2017-01-21 06:25

POLITICA


Criza datoriilor a învins UE. Moneda euro şi Uniunea, două proiecte antagonice

 |  18:14
Criza datoriilor a învins UE. Moneda euro şi Uniunea, două proiecte antagonice
Fostul preşedinte alComisiei Europene şi ex-prim-ministru al Italiei, Romano Prodi, acuză Europa căa "eşuat grav" în tentativa sa de a depăşi criza datoriei Greciei,potrivit unui interviu în Die Welt. Dat fiind că autorităţile europene nu potnici măcar să se pună de acord asupra felului în care trebuie să se ocupe dedatoria Greciei - o economie mai mică de o şesime din cea a Italiei - aucrescut dubiile în privinţa capacităţiilor de a se descurca cu o criză şi mai mare

Într-unmoment în care mulţi comentatori, dar şi simpli oameni, pun sub semnulîntrebării existenţa zonei euro, fostul şef al executivului European, atrageatenţia că "singura strategie logică a Europei în aceste ultime 15-16 lunia fost să-şi amâne deciziile; micile probleme au devenit mariprobleme". Romano Prodi mai spunecă cere decizii clare din partea Uniunii Europene. "Noi nu suntem saci debox care doar încasează lovituri. Avem propria noastră politică", continuăProdi în cotidianul berlinez. El invită Germaniasă-şi asume rolul-cheie în rezolvarea crizei datoriei. "Avem nevoie de Germania. O Germanie care să-şi asume responsabilităţileşi un rol de conducere."

În acest moment, Germaniaeste privită ca ţara care are potenţialul de a distruge zona euro sau de a osalva. Potrivit analiştilor The Guardian, în cazul în care politica monetarăeuropeană este condusă în conformitate cu interesele germane, dezechilibrelestructurale acumulate vor fi imense.Germanii vor trebui fie să plătească pentru a corecta aceste dezechilibre, sausă fie de acord că euro nu ar trebui să funcţioneze în primul rând în funcţiede interesele germane. În cazul în care nu sunt dispuşi să facă oricare dintreaceste lucruri, euro nu poate supravieţui.

Moneda unică sauUniunea Europeană?

Potrivitunui economist american există o diferenţă fundamentală între moneda unică şiUniunea Europeană, fapt care a dus la actualele dezechilibre: în timp ce primaeste rodul unei politici putrenice de dreapta, cea ce-a doua reiese dintr-unproiect profund solidar, de stânga. Deci dispariţia uneia nu ar implicaneapărat şi moartea celeilalte, comentează The Guardian.

Economiilemai slabe din zona euro - Grecia, Portugalia, Irlanda şi Spania - sunt dejaconfruntate cu perspectiva mai multor ani de constrângeri economice, inclusivcu rate ale şomajului extrem de mari(16%, 12%, 14% şi respectiv 21%). În contextul în care scopul acestor suferinţeautoprovocate este de a salva euro, întrebarea este dacă merită euro salvat,mai ales din perspectiva majorităţii europenilor care muncesc pentru a-şicâştiga traiul - adică dintr-un punct de vedere progresiv. Se spune adesea căuniunea monetară - care include acum 17 ţări - trebuie menţinută pentru bineleproiectului european. Dar se creează o confuzie între uniunea monetară, sauzona euro, şi UE în sine. Danemarca,Suedia şi Marea Britanie fac parte din UE, dar nu şi din uniunea monetară. Nueste nici un motiv ca proiectul european să nu continue, şi UE să nu prospere,fără euro.

Problemaeste că uniunea monetară, spre deosebire de UE, este un proiect liberalambiţios care a avut tentative de a profita de pe urma crizei pentru a impuneschimbări politice de orientare dreapta. Pradoxal, Europa are la ora actualămai multe politici macroeconomice de dreapta decât SUA, în ciuda unororganizaţii sindicale mult mai puternice şi a altor baze instituţionale pentruo politică economică mai progresistă. Potrivit analistului The Guardian, diferenţeleimportante de productivitate dintre economiile statelor membre creeazădificultăţi serioase pentru o uniune monetară. Şi chiar dacă aceste probleme arfi soluţionate, zona euro nu merită acest efort atât timp cât este constituităca un proiect de dreapta.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-02-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image