2018-11-17 01:17


UPDATE. Scandal în PDL. Cristian Preda, suspendat pentru şase luni. Blaga l-ar reprimi pe eurodeputat în partid dacă se va comporta ca atare

 |  15:00
UPDATE. Scandal în PDL. Cristian Preda, suspendat pentru şase luni. Blaga l-ar reprimi pe eurodeputat în partid dacă se va comporta ca atare

UPDATE, ora 16:02. Europarlamentarul Cristian Preda a fost suspendat sâmbătă pentru şase luni de către Consiliul Naţional de Coordonare al PDL. Decizia a fost luată pentru poziţiile publice luate de eurodeputat prin care acesta a atacat conducerea partidului. La aceeaşi şedinţă fostul ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu l-a îndemnat pe Preda să rămână în PDL, iar deputatul democrat liberal Theodor Paleologu a atenţionat că suspendarea europarlamentarului poate duce la divizarea dreptei. Liderul PDL Vasile Blaga l-ar reprimi pe europarlamentar cu „drag" în formaţiune, dacă va dori acest lucru şi se va comporta ca atare.

"Indiferent de cele spuse până acum, îmi pare rău că a trebuit să luăm această măsură de suspendare a calităţii de membru de partid a lui Cristi, pentru şase luni. Două au trecut deja, pentru că ele decurg din momentul în care decizia a fost luată de către Biroul Permanent Naţional. Dacă, sigur, va dori şi se va comporta ca atare, noi îl reprimim cu drag în partid", a afirmat Blaga, după suspendarea lui Cristian Preda. 

Consiliul Naţional de Coordonare al PDL a decis, cu 345 voturi 'pentru', 183 'împotrivă' şi 34 de voturi nule suspendarea lui Cristian Preda. "Pe parcursul ultimilor patru ani, Cristian Preda s-a poziţionat sistematic în numeroase intervenţii publice împotriva deciziilor şi hotărârilor, precum şi împotriva forurilor de conducere ale PDL. Cristian Preda a atacat conducerea şi acţiunile PDL într-o perioadă dificilă pentru partid, aducând astfel prejudicii majore de imagine, a respins sau a ignorat apelurile colegilor de partid şi a continuat să critice în mod nejustificat acţiunile partidului. Ca urmare, în 3 iunie, Biroul Permanent Naţional a decis să propună suspendarea calităţii de membru PDL a acestuia pentru o perioadă de şase luni", se arată în decizia BPN.

Predoiu: PDL e soluţia

Cătălin Predoiu, propus pentru funcţia de prim-vicepreşedinte al PDL, i s-a adresat, sâmbătă, eurodeputatului Cristian Preda îndemnându-l să schimbe  din interior partidul dar să rămână lângă democraţi liberali. "Dragă Cristi, îţi spun cum ţi-am spus şi ţie, şi colegilor din grupul reformist, la toate întâlnirile pe care le-am avut. PDL e soluţia. Poate că nu e totul perfect, ai dreptate, poate că s-au făcut greşeli. Ai dreptate. Numai cine nu munceşte nu greşeşte. Dar, te rog, rămâi aici şi, dacă ceva nu îţi place, încearcă să schimbi. Încearcă să faci din PDL ceva mai bun. Eu de asta am venit aici, ca împreună să facem din nou acel PDL învingător", a declarat Predoiu, la reuniunea Consiliului Naţional de Coordonare.

Fostul ministru al Justiţiei i s-a adresat deputatului PDL Theodor Paleologu, care a apreciat că suspendarea lui Cristian Preda din PDL, concomitent cu alegerea fostului ministru al justiţiei, Cătălin Predoiu, în funcţia de prim-vicepreşedinte al formaţiunii, este o manieră puerilă de a compensa. "Dragă Toader, ai vorbit de in şi out. Vă propun altceva: win-win (expresie semnificând câştig reciproc, în eng). Rămâneţi", a adăugat  Predoiu.

Paleologu a avertizat că suspendarea lui Cristian Preda din PDL ar fi o mare greşeală politică care poate duce la divizarea dreptei, adăugând totodată că alegerea fostului ministru al justiţiei, Cătălin Predoiu, în calitate de prim-vicepreşedinte al formaţiunii, este o manieră puerilă de a compensa. "Preda out, Predoiu in. Nu că nu ar fi o achiziţie extraordinară Cătălin Predoiu, dar mie mi se pare o manieră puerilă de a acţiona", a argumentat Paleologu. 

Europarlamentarul Cristian Preda şi-a avertizat sâmbătă colegii din PDL, spunându-le că suspendarea sa din partid pentru şase luni duce la despărţire. Eurodeputatul a declarat, la Consiliul Naţional de Coordonare al PDL, că democraţi liberalii ar trebui să-i fie recunoscători că le-a spus adevărul.

"Ar trebui nu să mă sancţionaţi, ci să-mi fiţi recunoscători că v-am tras de mânecă, în loc să vă spun vorbe meşteşugite v-am spus adevărul. Dacă veţi aproba totuşi suspendarea, nedreptatea va fi pentru mine insuportabilă, mi-e teamă că în asemenea caz ne despărţim şi va dura mai mult de şase luni până să ne regăsim", a afirmat Cristian Preda.

Eurodeputatul a amintit că, pe 6 iulie 2012, o majoritate parlamentară agresivă îl suspenda pe Traian Băsescu din funcţia de preşedinte, iar la fix un an de la acel eveniment resimte la fel de acut nedreptatea comisă atunci şi este el însuşi ameninţat cu o suspendare, scrie Agerpres. "Situaţiile au în comun mai mult decât suprapunerea datelor din calendar, e vorba şi în cazul meu tot despre un act profund nedrept. Parcursul meu în PDL nu a fost lin, din 2009 de când am intrat în partid am fost deseori criticat de liderii PDL, s-a întâmplat aşa atunci când am considerat că Monica Iacob Ridzi va aduce prejudicii şi echipei guvernamentale şi partidului. A nemulţumit conducerea PDL şi când am afirmat că nu putem combate corupţia având lângă noi primari corupţi, am fost admonestat când am spus că politica de austeritate nu trebuie înfăţişată ca o binefacere, ci ca o grea încercare", a argumentat Cristian Preda.

Acesta a recunoscut că a greşit uneori, mai ales prin exagerare, şi a făcut câteva afirmaţii nepotrivite la adresa lui Emil Boc sau a lui Theodor Stolojan pe care le regretă. "Motivul pentru care BPN a propus să fiu suspendat este criticarea în public a lui Vasile Blaga, toată lumea ştie. În propunerea BPN scrie că am încălcat articolul din statut care spune că nu aş fi promovat opţiunile partidului din programele electorale, că nu am pus în practică deciziile conducerii, că nu aş fi susţinut candidaţii partidului. Resping categoric toate aceste acuzaţii ca neadevărate. Ele au fost născocite. Membrii BPN sunt deranjaţi că am avut opinii diferite de cele ale lui Vasile Blaga, dar ştiţi bine doar bolşevicii reduceau partidul la un om, vă rog, nu fiţi bolşevici. Suntem într-un conflict de opinie", a detaliat europarlamentarul, adăugând că a criticat trei opinii ale şefului PDL şi nu îşi retrage afirmaţiile.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-06
Citeste si:
Cristian Preda: De facto mă consider exclus din PDL
UPDATE. BPN al PDL: Cristian Preda, suspendat şase luni
Cristian Preda: Vasile Blaga greşeşte când afirmă că BPN ar trebui să sancţioneze afirmaţiile mele

TAGURI: Cristian, Preda, PDL, suspendare
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...