2019-03-19 17:52


Criza datoriilor ameninţă băncile. Banca Centrală Europeană a emis semnalul de alertă

 |  18:48
Criza datoriilor ameninţă băncile. Banca Centrală Europeană a emis semnalul de alertă

Germania şi BancaCentrală Europeană (BCE) se află pe muchie de cuţit. BCE nu vrea să audă de orestructurare a datoriei elene, care ar implica creditori privaţi. Riscurile privind stabilitatea financiară a zonei euro "dau semnaleroşii", criza datoriilor de stat fiind pe cale să "infectezebăncile", a avertizat Jean-Claude Trichet, preşedintele BCE.

Trichet, care este şi preşedintele Consiliului deRisc Sistemic (ESRB), a lansat comentariile în contextul reuniunii lideriloreuropeni de la Bruxelles, care vor discuta modalităţile de a împiedicafalimentul Greciei, precum şi condiţiile pentru acordarea unui al doilea ajutorfinanciar acestei ţări. "Personal, aş spune că da, s-au aprins luminileroşii. Mesajul Consiliului ERBS este că legătura dintre problema datoriilor şibănci reprezintă cea mai serioasă ameninţare asupra stabilităţii financiare aUniunii Europene", a mai spus preşedintele BCE. Uniunea Europeană încearcăsă evite repetarea crizei financiare care a urmat prăbuşirii, în 2008, a bănciiamericane Lehman Brothers,determinândguvernele europene săalocemai mult de5.000 de miliarde de dolari pentru a susţinesistemul bancar, scrie Bloomberg.

Când doi seceartă…

Criza este prelungită şi de neînţelegerile dintreliderii europeni privind modul în care ar trebui salvată Grecia. În timp ce oserie de ţări, în frunte cu Germania, vor ca o bună parte din povarabailout-ului să fie suportată de creditorii privaţi ai Greciei, BCE se opunevehement acestei ipoteze, apreciind că ar fi interpretată ca faliment,ameninţând stabilitatea zonei euro şi a monedei unice. Chiar dacă Germania susţine implicarea privată, situaţia nu este atât desimplă. Provocarea cea mai mare va fi de aatrage investitori privaţi pentru a împrumuta bani Greciei la rate ale dobânziimult mai mici decât cele ale pieţei. Dar băncile sunt responsabile pentruacţionarii lor şi s-ar putea confrunta cu procese dacă participă la ajutorulpentru Grecia. Ajutorul nu este văzut ca un fapt pozitiv pentru bănci care arrisca maxim, spun analiştii. În plus, bancile germane au declarat că doresc garanţii din parteaguvernului de la Berlin în cazul în care vor participa la pachetul de ajutor. Dar guvernul german se opune acestei idei, deoareceacest lucru ar însemna să împărtăşească o parte din riscul de salvare cubăncile, ceea ce nu convine. Iar avertismentele BCE complică şi mai multscenariile. Potrivit lui Trichet, "cea mai gravăameninţare la adresa stabilităţii financiare în UE provine din interacţiuneadintre vulnerabilităţile finanţelor publice în anumite state membre UE şi alesistemului bancar". Datele arată că evoluţia datoriilor portugheze şiirlandeze o urmează pas cu pas pe cea a datoriei greceşti. În context,pericolul pare că se apropie şi de sistemul bancar.

Chiar dacă liderii europeni şi cei ai instituţiilorfinanciare încearcă diverse planuri de salvare, mulţi analişti cred că Grecianu mai poate fi scoasă din groapa insolvabilităţii. Potrivit calculeloreconomiştilor, ar trebui ca ţara să aibă un excedent primar de cel puţin 6%timp de zece ani pentru a-şi putea onora datoriile enorme care vor depăşi 150%din PIB până la sfârşitul anului.

ESRB a fost înfiinţat recent de UE pentru a identificadin timp riscurile din sistemul financiar. Trichet, preşedintele consiliului,şi vicepreşedintele Mervyn King, guvernatorul Băncii Angliei, au semnalat maimulte riscuri în diferite zone ale sistemului, precum dezechilibrele dintrepreţurile activelor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-04-12
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...