2018-09-24 12:46


Criza guvernamentală de la Chișinău. Băsescu acuză liderii moldoveni

 |  21:01
Criza guvernamentală de la Chișinău. Băsescu acuză liderii moldoveni

Criza guvernamentală din Republica Moldova produce reacții ale politicienilor de la București care atrag atenția asupra efectelor prelungirii acestei situații.

Fostul președinte Traian Băsescu a continuat să comenteze evenimentele de la Chișinău, chiar dacă Marian Lupu, șeful PDM l-a acuzat de ingerințe în treburile altui stat.

După ce a spus zilele trecute că Plahotniuc ar trebui expulzat din Moldova dacă nu e votat Guvernul Sturza din cauza lui, Băsescu a comentat pe Facebook noua situație creată de căderea variantei Sturza.

Sub titlul „Miopia politicienilor moldoveni”, el a postat marți un text în care arată că „Guvernul Sturza ar fi fost indiscutabil o soluţie acceptabilă pentru ţară, pentru cetăţenii Republicii Moldova şi pentru Bruxelles”.

„N-a fost să fie, pentru că liderii partidelor autointitulaţi a fi proeuropeni şi-au dat din nou în petec probînd că nu au nimic comun nici cu proeuropenismul şi nici cu interesele ţării lor. Îi mînă doar interesele şi ambiţiile personale sau cel mult interesele de partid, dar de prea puţine ori interesul naţional”, mai scrie Băsescu.

În opinia sa, „pentru a-l aduce la putere pe sforarul care tinde să confişte statul, Plahotniuc, ei (liderii partidelor - n.r.) au sacrificat fără ezitare aspiraţiile democratice ale propriului lor electorat şi ce-i mai grav, au sacrificat aspiraţiile generaţiei tinere”.

Fostul șef de stat al României apreciază că „după încercarea eşuată în parlament de a forma un guvern acceptabil”, președintele moldovean Nicolae Timofti se află într-o „situație extrem de dificilă” Totuși, crede Băsescu, Timofti are posibilitatea să joace pe cartea europeană și să desemneze un premier "curat" și acceptat ca partener european: „ ori cedează în favoarea intereselor mărunte ale liderilor proeuropeni şi-l desemnează pe Plahotniuc să formeze guvernul, ori joacă pe cartea europeană şi desemnează un premier, din aceeaşi majoritate parlamentară, dar “curat” şi acceptat ca partener european”.

În finalul postării, Traian Băsescu își exprimă speranța că Nicolae Timofti „va reuşi prin negociere să treacă peste constrângerile generate de deciziile Curţii Constituţionale”.

Fostul președinte român are și un „PS”: „De ce ne interesează R.Moldova? Pentru că, dincolo de motivaţia istorică şi culturală, nu vrem la frontiera de Est un guvern susceptibil a fi controlat de Moscova”.

Carp: PNL speră în următoarea nominalizare

Și secretarul executiv al PNL Radu Carp a subliniat luni că este necesară formarea cât mai rapidă a unui Guvern în Republica Moldova pentru continuarea parcursului european.

"Partidul Național Liberal urmărește cu profundă îngrijorare situația politică de la Chișinău și îndeosebi evenimentele care s-au succedat de la desemnarea în calitate de premier a domnului Ion Sturza. (...) PNL își oferă sprijinul tuturor forțelor politice din Republica Moldova care susțin continuarea reformelor economice, anti-corupție, ancorarea pe drumul europenizării și care doresc soluții pentru rezolvarea actualei crize politice de la Chișinău, prin disponibilitatea de a iniția orice formă de dialog care ar putea duce la acest obiectiv", a anunțat Carp printr-un comunicat. El a afirmat că programul de guvernare care ar fi trebuit să fie discutat luni în Parlamentul Republicii Moldova ar fi fost cea mai bună opțiune pentru această țară. Potrivit lui Carp, PNL speră ca următoarea nominalizare de premier ce va fi făcută de președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, va întruni majoritatea necesară în Parlament, în caz contrar fiind declanșată procedura alegerilor anticipate.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-05

TAGURI: criza, chisinau, traian basescu, lideri moldoveni
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


Apa Nova

loading...