2018-12-15 18:11


Crețu acuzată de foștii angajați. Politico.eu: comisarul își trimitea angajații la cumpărături și să îi ducă rufele la curățătorie

 |  21:01
Crețu acuzată de foștii angajați. Politico.eu: comisarul își trimitea angajații la cumpărături și să îi ducă rufele la curățătorie

Comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Crețu, este acuzată de foștii săi consilieri că amesteca deplasările oficiale cu cele personale și că le dădea sarcini de casă, cum ar fi să îi ducă rufele la curățătorie, să meargă pentru ea cumpărături sau să îi ducă membri ai familiei cu mașina, scrie politico.eu. În articolul dedicat româncei comisar, acest site scrie că aproape jumătate dintre colaboratorii ei și-au dat demisia din aceste cauze și au declarat jurnaliștilor că în echipa lui Crețu e haos din cauza plecărilor masive, între care șeful de cabinet și adjunctul acestuia, precum și cel ce se ocupa de comunicare. Opt din 19 angajați au plecat într-un an, spune politico.eu, pe fondul îngrijorării lor provocate de programul lejer al Corinei Crețu și de obiceiurile descrise mai sus, mai ales când șeful de cabinet a avertizat asupra iminenței blocării programului deoarece românca își lua prea mult timp liber.

Politico scrie că a discutat cu 11 foşti şi actuali angajaţi, dintre care mulţi au refuzat să facă declaraţii oficiale. Jurnaliștii de la site au obținut o copie a programului personal al comisarului Corina Crețu pe ultimele 12 luni din care reiese că de multe ori nu avea nicio întâlnire lunea, joia şi vinerea. Surse dintre angajații ei au declarat că acolo unde e trecut „program deschis” în generael înseamnă nu lucrează în intervalele respective.

Dintre cei 28 de comisari europeni, Creţu are una dintre cele mai mari rate de absenţă la reuniunile săptămânale ale Comisiei, lipsind de la aproape un sfert dintre acestea.

Foștii colaboratori o acuză și că fuma în instituție, în ciuda regulilor respectate de toți. „Toată lumea îi spunea «Nu poţi face asta», dar ea răspundea că «în România, un ministru poate face ce vrea»", ar fi povestit un fost angajat pentru Politico. Articolul din site, preluat și de Mediafax, mai precizează că, potrivit unor surse, Creţu le-ar fi spus angajaţilor săi că intenţionează să candideze pentru o funcţie publică în România pe viitor.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută pentru Politico, săptămâna trecută, Creţu a spus că are un program complet de lucru şi călătorii, dar a recunoscut că încearcă să-şi programeze cât mai puţine întâlniri, precizând totuși că petrece mult timp documentându-se pentru acestea.

Corina Crețu s-a aflat joi la București, la o reuniune a Grupului de comunicatori ai politicii de coeziune (INFORM), ocazie cu care s-a declarat șocată de acuzațiile din politico.eu: „Nu am ce să răspund pentru că nu vreau să transform Comisia Europeană într-o casă a bârfelor. Eu cred că sunt date concrete şi, din acest punct de vedere, vă asigur de onestitatea şi integritatea mea. Sunt uluită de acest atac şi suntem toţi şocaţi, inclusiv în cabinet, pentru că nu există nicio evidenţă, nicio bază faţă de nimic din ce se scrie acolo”.

Crețu răspunde acuzațiilor

Românca a respins și acuzațiile privind programul lejer pe care l-ar avea: „Eu nu ştiu ce săptămână anume a primit acel jurnalist din partea celui frustrat din cabinetul meu care a oferit acel program, dar eu vă rog să luaţi programul meu pe tot anul şi să-mi spuneţi dacă nu aveam şi eu dreptul la un weekend, care este citat acolo şi care este printre puţinele weekend-uri pe care mi le-am luat într-un an de zile”.

Ea consideră că ar trebui să fie judecată după realizările din ultimul an, nu printr-un articol care „nu are nicio legătură cu jurnalismul de investigație sau de orice fel”. „Am anunţat că pentru perioada 2014-2020 am adoptat toate programele operaţionale, 205 programe operaţionale pentru cele 28 de state membre, am vizitat 24 de ţări în acest an încercând să rezolvăm problemele, unele ţări le-am vizitat de două ori, cum sunt Italia şi Grecia pentru care am adoptat măsuri excepţionale într-o situaţie de criză excepţională. Pe lângă aceste programe operaţionale sigur că am încercat să reducem dezangajarările de fonduri şi, fiind în România, sunt bucuroasă să spun că faţă de estimările pe care le aveam cu un an în urmă, practic aceste dezangajară de fonduri au scăzut cu 90%, potrivit estimărilor DG Regio", a explicat Creţu.

Un oficial de la CE  declarat că până în prezent nu au existat plângeri oficiale despre comportamentul lui Creţu sau investigaţii legate de personalul său. Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Margaritis Schinas, a declarat că ea este "un membru solid al echipei Juncker şi face o treabă bună”, transmite Mediafax. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-12-10

TAGURI: cretu, angajati, politico.eu, comisar
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...