2017-01-24 03:07


Crin îl împinge pe Ponta la Palatul Victoria. Va trebui convins şi preşedintele Băsescu

 |  19:33
Crin îl împinge pe Ponta la Palatul Victoria. Va trebui convins şi preşedintele Băsescu

Crin Antonescu, co-preşedintele USL, îi deschidediscret lui Victor Ponta drumul către Palatul Victoria în cazul în care scaunulde prim-ministru va fi lăsat liber de Emil Boc. USL nu s-a decis până în acest momentdacă propunerea de premier o va face PSD sau dacă va veni de la PNL. Cu toateacestea, Crin Antonescu afirmă că, din punctul său de vedere, Ponta poate fi oopţiune bună. Argumentul pe care îl invocă Crin: PSD are cei mai mulţiparlamentari. Chiar dacă şeful liberal spune că din acest motiv funcţia depremier li se cuvine social-democraţilor, protocolul dintre PSD şi PNL îl poatecontrazice, actul de constituire a USL dând posibilitatea nominalizării unuipremier membru PNL.

Crin Antonescu adeclarat, luni, că dacă moţiunea de cenzură va fi adoptată, premierul propus demajoritatea creată în jurul USL poate fi liderul social-democraţilor, VictorPonta. „Primul criteriu pe care se propune un premiere conformaţia majorităţii parlamentare careîl susţine, noi avem astfel decriterii, domnul Băsescu nu are. Din punctul meu de vedere, după toateprobabilităţile, poate să fie Victor Ponta (premier, n.r.), pentru că înactuala conformaţie putem să mergem pe un premier PSD care are cei mai mulţi parlamentari.Dar nu fac eu această desemnare, trebuie să vină de la PSD”, a afirmatAntonescu.

Înprotocol nu e clar

Protocolul deconstituire a alianţei PSD-PNL îl contrazice parţial pe Crin Antonescu. Conformprotocolului, propunerea de prim-ministru poate veni şi din partea PNL, chiardacă liberalii au mai puţini parlamentari decât aliaţii lor social-democraţi. „Candidatul Alianţei pentru postul de prim-ministrueste desemnat de partea care nu propune o candidatură pentru funcţia de preşedinteal României”, este menţionat în documentul de înfiinţare a Uniunii SocialLiberale. Iar la capitolul „candidatul lapreşedinţie” este scris în felul următor: „Candidatul Alianţei pentru funcţiade preşedinte al României va fi persoana cea mai bine plasată într-un sondaj deopinie la nivel naţional”.

Şanse mici cu moţiunea de cenzură

Chiar dacă Antonescuîl preferă pe Ponta drept premier, şansele ca speranţele sale să devinărealitate în viitorul imediat sunt minime. PSD, PNL şi PC intenţionează sădemită miercuri actualul Cabinet printr-o nouă moţiune de cenzură, depusă caurmare a asumării răspunderii Executivului pe Codul muncii. Dacă moţiunea decenzură va fi adoptată, automat Guvernul Boc va fi demis, iar preşedinteleTraian Băsescu va fi nevoit să aibă consultări cu partidele parlamentare pentrunominalizarea unui premier în locul lui Emil Boc. Reamintim, totuşi, că toateiniţiativele de până acum ale PSD şi PNL de a dărâma actualul Guvern prinmoţiune de cenzură – patru la număr - au eşuat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-06-27

Mai multe imagini:
Crin îl împinge pe Ponta la Palatul Victoria. Va trebui convins şi preşedintele Băsescu
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image