamice să lupte (...) prin toate mijloacele posibile până la expulzareatuturor armatelor de invazie de pe pământul Islamului şi instaurareasharia", legea islamică, adaugă textul. El a dat asigurări palestinienilorcă nu "îi va abandona, până la victorie" , adică eliberarea întregiiPalestine. Totodată, exprimându-şi "susţinerea faţă de ridicareapopoarelor musulmane" în Egipt, Tunisia, Libia, Yemen, Siria şi Maroc, al-Qaidaface apel la continuarea mişcărilor de contestare în ţările arabe, pentru"eliminarea regimurilor corupte şi injuste, impuse de Occident ţărilornoastre".

Locaţia sa nu este cunoscută, deşi multtimp s-a considerat că se ascunde de-a lungul frontierei dintre Afganistan şiPakistan. Statele Unite oferă o recompensă de 25 de milioane dolari pentruorice informaţii care duc la capturarea sau condamnarea sa. Înultimii ani, Zawahiri a fost principalul purtător de cuvânt al al-Qaida,apărând în 16 înregistrări audio şi video numai în 2007 - de patru ori maimulte decât Bin Laden - când gruparea încerca să recruteze şi să radicalizezemusulmani din întreaga lume. Zawahiri a preluat conducerea grupării militante Jihadului Islamic Egipteanîn 1993, organizaţie despre care se spune că a preluat, practic, controlul înal-Qaida atunci când cele două grupări au încheiat o alianţă, la sfârşitulanilor '90.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-01-21Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image